Groeten uit Israël – Een trieste aanblik

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Vandaag werk ik weer vanuit huis, nadat ik gisteren een dag op onze redactie in Jeruzalem heb doorge­bracht. Ik ben natuurlijk met de auto gegaan, want de bus is voor mij op dit moment absoluut taboe. Het aantal passagiers per bus is nog verder beperkt en ik heb geen zin om naast vreemden te zitten, die hun mondkapje hooguit onder hun neus dragen. Ik behoor tot degenen die risico’s proberen te mijden.

Deze dag in Jeruzalem heeft me goed gedaan. Ons kantoor is een oase van normaliteit. Maar zodra je naar buiten gaat, word je onmiddellijk teruggezet in de door Corona overheerste realiteit. De anders altijd zo drukke straten zijn nu bijna leeg, zoals op de Shabbat. Want er is gewoon geen reden om de stad in te gaan, als bijna alle winkels gesloten zijn. Jeruzalem is nu een trieste stad. Maar als je iets beter kijkt, zie je dat bij veel winkels de deuren nog een beetje open staan. Achter deze deuren hebben de winkeliers zich verscholen, en zij proberen wanhopig nog wat te verkopen om hun winkel te behoeden voor een faillissement. Het is een triest gezicht. Het feit dat dit eigenlijk een misdaad is, stemt me treurig.

Er zijn veel kleine winkels die ondanks het verbod proberen hun goederen te verkopen, waarmee ze een boete riskeren. (Foto: Dov Eilon).

Iedereen wacht nog steeds op een beslissing van de regering, om op zijn minst het heropenen van de kleinere winkels in de straat toe te staan. Dat zou mogelijk volgende week kunnen gebeuren, maar dan wel onder strikte voorwaarden. Ook de kappers en schoonheids­salons mogen dan weer klanten ontvangen, maar slechts één tegelijk. De regering is bang om opnieuw dezelfde fouten te maken zoals de vorige keer gebeurde. Daarom zal ook het onderwijs op scholen heel langzaam worden hervat.

Naast veel gesloten en helaas lege winkels, zag ik ook een paar gloednieuwe winkels, die nu net hun op handen zijnde opening aankondigden. Misschien niet zo’n slecht idee, want zodra alle winkels weer open mogen, zal de stad weer goed bezocht worden. Dus voor een hele nieuwe winkel kan dit een goed start­moment zijn. Maar dat kan alleen als we allemaal onze verant­woor­delijk­heid nemen, want niemand wil een derde lockdown meemaken.

Deze winkel zou volgens de instructies geopend mogen zijn. Maar er wordt toch aan de deur verkocht. (Foto: Dov Eilon)

Ik kan me voorstellen dat onze beslissers aarzelen. Maar toch moeten er nu beslissingen worden genomen, vooral met betrekking tot het onderwijs op de scholen. Ouders hebben duidelijkheid nodig over wat er nu gaat gebeuren. Zolang de kinderen thuis moeten blijven, moet een van de ouders ook thuis blijven. Daarom speelt het onderwijs op scholen zo’n belangrijke rol in deze Corona-realiteit.

Inmiddels is de huidige status van de beperkingen verlengd tot aanstaande zondag. Pas dan zou er sprake van versoepelingen kunnen zijn. En daarna zullen we moeten afwachten welk effect dit zal hebben op het aantal nieuwe besmettingen. We moeten gewoon geduld hebben, hoe moeilijk dat ook is. En nu naar het weer.

Nog even geduld en wellicht loopt de stad binnenkort weer vol. (Foto: Dov Eilon)

Het weer voor vandaag in Israël
Het wordt weer wat warmer, vooral in het binnenland en in de bergen. Een zonnige zomerdag in de herfst. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en ligt nu op 209,945 m beneden de zeespiegel, 114,5 centimeter onder de bovengrens!

Plezier maken in het Meer van Galilea. We mogen immers weer vrij in het land reizen. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige maandag toe en een goede start van de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov