Groeten uit Israël – Een korte wandeling in Jeruzalem

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Het is weer donderdag, opnieuw is de week bijna voorbij. We hebben de boodschappen voor het weekeinde al gedaan. Dat doe ik eigenlijk altijd, want midden in de week is het in de supermarkten veel rustiger. Ik houd er niet van om op het laatste moment samen met hele Volk Israël in een lange rij voor de kassa te staan.

Ik moet echter toegeven dat het in de supermarkten, sinds het uitbreken van de Corona-crisis, niet meer zo druk is als vroeger. Ik bedoel de periode na de paniekerige hamster­aankopen vóór de totale lockdown voor Pesach. Velen dachten toen dat er wellicht knelpunten zouden zijn in de aanvoer van voedsel en toiletpapier. Door deze paniek hebben we ruim een maand geen eieren kunnen kopen. Inmiddels hebben we begrepen dat de crisis geen invloed meer heeft op de voedselvoorziening. De supermarkten hebben nog nooit zoveel verkocht als in de Corona-periode.

Waarom is het dan toch veel rustiger in de super­markten? Velen doen nu hun inkopen via het internet. Dat gebeurde hier in Modi’in al vóór Corona, maar nu wordt er nog veel meer online ingekocht. Toch winkel ik liever midden in de week. En altijd in dezelfde super­markt bij ons in de buurt. Ik vind het wat persoon­lijker en kleiner, vooral nu, in tijden van sociale afstand.

Ondanks mijn wat pessimistische artikelen van de afgelopen dagen, zijn we gewend geraakt aan dit alledaagse leven met Corona. Een paar dagen geleden moesten we met onze dochter naar Jeruzalem om wat boodschappen te doen. Aangezien ik sinds juli weer vanuit huis werk, was een bezoek aan mijn favoriete stad Jeruzalem een leuke afwisseling. Na het boodschappen doen liepen we door de stad en lieten we onze dochter zien waar we als studenten hadden gewoond en door welke straten we toen altijd liepen. Er kwamen veel herinneringen boven.

En omdat ik jullie, beste lezers, had beloofd om eindelijk weer eens een wandeling door Jeruzalem te maken, heb ik mijn mobiele telefoon meegenomen en wat gefilmd. Dus nu nodig ik u uit om samen met mij deze korte wandeling door de straten van Jeruzalem mee te maken, temidden van het dagelijkse Corona-leven. Bent u er klaar voor? Dan volgt hier een korte blik op Jeruzalem:

Zo ziet Jeruzalem er in deze tijd uit. (Video: Dov Eilon)

Eind volgende week (19-20 september) vieren we Rosh HaShanah, het Joodse Nieuwjaar, het begin van het nieuwe jaar. Niemand weet op dit moment hoe we de komende feestdagen zullen doorbrengen. Alleen in de directe familiekring of samen met de hele familie? Kunnen mijn zwager en zijn kinderen uit Eilat naar ons toe komen of geldt er een avondklok? Ons Corona-kabinet beslist daar vandaag over, of misschien morgen. Het ziet er niet goed uit, ook al zijn we gewend geraakt aan deze Corona-werkelijkheid. Vandaag werd het record opnieuw verbroken met 3904 nieuwe corona­besmettingen. Desondanks kijken we uit naar deze feestdagen. Laten we hopen dat het nieuwe jaar een beter jaar wordt.

Het dagelijks leven in Jeruzalem (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

En nu wachten we op onze jongste zoon, die na weer een week in het leger rond het middaguur thuiskomt. Onze dochter is ook weer op weg naar huis van haar korte vakantie aan de Dode Zee. Ik zou van haar moeten leren, en ook wat meer vakantie moeten nemen. De Dode Zee is zo dichtbij, onbegrijpelijk dat ik daar al zo lang niet meer geweest ben.

Maar dat zal pas gebeuren als het niet meer zo ondraaglijk warm is. Ik verlang naar de herfst met haar koele avonden. We moeten nog even volhouden, de huidige hittegolf zal begin volgende week weer over zijn. En dat brengt ons bij het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Het wordt weer warmer, vooral in het binnenland en in de bergen. Aan de kust blijft het benauwd. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 35 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 41 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209.575 m beneden de zeespiegel, dat is 77,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige donderdag toe. Verheug u in het komende weekeinde. Morgenochtend zal mijn collega Michael u weer begroeten met de nieuwe dag, dus ik wens u nu al een gezegende Shabbat toe. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in!

Dov