Groeten uit Israël – Een bizarre Corona-wereld

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Op dit moment bevinden we ons in een bizarre tijd. Deze schijnbaar eeuwigdurende lockdowns hebben ons mensen veranderd. Plotseling zijn we geschokt als we horen over een verjaardags­feestje in een privé-woning. In de eerste plaats is het krankzinnig dat dit soort meldingen naar mijn telefoon worden gestuurd als ‘breaking news’. En nog gekker is het natuurlijk dat we daarover geschokt zijn. We zijn het niet meer gewend om een groep van meer dan 10 mensen samen te zien.

Er zijn elke dag nieuwe voorvallen van ‘Corona misdaden’ op de TV te zien. Er zijn bruiloften, feesten met honderden mensen in het bos, of een familiefeestje dat een buurman niet welgevallig is. Dan zien we op het nieuws hoe de politie het huis binnenvalt en vervolgens een einde maakt aan het feest. Het deed me denken aan de operaties van het Israëlische leger in Arabische dorpen als ze op zoek waren naar terroristen. Oké, misschien overdrijf ik een beetje. Ja, ik overdrijf, maar deze gedachten kwamen echt in mij op, toen ik reportages als deze op de TV zag.

De ergste ‘misdadigers’ in onze ogen zijn op dit moment de orthodoxe gemeenschappen, die de Corona-voorschriften eenvoudig­weg negeren. Maar we zouden ook moeten proberen hun kant te begrijpen. Voor hen komt de Torah op de allereerste plaats, door het bestuderen van de Torah geloven zij in de bescherming van het gehele Joodse volk. Dat zeggen zij ook altijd als het gaat over de vraag of orthodoxe Joden de militaire dienstplicht moeten vervullen.

Overigens is vanaf vandaag de geldigheid van de wet, die het mogelijk maakt hen vrij te stellen van de dienstplicht indien zij aan een Torah-school studeren, verlopen. De Staat heeft, om wat voor reden dan ook, niet de moeite genomen om deze wet te verlengen. Maar dat is een onderwerp op zich.

Vandaag wil ik u vertellen over het nieuws dat gisteren de voorpagina’s van alle kranten in ons land haalde. Het grootste deel van de dag toonde de televisie beelden van de begrafenis van een belangrijke rabbi. Meer dan 10.000 orthodoxe Joden vergezelden de rabbi op zijn laatste reis. Eigenlijk zijn slechts bijeenkomsten met maximaal 10 personen toegestaan, begrafenissen mogen alleen binnen de naaste familiekring worden gehouden. Maar gisteren in Jeruzalem, zag het er zo uit:

Afstand houden? Mondkapjes? Gisteren in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90).

Een journalist noemde deze begrafenis ‘de begrafenis van de derde lockdown’. Een dokter zei dat deze samenkomst van duizenden mensen zou resulteren in ten minste 100 extra coronado-doden.

Veel Israëli’s beklaagden zich erover dat deze begrafenis werd toegelaten. Zij begrepen niet waarom de politie bij de wekelijkse demonstraties voor de ambtswoning van premier Netanyahu water­kanonnen inzet tegen de demon­stranten, en hier blijkbaar gewoon toekeek. Op televisie­beelden was ook te zien hoe de Corona-naleving elders werd gehandhaafd. Terwijl in Jeruzalem meer dan 10.000 mensen bijeenkwamen, sommigen zonder mondkapjes, had de politie in Tel Aviv moeite om het Dizengoff­plein vrij te houden. Ik kan begrijpen waarom dat er nogal vreemd uitziet.

De politie verklaarde later in verband met de begrafenis, dat zij niet kon ingrijpen in een gebeurtenis van deze omvang. Het zou tot een ramp hebben geleid met veel gewonden. Ter verdediging verklaarden de orthodoxe deelnemers aan deze begrafenis dat de demonstraties immers ook in deze Corona-tijd werden toegestaan, en dat daarom dus een begrafenis eveneens toegelaten zou moeten worden. Gisteravond was er weer een begrafenis van een orthodoxe rabbi in Jeruzalem. Beide rabbijnen stierven trouwens aan het coronavirus.

Hoe dan ook, we moeten inzien dat de orthodoxe gemeenschappen in een totaal andere wereld leven, een wereld waarin wij, seculiere burgers van het land, ons niet kunnen verplaatsen. Ik maak me er zorgen over hoe de relatie tussen orthodoxen en seculieren zal zijn na Corona. Want zelfs vóór Corona was onze samen­leving al erg verdeeld.

De lockdown is verlengd
Dus hoe moet dat vanaf nu verder? De lockdown is verlengd tot komende vrijdagochtend. Woensdag zal de regering bijeenkomen om de situatie opnieuw te bespreken. De lucht­haven zal ook nog een week langer gesloten blijven. Veel Israëli’s zitten vast in het buitenland. En de particuliere ondernemers vechten door om financieel te overleven. Zoals ik in het begin al schreef, beleven we een vreemde tijd. We moeten proberen ons hoofd koel te houden. Maar buiten wordt het wel warmer.

Het zonnige weer nodigde uit tot een wandeling, Jeruzalem gisteren. (Foto: Shir Torem/Flash90).

Het weer voor vandaag in Israël
Zonnig met een aanzienlijke stijging van temperatuur. De verwachte maximum temperaturen voor vandaag zijn als volgt: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be’er Sheva 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt onveranderd op 209,655 meter beneden de zeespiegel, slechts 85,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige maandag. Het ga u goed in deze niet zo gemakkelijke tijd, en blijf gezond, zodat we elkaar misschien spoedig weer in Jeruzalem kunnen ontmoeten.

Shalom uit Modi’in,

Dov