Groeten uit Israël – Een ongewone kabinetszitting

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Aviel Schneider |

De eerste vergadering van de nieuwe regering is niet op de gebruikelijke manier gehouden, maar vanwege Corona-crisis in de Chagall zaal, voor de plenaire zaal. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en Benny Gantz, die over anderhalf jaar zijn opvolger zal zijn, zaten op twee meter afstand van elkaar aan een tafel voor hun nieuwe coalitie van 34 ministers.

Op de achtergrond is het centrale wandtapijt van de Joodse kunstenaar Marc Chagall te zien. Het kunstwerk uit 1969 geeft de Bijbelse verlossing van Israël in verschillende motieven weer.

Met de Bijbelse geschiedenis op de achtergrond en de politieke actualiteit op de voorgrond roept deze combinatie automatisch op tot de gedachte: in hoeverre kunnen we onze politici, daar aan de tafel, vergelijken met die uit de geschiedenis? Zijn onze politici nog steeds afhankelijk van God, zoals ze toen waren, of is alles alleen maar politiek?

Op het wandtapijt wordt de verlossing aan de ene kant afgebeeld met de uittocht van het volk Israël uit Egypte naar het Beloofde Land. Aan de andere kant, recht boven, verduidelijke Chagall dit idee aan de hand van de pogroms in Polen, die hij zich herinnerde. In beide gevallen werden de kinderen van Israël vervolgd tot ze terugkeerden naar hun vaderland.

En nu het weer voor vandaag in Israël
Zonnig tot half bewolkt. ‘s Ochtends is het nog steeds bovengemiddeld warm, maar rond het middaguur stroomt er koelere lucht naar onze regio.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be’er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en ligt nu op 208,985 m onder de zeespiegel, 18,5 centimeter ontbreken tot aan de bovengrens!

Ik wens al onze lezers, ook namens mijn collega’s, meer liefde, een corona-vrij leven en wijsheid toe om onze zenuwen in bedwang te kunnen houden.

Shalom uit Jeruzalem!

Aviel