Groeten uit Israël – Een eindeloze vakantie

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Michael Selutin |

Toen begin september de zomervakantie voorbij was, ging onze Sarah naar de eerste klas. Ze was erg opgewonden, en ook goed uitgerust. Ze had een nieuwe grote, roze, glinsterende schooltas, een bijpassend potloden-etui en natuurlijk haar chique blauwe schooluniform. Trots ging ze naar de eerste schooldag. Omdat er een meisje uit onze buurt ook naar haar klas ging, was ze niet alleen, en had ze al een vriendinnetje op de nieuwe school.

Na nog geen twee weken werd de school weer gesloten. De lockdown werd ingesteld en allemaal zaten we weer thuis. Sarah was er niet bepaald verdrietig over, ze vond het dom dat je niet zo veel speelt op school en altijd op je stoel moet zitten, maar voor ons als ouders betekende dit, dat we de kinderen weer bezig moesten gaan houden, en daarnaast werken, ons voorbereiden op de feestdagen, en altijd een goed humeur houden.

De lockdown zou tot het einde van de feestdagen duren. De feestdagen zijn nu voorbij, maar tot nu toe duurt de lockdown nog onverminderd voort, en niemand weet wanneer de kinderen weer terug kunnen naar hun school. Sarah en onze grote David hebben nu een aantal lessen via Zoom en dat is een kleine opluchting voor ons, dus de kinderen zijn in ieder geval ‘s morgens druk bezig. Het is heel lief om Sarah tijdens haar leerwerk te observeren. Ze leert wiskunde aan de hand van een opgenomen video met haar wiskundeboek en ‘s morgens horen we hoe ze de gebeden zingt, samen met haar klas via Zoom.

Onze twee kleine meisjes gaan nog steeds naar de kinderopvang, en Naomi’s kleuter­school is zelfs op miraculeuze wijze open gebleven, terwijl de kleuter­school van Racheli gesloten is en zelfs geen enkele Zoom­activiteit heeft geïntroduceerd. Dus mag de gelukkige Racheli de hele dag rond­lummelen, terwijl de arme Naomi naar de kleuter­school moet. Racheli is echter niet zo blij, want ze verveelt zich nogal als de andere kinderen met Zoom bezig zijn. Met Naomi hoeven we geen medelijden te hebben, want ze gaat graag naar de kleuterschool en is de enige van onze kinderen (zelfs van het hele gezin) die sociale contacten heeft.

David vindt de situatie eigenlijk wel prima, hij heeft een tablet waarop hij zijn Zoomsessies volgt, en in de lange pauzes tussen de sessies door kijkt hij naar YouTube, net zoals andere kinderen spelletjes spelen op hun Playstation. Hij heeft een favoriete YouTuber, die elke dag filmpjes uploadt, waarin hij iets speelt en daarbij grappige opmerkingen maakt.

Een andere YouTuber die hij volgt is een tiener, die op de een of andere manier ergens miljoenen of miljarden dollars vandaan krijgt en die hij weggeeft, of zijn vrienden tot uitdagingen aanzet. Zo vulde deze Mr. Beast ooit een zwembad met bankbiljetten in plaats van water, en wie het langst in het zwembad bleef mocht het geld houden. Fascinerend.

Vanaf vandaag wordt de Torah weer vanaf het begin gelezen. (Foto: Ya’akov Lederman/Flash90)

In het Torah-gedeelte voor deze week vinden ook fascinerende gebeurtenissen plaats, ook al zijn die niet zo belangrijk. Eigenlijk wordt in dit gedeelte alleen maar onze wereld geschapen, waardoor mensen vandaag de dag zwembaden kunnen vullen met geld om dat weg te geven aan andere mensen met een goede blaas. Hoe lang duurde het om de aarde te scheppen? Zes dagen? De zevende dag van de schepping was de Shabbat, waarop God rustte, maar het was ook de dag van de schepping waarop het begrip ‘rust’ werd geschapen. Als God niet op de zevende dag had gerust, zou er nu geen Shabbat zijn, geen weekeinde, en dus een zevendaagse werkweek.

En daarmee gaan we naar het weer.

Zo mooi kan de schepping zijn. Een katoenplantage bij Kiryat Gat. (Foto: Mendy-Hechtman/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder met een verdere daling van temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Be’er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een centimeter gedaald en ligt nu op 209,87 m beneden de zeespiegel, 107 centimeter tot aan de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat toe. Het ga u goed..

Shabbat shalom vanuit Bet Shemesh,

Michael