Groeten uit Israël – Een dag voor de werklieden

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Vandaag ben ik voor de verandering thuis gebleven in Modi’in. Ik heb een hele lijst met dingen die nodig gedaan moeten worden en die ik had uitgesteld, omdat je deze dingen alleen tijdens de normale werkuren kunt laten doen. En omdat ik dan ook bezig ben met mijn werk, bleef ik zaken uitstellen.

Tot vandaag. Op een gegeven moment kun je dingen niet meer uitstellen. Zoals de gemeente, het drink­water­bedrijf en de lood­gieter, die zich voor vandaag heeft aangemeld. ‘Ik zal er rond 10 uur zijn’, vertelde hij me aan de telefoon. Dit betekent meestal, dat als we veel geluk hebben, hij rond 11 uur bij ons thuis aankomt.

Als je een vakman of technicus nodig hebt, begeef je je in hun handen. Bij de meeste klanten­services kunt je geen vast uur afspreken, maar alleen bepaalde tijdvakken afspreken, ‘tussen 9 en 12 uur’ of ‘in de middag’. Vaak is het goed om wat spullen mee te nemen en een dag vrij te nemen om de hele dag beschikbaar te zijn voor de werklieden en de technici.

Ik heb het geluk dat ik vanuit huis kan werken (dit hebben we in de corona-periode geleerd), zodat ik beide kan combineren. Werken en wachten op de werklui. Wie weet of hij uiteindelijk nog komt. Ik heb al eerder telefoontjes gekregen, bijvoorbeeld ‘Achi’ (Hebreeuws: ‘mijn broer’, want in Israël zijn we allemaal broers en zussen),‘ik ben nog steeds bij een andere klant en het duurt iets langer, wat dacht je van morgen tussen 10 en 13 uur?’

Dit zijn natuurlijk extreme gevallen. Veel werklieden zijn ook absoluut in orde. Je moet gewoon de juiste vinden. Daarvoor hebben we allerlei websites of facebook­groepen. Ook zijn er wetten aangenomen die het mogelijk maken dat klanten moeten worden gecompenseerd als het bedrijf de klant te lang thuis laat wachten.

En dan aan het eind van de dag is daar de zorg om niet te worden opgelicht. Helaas zijn er nog steeds werklieden die niet eerlijk met hun hun klanten omgaan en eenvoudigweg ter plekke allerlei reparaties bedenken. Maar sinds er een televisie­programma is dat werklieden op eerlijkheid controleert, is de situatie wat beter geworden.

En nu hoop ik dat ik vandaag alles opgelost kan krijgen, zodat ik morgen weer ontspannen aanwezig kan zijn op het kantoor van onze redactie. Na twee en een halve maand thuis werken heb ik dit gemist en ik ben blij dat ik weer met mijn collega’s in Jeruzalem kan samenwerken. En de nieuwe Israel Today – editie is eindelijk weer klaar in onze redactie. Volgens planning zal hij vandaag gedrukt worden.

Ook in Modi’in hebben we een plaatsnaam-bord (Foto: Dov Eilon)

En nu een blik op het weer. De zomer is zeker aangebroken, de zon schijnt, soms is het wat koeler en dan weer wat warmer, zoals het hoort.

Het weer voor vandaag in Israël:
Zonnig en hier en daar wat bewolking. In de bergen en in het binnenland iets warmer. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden.
De waterstand in het Meer van Galilea is onveranderd en ligt op 209.045 m beneden de zeespiegel, 24,5 centimeter beneden de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u vandaag een prettige dinsdag toe. Wees voorzichtig en blijf gezond.

Is het u opgevallen? Geen woord over Corona vandaag.

Shalom vanuit

Dov