Groeten uit Israël – Een tragedie in onze nederzetting

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

Het kostte me een paar dagen om zover te kunnen komen dat ik kan schrijven over de vreselijke tragedie die zich voordeed in onze anders zo rustige nederzetting.

Afgelopen vrijdag moest mijn man in ploegendienst werken tot 19 uur. Ik was dus ‘s middags alleen thuis met de kinderen en we waren bezig met de voorbereidingen voor het begin van Shabbat. Ik had mijn mobiele telefoon net op stil gezet, en toen ik er weer even op keek werd ik getroffen door een bericht, waarin stond dat er een moord was gepleegd in onze nederzetting. Ik zag ook een gemiste oproep van mijn man en belde hem meteen terug. Hij vertelde me dat een politieagent zijn vrouw had vermoord. Ik was geschokt! Aangezien mijn man onder andere ook bij de politie werkt, wist hij op dat moment al wie de dader was. Terwijl ik nog met mijn man aan het praten was, liet mijn 14-jarige dochter mij een foto van het stel zien, die al naar haar mobiele telefoon was gestuurd. Ongecon­troleerd begonnen mijn handen te trillen nu ik ontdekte wie het was.

We hebben twee kinderen van dezelfde leeftijd als zij, hun oudste meisje zit in de tweede klas met onze tweede jongste. Hun tweede kind zit op de kleuterschool met onze jongste. Dan hebben zij nog twee jongere kinderen, een meisje van ongeveer twee en een half jaar oud, en een jongen van een jaar oud. We zagen elkaar vaak, telkens als we de kinderen wegbrachten of ophaalden, soms in de parken, of in het zwembad in de zomer.

We zagen elkaar vaak in de kleuterschool. (Foto: Ayala Shalmayev).

Slechts ongeveer een week voor deze vreselijke daad, toen ik met onze kinderen in het park was en net met een vader in gesprek was, kwam ze erbij staan. En nu is ze dood, vermoord door haar man!!! Wat vreselijk. Het verscheurt mijn hart als ik eraan denk dat deze kleine kinderen in één minuut hun moeder en vader op zo’n afschuwelijke manier hebben verloren. Ik kan de woorden niet vinden om het te beschrijven.

Het was een normaal gezin met vier kleine kinderen. De vader, Amir, is politieagent, zoals ik al eerder zei. Voordat hij twee jaar geleden bij de politie kwam, werkte hij bij de luchthaven-beveiliging. Als hij ooit gewelddadig of crimineel was geweest, zou hij niet zijn aangenomen bij de politie. Ik kende hem als een erg innemende man, altijd vriendelijk, op geen enkele manier flamboyant. Zijn vrouw Diana was relatie­therapeute. Ze deelde clips op haar Facebook-groep genaamd ‘Sterke vrouwen maken gezonde relaties’ en ze had meer dan 15.000 volgers. Ze hielp veel mensen in ongelukkige relaties. In een filmpje dat ze ongeveer een jaar geleden plaatste, legt ze uit hoe je als vrouw waar­schuwings­signalen kunt herkennen, als een man gewelddadig dreigt te worden, waarbij het zelfs tot moord kan komen. Ze benadrukte en herhaalde dat er al lang voor die tijd veel, heel veel waar­schuwings­signalen op te merken zijn.

We zijn verbijsterd. Volgens haar familie, vrienden en buren waren er geen signalen zichtbaar dat zoiets zou kunnen gebeuren.

Op die vrijdagmiddag, kreeg het echtpaar ruzie. Diana stuurde de kinderen naar boven. Volgens Amir was het een kleine ruzie en betrof het iets onbenulligs, zoals hij achteraf vertelde. Hij schoot twee keer op haar, eerst in haar benen, en toen in haar hoofd. De kinderen hoorden de schoten en hun dochtertje rende naar beneden en zag haar moeder dood op de grond liggen. Amir belde zijn moeder, en zei dat ze de kinderen moest komen ophalen. Daarna belde hij zijn meerdere op het politie­bureau en vertelde wat er gebeurd was. Goede vrienden van het stel vinden dat als het haar kon overkomen, het elke vrouw kan overkomen. Hij was nooit negatief onder de aandacht gekomen en we hebben allemaal zó veel vragen over het hoe en het waarom van deze afschu­welijke daad.

Dit is de plek waar de familie woonde. We hebben kaarsen aangestoken ter nage­dachtenis aan Diana. (Foto: Ayala Shalmayev)

Spanningen als gevolg van de lockdowns
Vriendinnen van Diana uit ons dorp, die door de media werden geïnterviewd, spraken onder andere over de zogenaamde ‘sier lachatz’, ‘סיר לחץ’, ‘snelkookpan’. De situatie met de lockdowns, de banen die daardoor verloren zijn gegaan, de scholen die gesloten zijn, zijn enkele van de redenen dat er meer conflicten, spanningen en onenigheid in de gezinnen is. (Misschien herinnert u zich nog dat ik vorige week schreef over de uitdagingen die de lockdowns en gesloten scholen voor ons ouders vormen). We hebben, alleen al hier in onze nederzetting, nu al zo veel getrouwde stellen die sinds de zomer gescheiden zijn. Maar wie had gedacht dat het zelfs tot moord zou kunnen komen? Wat gaat er nog meer gebeuren? Waar wacht onze regering nog op? Is dit het waard om onze gezinnen op te offeren en zoveel kinderen te traumatiseren vanwege een virus waarvan de overlevingskans 98,5% is?

Ik las onlangs in een Zwitserse krant, dat de scholen daar in het afgelopen voorjaar twee weken gesloten waren. Aangezien de regering al na twee weken inzag dat het een te grote belasting voor de gezinnen was, besloot zij de scholen, ook bij toekomstige lockdowns, niet meer te sluiten. In ons land zijn de scholen al bijna een jaar grotendeels gesloten! Het is beangstigend om te bedenken welke gevolgen er in de toekomst nog meer uit deze gespannen situatie zullen voortvloeien. Gezinnen gaan er onderdoor.

En vreemd genoeg ken ik zoveel mensen die Corona hebben gehad, maar tot op heden (God zij dank) is er niemand aan overleden. Sinds de zomer van 2020 zijn er alleen al in onze nederzetting 5 huwelijken van vrouwelijke collega’s/vriendinnen stukgelopen, deze moord niet meegerekend.

Diana werd afgelopen zondag vroeg in de avond begraven. Moge zij rusten in vrede.


Het weer voor vandaag in Israël
Vandaag schrijf ik u over het weer, onder een streep. Het past gewoon niet bij mijn bericht hier boven, want het weer is ons momenteel heel goed gezind.

Het lenteachtige weer trok veel Israëli’s naar de natuur. De rode anemonen bloeien nu op veel plaatsen, zoals hier in het Shokedabos in het zuiden. (Foto: Doron Horowitz/Flash90).

Ook vandaag blijft het zonnig met een lichte daling van de temperatuur, maar het blijft warmer dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gestegen en staat nu op 209,595 meter beneden de zeespiegel, slechts 79,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today, wens ik u een heerlijke woensdag. Het ga u goed.

Shalom uit Na’ale,

Ayala