Groeten uit Israël – Een lockdown tijdens Nieuwjaar?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ik heet u opnieuw welkom in een nieuwe week, de laatste week van het Joodse jaar 5780. Aanstaande vrijdagavond vieren we het begin van het Nieuwe jaar. De grote vraag is hoe we het gaan vieren.

Afgelopen donderdag heeft ons zogenaamde ‘Corona-kabinet’ besloten om Israël weer een totale lockdown op te leggen. Net als tijdens de eerste golf, zal alles vanaf a.s. vrijdag weer gesloten zijn. Scholen, restaurants, hotels, bijna alle winkels, winkelcentra, alles moet weer gesloten worden en we mogen ons vanaf vrijdag niet verder dan 500 meter van ons huis bevinden, tenzij we eten of medicijnen moeten kopen of een afspraak bij de dokter hebben.

Maar zo gaat het nu eenmaal bij ons, niets is zeker tot op het laatste moment. Vandaag zal de regering het besluit van het Corona-kabinet bespreken en in stemming brengen. Pas dan weten we hoe de komende weken in Israël eruit zullen zien.

Veel tijd voor debatteren zal er niet zijn, want Netanyahu vliegt vanavond naar Washington om de historische overeenkomsten met de Verenigde Arabische Emiraten en waarschijnlijk ook Bahrein dinsdag te ondertekenen. Ik ben echt heel benieuwd naar de besluiten van de regering met betrekking tot de geplande lockdown. Het is alleen jammer dat wij, burgers, altijd pas op het laatste moment weten waarop we ons moeten voorbereiden.

Wachtend op de definitieve beslissing. Vrijdag in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Hoe dan ook, afgelopen donderdag ben ik al zoveel mogelijk eieren gaan inslaan. Het trauma van een maand zonder eieren zit nog steeds diep in ons. Veel supermarkten waren gisteravond na de Shabbat open en zullen deze week elke dag tot 22 uur open zijn. Zo is het altijd voor de feestdagen, maar deze keer wil men de mensen genoeg tijd willen geven, om zich voor te bereiden op de verwachte lockdown. De supermarkten blijven uiteraard open tijdens de lockdown. Maar het vooruitzicht van weer een maand zonder winkels drijft veel klanten naar de supermarkten. Men wil nu voldoende voorraad aanleggen om het huis niet te vaak te hoeven verlaten.

Ik laat me niet aansteken door deze paniek. Een half jaar geleden was ik nog onzeker, maar nu weet ik dat het geen probleem is om zelfs tijdens de lockdown naar de supermarkt te gaan. Zolang je de instructies opvolgt, kan er eigenlijk niet veel gebeuren.

We zouden deze hele lockdown niet eens nodig gehad hebben, als we ons allemaal goed hadden gedragen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om alleen in de ‘rode’ steden een lockdown in te stellen, maar geen enkele stad of gemeente wilde alleen in lockdown gaan, dus werd er een avondklok ingesteld, waarvan het resultaat nauwelijks zichtbaar was. Er waren bruiloften en feesten alsof er geen Corona bestond.

Iedereen draagt het mondkapje zoals hij zelf wil. Wie doet het goed? (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Dus bij ons lijkt alleen een totale lockdown effectief te werken. Pas dan begrijpen de mensen de ernst van de situatie. En dat is jammer. Nu moet misschien iedereen weer lijden, de restaurants en winkels die de eerste golf hebben overleefd staan nu weer voor moeilijke tijden.

Maar zoals ik al zei, er is nog niets besloten. Verschillende ministers hebben al aangekondigd dat ze tegen een totale lockdown zullen stemmen. En zo worden wij, de burgers van Israël, slechts enkele dagen vóór de feestdagen geconfronteerd met totale onzekerheid. Als de geplande lockdown nu zó wordt gewijzigd dat het eigenlijk helemaal geen lockdown meer is, wat hebben we er dan aan? De religieuze joden willen op de feestdagen in de synagoge bidden, de restaurants willen hun klanten bedienen, de hotels willen hun gasten ontvangen. En wat gebeurt er met het vliegveld?

Ik geef toe dat onze regering het niet makkelijk heeft. Maar zij zou moed moeten tonen om onaangename beslissingen te nemen zonder steeds weer om politieke redenen compromissen te sluiten. Ik ben benieuwd hoe ik morgen aan de nieuwe dag zal beginnen.

En nu het weer voor vandaag in Israël
Eindelijk gaan de temperaturen een beetje omlaag. Maar geen zorgen, het blijft erg warm. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekend drie centimeter gedaald en ligt nu op 209,61 m beneden de zeespiegel. Dat is 81 centimeter onder de bovengrens!

En nu wens ik u namens de gehele redactie van Israel Today, een prettige zondag en een goede nieuwe week toe. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov