Groeten uit Israël – Een twee-klassen-maatschappij?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Precies twee weken na het einde van de laatste lockdown, starten we vandaag met de nieuwe dagelijkse Corona routine. Alle winkels en winkelcentra gaan vandaag eindelijk weer open, na bijna twee maanden gesloten te zijn geweest. Sportscholen, zwembaden en hotels worden vanaf vandaag ook weer geopend. En na bijna een jaar kunnen vanaf vandaag ook culturele evenementen zoals toneelvoorstellingen, concerten en sportevenementen met publiek weer worden hervat. ‘Terugkeer naar het leven’, noemde onze minister van Volksgezondheid Edelstein deze belang­rijkste versoepeling van de beper­kingen, sinds de Corona-crisis bijna een jaar geleden begon.

Er hang etchter nog steeds een grote ‘maar’ boven al deze versoepelingen, deze herwonnen vrijheid geldt namelijk niet voor alle burgers van Israël. Weliswaar mag iedereen weer winkels, winkelcentra en zelfs musea en bibliotheken bezoeken, uiteraard onder de voorwaarden van de zogenaamde ‘paarse badge’ (Tav Sagol), dus 2 meter afstand houden, een mondkapje dragen en slechts een beperkt aantal klanten in een winkel, maar bijvoorbeeld de concerten, de sport­evene­menten, de sport­scholen en de hotels mogen alleen bezocht worden door Israëli’s die reeds tweemaal tegen Corona zijn gevaccineerd. Ja dat is de situatie. Dit is de eerste keer dat er hier in ons land officieel twee verschillende soorten burgers zijn, de gevacci­neerden en de niet-gevacci­neerden. Dat klinkt nogal proble­matisch, nietwaar?

Ja, dat is inderdaad problematisch. Zeker nu we weten dat er mensen zijn die niet gevacci­neerd kunnen worden, ook al zouden ze dat willen. Tot hen behoren ook de kinderen, die, zoals u weet, uitgesloten zijn van de inentings­campagnes. Helaas leven we in een ingewikkelde tijd, niemand weet echt hoe we moeten omgaan met deze crisis, met dit afschuwelijke virus.

Vanaf vandaag zullen we zeker weer zulke beelden zien. De winkelcentra mogen na bijna twee maanden weer open. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Zelfs nu, na bijna een jaar, weten we nog steeds niet genoeg over dit virus. En dat geldt niet alleen voor ons. In ons land mogen we al sinds twee weken naar de kapper, terwijl men in Duitsland nog tot 1 maart moet wachten en er in Nederland nog geen datum bekend is. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, elke stap, elke maatregel wordt van de ene of de andere kant bekritiseerd. Misschien moeten wij gewoon geduldig zijn en de besluitvormers, ook al vinden zij het vaak moeilijk om beslissingen te nemen, de kans geven om te proberen gaandeweg met het virus te leren leven. Het zal duidelijk zijn dat de situatie die nu is ontstaan, waarin we feitelijk in een twee-klassen-maatschappij leven, niet eeuwig kan, mag en zal duren.

Netanyahu en zijn minister van Volksgezondheid Edelstein in een sportschool. Het groene paspoort, zeggen ze, is de weg naar een open maatschappij. (Foto: Amos Ben-Gershom/GPO)

U vraagt zich nu vast wel af hoe deze hele zaak gehandhaafd moet gaan worden. Wel, wij Israëli’s houden van technologie en van onze mobiele telefoons. De controle ten aanzien van het bezoeken van sportscholen, hotels of evenementen moet gaan gebeuren via een speciale app, waarin de nieuwe zogenaamde ‘Groene Badge’ zal worden opgeslagen (‘Tav Jarok’ in het Hebreeuws). Deze badge kun je online krijgen via deze nieuwe app, die ‘Ramzor’ heet, wat ‘verkeerslicht’ betekent. De Groene Badge is een maand geldig, waarna hij opnieuw moet worden aangevraagd via de app. Allen die zijn ingeënt tegen Corona en/of hersteld zijn van Corona hebben recht op deze Groene Badge. Het recht om de plaats of het evenement te bezoeken wordt dan gecontroleerd via een streepjescode in de app.

Maar, zoals vaak het geval is, gaat niet altijd alles is zoals we het graag zouden willen. De app hapert nog een beetje, velen zijn er nog niet in geslaagd de Groene Badge te laden. In de komende twee weken zal het inentings­bewijs dus nog het ticket zijn waarmee we ‘terug kunnen keren naar het leven’. Nou, ik ben benieuwd of dit allemaal gaat lukken zoals het is gepland. Ook al begrijp ik de bezorgd­heid, het is gewoon niet goed wanneer niet alle burgers dezelfde rechten hebben.

Je kan ook op het strand in Tel Aviv een snelle vaccinatie krijgen. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Ik besef dat velen het niet eens zullen zijn met de manier waarop de crisis hier in ons land wordt aange­pakt. Ook ik heb gemengde gevoelens over dit alles. Laten we maar gewoon afwachten. Er zijn immers ook positieve dingen die vanaf vandaag weer mogelijk zijn. We kunnen weer bood­schappen doen, en niet alleen in de supermarkt of bij de drogist, dat waren onze enige attracties tijdens de afgelopen twee maanden. Maar ook het zonnige weer nodigt ons uit tot uitstapjes in ons wondermooie land.

Het weer vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt met een verdere stijging van temperatuur. De verwachte maximum temperaturen voor vandaag zijn als volgt: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 17 graden, aan de Dode Zee 18 graden, Be’er Sheva 17 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde nog eens zeven (!) centimeter gestegen en staat nu op 209,365 meter beneden de zeespiegel, slechts 56,5 centimeter onder de bovengrens!

Met dit optimistische bericht over het Meer van Galilea wens ik u, namens de gehele redactie van Israel Today, een heerlijke zondag. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov