Groeten uit Israël – Een kwestie van logica

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ik heet u opnieuw welkom in een nieuwe week, het weekeinde is weer veel te snel voorbij gegaan. Maar de crisis rond het coronavirus houdt aan en maakt mensen ziek, zelfs degenen die niet besmet zijn met het virus. Ze lijden onder de bijwerkingen van de maatregelen tegen het coronavirus, en die zijn niet minder gevaarlijk dan het virus zelf.

Dit weekeinde zijn we thuis gebleven. Het is veel te warm om te gaan wandelen, dat doen we alleen ‘s avonds als de zon is ondergegaan. Onze oudste zoon bleef dit weekeinde ook thuis in Tel Aviv. Hij vertelde ons van tevoren dat hij vorige week veel mensen had ontmoet in het kader van zijn reservisten-dienst in het leger. Aangezien er in sommige van hun eenheden corona-besmettingen geconstateerd waren, wilde hij ons niet in gevaar brengen en wachtte hij liever een week. Natuurlijk waren we een beetje teleurgesteld, maar tegelijkertijd waren we onder de indruk van de verantwoordelijkheid die onze zoon hierin nam.

Als we ons allemaal wat verantwoordelijker zouden gedragen, dan zouden we dit virus nu misschien al lang onder controle hebben. We moeten zelf onze verantwoordelijkheid nemen en niet wachten tot we ‘van bovenaf’ te horen krijgen wat we moeten doen, wanneer we waarheen mogen gaan en in welke winkels we kunnen winkelen en welke gesloten moeten blijven.

Logica in het weekeinde – restaurants geopend… (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Helaas kan ik de huidige situatie niet anders als ‘chaotisch’ omschrijven. Dit weekeinde golden nog steeds bepaalde beperkingen. Zo moeten de winkels gesloten blijven, terwijl restaurants gasten mochten ontvangen. Maar misschien begrijp ik gewoonweg niet alles. Is het mogelijk dat het bezoeken van winkels die doordeweeks open zijn minder gevaarlijk is dan in het weekeinde? Is het coronavirus in het weekeinde agressiever dan door de week? Sommige winkels probeerden de regels te negeren en gisteren verkochten ze ook levensmiddelen, zodat deze winkels in het weekeinde ook open mogen blijven. Gisteren kon je bijvoorbeeld ook pasta’s en koffie kopen in een bouwmarkt. Hoe zeg je dat ook weer? Nood maakt vindingrijk.

Winkels gesloten, is dat logisch? (Foto: Yossi Aloni/Flash90).

Ok, deze onlogische maatregelen zijn nog steeds de overblijfselen van de beslissingen van de regering voordat de ‘Corona Tsaar’ was benoemd, die vorige week met veel vertrouwen zijn programma voor de bestrijding van het Coronavirus publiceerde. ‘Magen Yisrael’ (Schild van Israël) is de naam van het programma. Misschien dat er binnenkort eindelijk weer eens enige logica in de besluiten zichtbaar wordt. Omdat er nu meer dan 800.000 mensen zonder werk thuis zitten en niets meer kunnen verdienen, zal ook het bedrag van 750 shekel, het ‘zwijggeld‘ van Bibi, dat deze week eindelijk op onze bankrekeningen zal worden gestort, niet veel helpen.

Vanmorgen vroeg gaat onze jongste zoon weer terug naar zijn legerbasis. Gelukkig rijden er nog steeds speciale busdiensten van het leger, dus ik hoef me er geen zorgen over te maken dat de bus niet voor hem zal stoppen, omdat hij de maximaal toegestane capaciteit van 30 passagiers al heeft bereikt. Ik hoef hem dus alleen maar naar het afgesproken verzamel­punt hier in Modi’in te rijden, waar een bus van het leger op hem staat te wachten. Het is jammer dat deze luxe na Corona waarschijnlijk weer wordt opgeheven.

Augustus is begonnen, de heetste maand van de zomer. Onze airconditioner staat continu aan. Ik zou graag willen dat het wat koeler was, want hier in Modi’in is het altijd erg warm. Maar we hebben op dit moment echt grotere problemen in het land.

Ook de stranden waren in het weekeinde open, zoals hier in Palmachim. (Foto: Yossi Aloni/Flash90).

Het weer voor vandaag in Israël
Eerst licht bewolkt, daarna helder. Geen noemens­waardige veranderingen in de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde drie centimeter gedaald en ligt nu op 209,40 m beneden de zeespiegel, 60 centimeter onder de bovengrens!

En nu wens ik u, namens de gehele redactie van Israel Today een prachtige zondag toe. Blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov