Groeten uit Israël – Een lockdown in Israëlische stijl

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

We zijn nu drie weken in lockdown, wat ook betekent dat we onze oudste zoon al drie weken niet meer hebben ontmoet. Maar we houden vol, we begrijpen de noodzaak van deze lockdown. Want zoals het ging, kon het niet doorgaan.

Nu zijn er voorzichtige tekenen dat de lockdown iets heeft opgeleverd, het aantal nieuwe coronagevallen per dag is aanzienlijk afgenomen. Vóór het weekeinde waren er gemiddeld zo’n 3500 nieuwe besmettings­gevallen. Nu, na het weekeinde, worden er sinds middernacht 887 nieuwe corona­gevallen gemeld. Dit aantal is erg laag, en dat is vooral te danken aan het feit, dat er op Shabbat aanzienlijk minder testen worden uitgevoerd.

Als eerste doel is gesteld een teruggang naar 2000 nieuwe besmettingen per dag, daarna kunnen eventuele versoepelingen van de lockdown plaatsvinden. Dit zou al aanstaande zondag kunnen gebeuren. Maar ook dan zullen winkels en winkel­centra gesloten blijven, in ieder geval nog gedurende een maand. Dus we hebben nog steeds geduld nodig. Veel mensen hebben echter hun geduld al verloren.

Dit weekeinde stond in het teken van discussies over het toepassen van de lockdown op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder orthodoxe joden, die zich aan hun ­traditionele gebeden in de synagoge willen houden, en daarnaast de demonstranten, die blijven aandringen op hun democratisch recht om te demonstreren. En dan zijn er nog alle anderen die het er moeilijk mee hebben, om binnen de toegestane 1000 meter vanaf hun woning te blijven.

En iedereen schijnt deze limiet anders te inter­preteren, of je gaat sporten om ervoor te zorgen dat je niet wordt beboet. Afgelopen donderdag waren er nog foto’s van een jonge vrouw die op het strand van Tel Aviv werd gecontroleerd, en weigerde zich te identificeren. Uiteindelijk werd ze hiervoor in de handboeien geslagen (video).

Geen prettig plaatje, maar later publiceerde de politie haar eigen video, en werd duidelijk hoe het precies in elkaar zat. De jonge vrouw nam de politie niet serieus en begon weg te lopen, ze was nog steeds niet bereid om zich te identificeren. De politieagent was erg beleefd en legde de vrouw steeds opnieuw de gevolgen van haar gedrag uit.

En dan waren er ook nog foto’s van het weekeinde, genomen op het strand in Tel Aviv, met talloze mensen op de boulevard en op het strand. Velen deden aan sport, wat als een vrijkaartje wordt gebruikt in deze tijd, maar dat geldt niet voor allen. En de politie lijkt ook te begrijpen dat er voor de mensen niet veel anders meer te doen is.

De politie kan niet iedereen controleren – ‘Lockdown’ op het strand van Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90).

De komende dagen zal blijken in welke richting we gaan. Maar dan nog is er van onze kant veel geduld nodig en vooral van de winkel­eigenaren, die nog een paar weken moeten wachten voordat ze weer klanten kunnen ontvangen. Vandaag willen sommigen van hen hun winkels uit protest openen, en ze accepteren daarbij de boete van 5000 shekel. Als de politie eist dat de winkel wordt gesloten, zullen ze gehoorzamen, zei vanmorgen een kapper die zijn winkel opende. Persoonlijk begin ik er spijt van te krijgen dat ik niet naar de kapper ben gegaan voordat de lockdown begon, en ben daarom blij dat ik vanuit huis kan werken. Je begrijpt wat ik bedoel. En nu het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Eindelijk wordt het weer wat koeler, zoals het hoort in de herfst. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be’er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekend met twee en een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,84 m beneden de zeespiegel, 104 centimeter onder de bovengrens!

Israëli’s genieten van het weekeinde op de strandboulevard in Tel Aviv, ondanks de lockdown. (Foto: Miriam Alster/Flash90).

Namens al mijn collega’s van Israel Today wens ik u een prettige zondag en nog een fijn weekeinde. Vandaag beginnen we hier weer aan de nieuwe werkweek, de feestdagen liggen achter ons. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov