Groeten uit Israël – Een Chanoekah verrassing…

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Over twee dagen, op donderdagavond, begint het Lichtfeest Chanoekah. We zullen dan de eerste kaars van de Chanoekah-kandelaar, de Chanoekia, aansteken. Daar heb ik me nog niet eens op voorbereid. Behalve dan de kaarsen, die ik al heb gekocht. Alleen is de vraag waar die nu liggen.

Dit is een soortgelijk fenomeen als met Pesach, bijna elk jaar ben ik wanhopig op zoek naar onze Haggadot, de uitgebreide liturgie voor de Pesachavond. Alleen dit jaar had ik me er op tijd op voorbereid en kon ik de Haggadot zonder aarzeling uit de lade onder de TV halen. Maar dit jaar was het niet nodig, want vanwege Corona mochten we het Pesach-feest alleen in kleine kring vieren, we waren maar met z’n drieën. Maar nu terug naar Chanoekah. Ik zal waarschijnlijk een nieuw pakje Chanoekah-kaarsen moeten gaan kopen en misschien ook een paar Soefganiot (zoete gebakjes), Chanoekah zonder Soefganiot is echt niet mogelijk. Maar ik zal wel proberen me gedeisd te houden.

Ik vind de originele versie het beste, Sufganiot (Foto: Yonatan Sindel/Flash90).

De Soefganiot zien er prachtig uit, of moet ik ze ‘Berliners’ noemen, zoals ik ze uit het verleden ken? Maar dat is niet echt waar ik het vandaag over wilde hebben. Tijdens Chanoekah is het gebruikelijk om de kinderen te verrassen met een cadeautje. En weet u? Onze regering heeft hier aan gedacht en heeft een heel origineel Chanoekah-geschenk voorbereid. Dat is echt creatief van onze regering, dat moet ik ze nageven. Ze zijn altijd goed voor een verrassing, zodat we ons niet vervelen in onze Corona routine.

En hier is de verrassing: vanaf morgenavond tot begin januari mogen we de avonden alleen nog maar thuis doorbrengen, de regering heeft gisteren ingestemd met een zogenaamde avondklok. Het is de bedoeling dat de avondklok elke avond om 18 of 19 uur ingaat en duurt tot de vroege ochtend. De exacte tijd zal vandaag worden bekendgemaakt, en ook hoe deze avondklok er precies uit zal zien en over welke afstand we ons eigen huis mogen verlaten.

Ik persoonlijk vind deze nieuwe beperking niet zo erg, we zijn ‘s avonds toch bijna altijd thuis. De vraag is natuurlijk of deze nachtelijke beperking enig effect zal hebben. Want overdag kunnen we elkaar blijven ontmoeten. Ook zouden alle winkelcentra nu geopend mogen worden, zodat we genoeg mogelijkheden hebben om met het virus bemset te raken….

Ik herinner me net een foto van de Machane Jehuda Markt in Jeruzalem waar ik laatst was, toen ik op zoek was naar geschikte foto’s voor een van onze artikelen. Bepaalt u zelf maar wat voor nut een avondklok heeft, als we overdag doen wat we willen.

Hoe zat het ook alweer met de 2 meter afstand? (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90).

U begrijpt wat ik bedoel. Misschien hadden we ons een avondklok kunnen besparen als we meer hadden gelet op het navolgen van de instructies. Maar dat is niet gebeurd. Hoe dan ook, we blijven gewoon ‘s avonds thuis. Maar of het iets zal helpen? Dat is een andere vraag. Gisteren hebben we weer een nieuw record gevestigd sinds oktober, met 1837 nieuwe besmet­tingen. Of deze nieuwe maatregel zal helpen, zullen we pas over ongeveer twee weken weten. Maar deson­danks wensen we elkaar toch een gelukkig en succesvol Chanoekah toe.

En nu het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt met een lichte stijging van temperatuur in de bergen en in het binnenland. Rond het middaguur kunnen er af en toe regen­buien voor­komen aan de kust, die zich later over het land zullen verspreiden.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be’er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt op 209,96 m. beneden de zeespiegel. Dat is 116 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige dinsdag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov