Groeten uit Israël – Een derde lockdown?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Gisteren hebben we genoten van onze eerste dag in de herwonnen vrijheid. Eindelijk konden we zomaar weer, zonder doel, door de stad rijden, zonder te hoeven opletten hoe ver we van ons eigen huis vandaan gingen.

Toch lijkt het erop dat de mensen nog moeten wennen aan deze nieuwe realiteit, althans hier in Modi’in. Want toen ik onze zoon gisterochtend naar het opstappunt reed, waar een legerbus op hem stond te wachten, waren de straten bijna leeg. Het zou kunnen zijn dat degenen die weer mogen werken, ‘s morgens vroeg al zijn vertrokken. Omdat de winkels nog steeds gesloten zijn, is er geen reden voor veel verkeer op straat. Maar toch was het een ander gevoel, nu we weer zelf kunnen beslissen waar we heen willen gaan. Zo voelde ik me tenminste, nadat ik afscheid had genomen van mijn zoon, en hem een goede week in het leger had toegewenst.

Gisteravond hebben we een wandeling gemaakt, nu nog maar met z’n drieën, zoals we dat ook deden in de dagen van de strenge lockdown. Maar deze keer niet in de wijk waar wij wonen. Nee, nu we net zo ver van huis mogen gaan als we willen, was het duidelijk dat we daar gebruik van moesten maken. We wilden deze nieuwe vrijheid voelen. Dus reden we met de auto naar ons nieuwe stadscentrum (hier in Modi’in werden eerst de wijken gebouwd en pas daarna, meer dan 20 jaar na de aanbouw van de woonwijken, het stadscentrum). De meeste gebouwen staan nog leeg, er zijn nauwelijks winkels, want niemand opent in dit Corona-jaar een nieuwe winkel. Maar we houden nog steeds van het nieuwe stadscentrum en ik ben er zeker van dat het zich, na Corona, snel zal ontwikkelen. In de nieuwe hoofdstraat is een promenade waar al enkele restaurants zijn die nu weer afhaal­maaltijden mogen aanbieden. Natuurlijk is dat niet genoeg, het is nu niet gemakkelijk om zakelijk te overleven onder deze omstandigheden. Dus besloten we een ijssalon te helpen en daar iets te kopen.

Avondwandeling in Modi’in zonder beperkingen (Foto: Dov Eilon).

Weer thuisgekomen was het tijd voor het nieuws op TV. Er werd over een derde lockdown gesproken, die volgens bijna 60 procent van de burgers, maar ook volgens deskundigen onvermijdelijk lijkt en mogelijk al in december zou moeten worden ingesteld. Want het ziet er nu al naar uit, dat onze tot beslissingen bevoegde deskundigen zich weer meer laten beïnvloeden door de politiek, en niet in staat lijken om hun eigen besluiten uit te voeren zoals ze zijn vastgelegd.

Vooral het openstellen van de Yeshiva’s (orthodoxe studiehuizen) in de orthodoxe steden werd bekritiseerd. Omdat het besmettings­percentage daar in vergelijking met andere plaatsen nog steeds erg hoog is, worden veel orthodoxe steden aangemerkt als ‘rode steden’, en daar word bij het binnengaan van de stad gecontroleerd door de politie. Maar niemand wil problemen maken met de orthodoxe gemeenschap. Er is nauwelijks iets gedaan tegen het open­stellen van de scholen daar. In deze steden geldt wat de rabbijn zegt als gezag­hebbend, en niet datgene wat de Israëlische regering zegt.

Een controlepost van de politie bij de ingang van de orthodoxe stad Bnei Brak (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Maar er is ook druk van een andere kant. De onder­nemers willen niet nog eens vier weken wachten, ze willen meegaan in de volgende fase van de versoe­peling. Sommige restaurants waren gisteren al open, tegen de instructies in. Ze waren bereid de boetes te betalen. Ik heb dus de indruk dat onze politici ook deze keer de druk niet kunnen weerstaan, er zijn immers weer verkiezingen in zicht en je wilt je potentiële kiezers toch niet teleurstellen?

Een straatcafé in Tel Aviv. Men wil niet langer wachten. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Dus hoe zal het nu verder gaan? Misschien weten we over twee weken hoe de resultaten van ons gedrag er uit zien na de eerste versoepe­lingen van de lockdown. We moeten ons nu echt niet te veel haasten om weer terug te keren naar de zogenaamde normaliteit. Normaal brengt ons niets, zolang het corona­virus ons leven beheerst. En nu het weer.

Het weer in Israël voor vandaag
Het wordt weer een beetje warmer. Waar blijft de herfst? Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekend met een centimeter gedaald en ligt nu op 209,895 m beneden de zeespiegel. Dat is 109,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige maandag en een goede start van de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov