Groeten uit Israël – Een Nationaal Park voor onze deur

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

De laatste tijd hebben wij in onze ochtendartikelen veel geschreven over Corona en de huidige situatie hier in Israël. Met name mijn twee artikelen aan het begin van deze week hebben op onze Facebook-pagina tot een aantal zeer verhitte reacties geleid. We constateerden flinke meningsverschillen, niet alleen in Israël, maar zelfs over de hele wereld. Maar niemand van ons kent dé oplossing om het coronavirus met succes te bestrijden en het achter ons te laten.

Vandaag ga ik eindelijk eens een keer niet over Corona schrijven. Behalve dan een korte mededeling: vanaf vandaag en tot en met zondag geldt er bij ons nu een zogenaamde avondklok, die van 20.30 uur tot 5.00 uur duurt. Gedurende deze tijd mogen we ons, net zoals dat tijdens de lockdown het geval was, alleen binnen een straal van 1000 meter van ons eigen huis begeven, met uitzondering van de bekende uitzonderingen, zoals doktersafspraken, boodschappen doen en dergelijke.

Oh ja, en dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar we mogen ook culturele evenementen bezoeken, mits we daarvoor al kaartjes hebben gekocht, want we willen toch niet het culturele leven, dat net weer is opgestart, te niet doen. Het belangrijkste doel van deze maatregel is om massale Poerim-vieringen te voorkomen. Tijdens de afgelopen dagen zou de verkoop van alcoholische dranken met 35 procent zijn gestegen. Dat feit heeft wellicht de alarmbellen bij onze regering doen afgaan. Op de dag zelf zullen er echter geen andere speciale beperkingen zijn dan de beperkingen die ook nu al gelden, d.w.z. geen samenscholingen van meer dan 20 personen in de open lucht en niet meer dan 10 personen binnenshuis. Dus, beste lezers, dit is alles wat ik vandaag over Corona schrijf.

Nu wil ik verder ingaan op de coverfoto van vandaag en op een voor mij erg interessant nieuwsbericht, dat mij, evenals veel andere bewoners van onze stad Modi’in, in verrukking heeft gebracht. Ik heb immers al vaak geschreven over mijn enthousiasme met betrekking tot de plek waar ik woon, en u het uitzicht vanuit onze achtertuin al vaker laten zien. Dit is hoe het er op dit moment uitziet:

Het uitzicht vanuit onze tuin (Foto: Dov Eilon)

Aan de overkant van de weg liggen de zogenaamde ‘Zuidelijke heuvels van Modi’in’, een prachtig stuk natuur in het hart van Israël en het thuis van veel verschillende diersoorten. Behalve de koeien die er vaak grazen, heb ik ook een hele kudde reeën gezien. En als het donker wordt, hoor je het gehuil van de jakhalzen, die soms ook heel dicht bij onze huizen komen. En nu het goede nieuws.

Sinds wij hier wonen, maken wij ons zorgen over wat er zal gebeuren in de tweede fase van het bouwplan van de stad Modi’in. Want er waren plannen om op deze heuvels een volgende woonwijk te gaan bouwen, omdat Modi’in bestemd was om één van de grotere steden van Israël te worden met wel 250.000 inwoners. Natuurlijk probeerden natuurbeschermers dit plan te verhinderen en te voorkomen dat er gebouwd zou gaan worden op dit unieke stuk natuur. En vandaag kwam het blijde nieuws. De zuidelijke heuvels van Modi’in zullen worden uitgeroepen tot een Nationaal Park! Zelfs ‘onze achterkleinkinderen zullen deze prachtige natuur aan de rand van Modi’in kunnen beleven’, schreef onze burgemeester tevreden in zijn verklaring.

Hoe mooi het daar is, kunt u zien in de volgende korte video:

Het is vandaag heerlijk weer, en dat nodigt uit voor een wandeling in de natuur. Misschien kunt u me vergezellen tijdens een wandeling, zeker nu de rode anemonen weer overal bloeien. En over het weer gesproken, hier is het weerbericht:

Het weer voor vandaag in Israël

Gedeeltelijk bewolkt en een beetje koeler. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be’er Sheva 18 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gestegen en staat nu op 209,325 meter beneden de zeespiegel, nog maar 52,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige donderdag, een vrolijke Poerim als u ook zin hebt om dit feest met ons te vieren, en alvast een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in!

Dov