Groeten uit Israël – Een injectie voor vrijheid?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

We zijn alweer halverwege deze week, moeilijk te geloven hoe snel de tijd vliegt. En dit is geen normale week voor ons. We brengen deze week, zoals gewoonlijk, niet met zijn drieën door, maar met zijn vieren, samen met onze jongste zoon, die afgelopen donderdag verrassend genoeg door het leger voor tien dagen naar huis werd gestuurd. Dit was geen gul geschenk van het leger, maar een bevel om zeven dagen in quarantaine te gaan (daarna komt het weekeinde). Het blijkt dat onze zoon anderhalve week geleden, op weg naar huis in de legerbus, drie rijen achter een met het coronavirus besmette soldaat zat, dat is de reden voor dit ‘opgelegde verlof’, dat echter met grote vreugde werd aanvaard, vooral door onze zoon. Hij voelt zich prima, heeft geen enkele klacht en is ook al bijna drie weken geleden gevaccineerd, dus waarschijnlijk heeft hij al wat antistoffen (hij krijgt zondag waarschijnlijk zijn tweede injectie), vandaar deze positieve reactie op het nieuws dat hij in quarantaine moest gaan.

We nemen dit echter zeker wel serieus. Onze zoon brengt het grootste deel van de dag door in zijn kamer en komt alleen naar de woonkamer om te eten, waar hij dan alleen eet. Eigenlijk is dat niet anders als altijd. Verder is hij altijd op zijn kamer, hij speelt op zijn gitaar, zit achter de computer en speelt games met zijn vrienden, of kijkt naar een serie op Netflix. Vanaf morgenochtend is hij weer vrij en mag hij het huis weer verlaten. We hebben samen al een wandeling gepland naar ons sportpark, dat zich binnen de straal van 1000 meter van ons huis bevindt.

Deze week is ook een bijzondere week voor mijn vrouw en mij. Mijn vrouw kreeg afgelopen zondag haar eerste injectie, en ik heb maandag al een tweede injectie gekregen en zal dan over een dag of vijf als immuun worden beschouwd. Daarna vraag ik via een speciale app op mijn telefoon mijn ‘groene paspoort’ aan, en kan dan niet meer in quarantaine worden geplaatst. En vervolgens, als er eind februari genoeg mensen zijn ingeënt, kan de economie hier in Israël eindelijk weer op gang komen. Is de injectie onze weg naar de vrijheid? Wat denkt u?

Dov na de tweede vaccinatie. Tekst: Overwinnaars van Corona.

Er wordt in de media veel gesproken over de mogelijke bijwerkingen, vooral na de tweede injectie. Ik heb daarvan tot op dit moment geen last gehad. Mogelijk ben ik nu wel wat gelukkiger dan daarvoor, als je dat een bijwerking wilt noemen.

De algemene situatie hier in het land is allesbehalve vrolijk, helaas. De landelijke lockdown werd gisteren verlengd tot eind januari, omdat het aantal nieuwe besmettingen van dag tot dag toeneemt. Gisteren waren her er voor het eerst weer meer dan 10.000. Tegelijkertijd staan de Israëli’s in de rij om gevac­cineerd te worden. Ik denk dat we nog even geduld moeten hebben en daarbij negeer ik gemakshalve de gesprekken in het nieuws over een mogelijke vierde lockdown, kort vóór de komende Knesset-verkie­zingen.

Het is een vreemde tijd, we leven nu al bijna een jaar in deze nieuwe realiteit. Gisteren moest ik in mezelf glimlachen toen ik enthousiast een pas geopende bakkerij binnenliep. Ik had nooit kunnen denken dat een bakkerij een bijzondere attractie voor mij zou kunnen zijn. We hebben momenteel nu eenmaal nauwelijks winkels waarin je even kunt rondlopen, dus deze bakkerij kwam mij erg goed van pas. Ook is het in deze tijd niet vanzelfsprekend dat een nieuwe winkel wordt geopend. Je moet goed nadenken over wat voor soort winkel je vanaf nu gaat openen. Alles wat met voedsel te maken heeft doet het in deze tijd heel erg goed.

De supermarkten van Rami Levi doen goede zaken, ook in tijden van Corona. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90).

Vooral de supermarkten, die in tijden van de lockdown de gesloten winkelcentra vervangen, doen bijzonder goede zaken. Het werd mij gisteren duidelijk hoe goed deze zaken er voor staan, toen ik een verslag over Rami Levi las. Hij is de eigenaar van een discount-super­markt­keten die bekend staat om zijn bijzonder aantrekkelijke prijzen. Veel verkopen voor weinig geld is zijn motto. Hij heeft nu de Israëlische lucht­vaart­maat­schappij Israir overgenomen. Hij streeft ernaar om de grootste luchtvaartmaatschappij van Israël te worden, ik ben benieuwd. Misschien dat we straks bij de kassa ook vliegtickets kunnen kopen, als we Corona achter ons hebben.

En nu naar het weer. Terwijl ik deze regels schrijf giet het buiten van de regen, het bliksemt en dondert en ik denk erover om onze airconditioners aan te zetten als verwarming. Op TV worden beelden getoond van de ingesneeuwde berg Hermon, die nu helaas niemand bezoeken kan.

De Hermon, besneeuwd en leeg.

Het weer voor vandaag in Israël: Koud en nat
De winter is terug met regen en onweer in het noorden tot in het noorden van de Negev. Op de berg Hermon en de Golanhoogvlakte zal sneeuw vallen. Op de hooggelegen plaatsen in het centrum van het land kan het ook sneeuwen. Het zal nog kouder worden.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 7 graden, Tel Aviv 15 graden, Haifa 13 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 13 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be’er Sheva 12 graden, Eilat aan de Rode Zee 18 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens zes (!) centimeter gestegen en ligt nu op 209,795 meter beneden de zeespiegel, en dat is nog maar 99,5 centimeter onder de bovengrens!

Met dit goede nieuws van het Meer van Galilea wens ik u, namens de gehele redactie van Israel Today, een prachtige woensdag toe. Ook in de lockdown bent u niet alleen. Dus, wees voorzichtig en het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov