Groeten uit Israël – Een koshere stranddag

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Michael Selutin |

Een kosher strand is natuurlijk een strand waar mannen en vrouwen gescheiden zijn. In alle grote kuststeden van Israël zijn er afgesloten koshere stranden waar mannen en vrouwen op verschillende tijden toegang hebben. Voor ons, die in Bet Shemesh wonen, is het dichtstbijzijnde koshere strand in Ashdod, op 45 minuten rijden.

Wij hebben echter een probleem met koshere stranden, omdat ik drie dochters heb en ik niet met hen samen naar het strand kan gaan tijdens de ‘mannen-uren’, maar dat kan natuurlijk ook niet tijdens de ‘vrouwen-uren’. De sportiefste vrouw van alle vrouwen houdt niet van het strand, terwijl de kinderen en ikzelf er gek op zijn! Dus wat doen we? We gaan naar het onofficiële koshere familie-strand, dat meestal vlak naast het officiële koshere strand ligt.

Hier liggen de religieuze families onder hun eigen parasols, en de vrouwen dragen zwemkleding die voldoet aan de Joodse eisen voor discrete kleding, d.w.z. mouwen tot aan de ellebogen, een legging en een rok.

Vandaag, vrijdag, gaan we dus voor het eerst dit jaar naar het strand in Ashdod, en het is deze keer extra spannend omdat onze twee grote meiden (7 en 5 jaar) sinds een paar weken zwemles hebben. Anders dan bij jullie zijn er in Israël op veel scholen geen zwemlessen, dus in Bet Shemesh bieden enkele rijke mensen zwemlessen aan in hun eigen zwembaden. Zwemles is nog wel wat overdreven, want Sarah en Racheli kunnen nog lang niet zwemmen, zij leren eerst om niet bang te zijn voor het water. Ze dompelen hun hoofd onder, blazen bellen, oefenen zwemslagen, maar allemaal terwijl ze rechtop staan.

Dus nu kunnen Sarah en Racheli eindelijk hun ‘zwemkunsten’ in de zee uitproberen, ik hoop dat het allemaal goed zal gaan.

Wij mannen, daarentegen, kunnen onze bierbuiken ongehinderd laten hangen. (Foto: Abir Sultan/Flash90)

Aangezien de kinderen vrijdag maar tot 12 uur naar school en naar de kleuterschool moeten, gaan we die dag weg, ook al zal dat later tot meer stress leiden bij de voorbereidingen voor de Shabbat. Als we terugkomen, moeten de kinderen gedoucht worden en moet het appartement ontdaan worden van al het zand dat we daarvandaan meebrengen.

In het Torah-gedeelte voor deze week leren we waarom de Joden zo geobsedeerd zijn door het scheiden van mannen en vrouwen:

‘Israël verbleef in Sittim, en het volk begon hoererij te bedrijven met de dochters van Moab. Die nodigden het volk uit bij de offers aan hun goden, en het volk at en boog zich voor hun goden neer. Toen Israël zich zo aan Baäl-Peor koppelde, ontbrandde de toorn van de Heere tegen Israël’.
(Numeri 25:1-3 HSV)

Zoals ook op veel andere plaatsen in de Bijbel te lezen is, houdt de God van Israël er helemaal niet van, als mensen hun seksuele driften de vrije loop laten. Een moreel leven betekent in de eerste plaats, dat men zijn driften beheerst, en de seksuele drift is de sterkste en gevaar­lijkste. Het heeft niet alleen huwelijken en families verwoest, maar ook keizer­rijken ten val gebracht. Dit is ook een reden waarom het teken van het verbond tussen het volk Israël en God – de besnijdenis – zich op een plaats bevindt die bij mannen voor deze drift wordt gebruikt.

Dus de Joden proberen deze drang zo veel mogelijk te beheersen, maar niet te ontkennen. Zij trouwen vroeg, scheiden mannen en vrouwen bij alle gelegenheden, en hebben nog veel meer afscheidingen ten behoeve van dit streven opgericht. Anderzijds worden deze driften gekanaliseerd in gewenste richtingen, en de rabbijnen behandelen in de Talmoed de vraag hoe vaak, wanneer en hoe je het moet doen, want we moeten het wel doen (met onze echtgenote).

Ik voeg daar nog een grapje aan toe en daarna het weerbericht, want ik moet nu beginnen met de voorbereidingen voor de Shabbat en voor het strand, voordat de kinderen thuiskomen en we naar Ashdod gaan:

Oma en opa kwamen hun kinderen bezoeken.
Op een avond vindt opa een fles Viagra in het medicijnkastje van zijn zoon, en hij vroeg hem om een van de pillen.
Zijn zoon zei: ‘Ik denk niet dat je er een moet nemen, pap, want ze zijn erg sterk en erg duur.’
‘Hoe duur?’ vroeg opa. ‘Tien euro per pil’, antwoordde de zoon.
‘Dat kan me niet schelen’, zei opa, ‘ik wil er toch een proberen, en voor we morgenvroeg vertrekken, leg ik het geld onder mijn kussen’.
Later de volgende ochtend, nadat zijn ouders waren vertrokken, vond de zoon 110 euro onder zijn kussen.
Hij belde zijn vader en zei: ‘Ik heb je gezegd dat elke pil 10 euro kost, en geen 110 euro’.
‘Ik weet het,’ zei opa. ‘Die honderd euro zijn van oma!’We kijken uit naar het strand. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Overwegend zonnig en iets hogere temperaturen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is één centimeter gedaald en staat nu op 209,555 meter beneden de zeespiegel, dat is 75,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Bet Shemesh,

Michael