Groeten uit Israël – Een bewogen dag

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

We beginnen deze dag met een nieuwe president en waarschijnlijk met een nieuwe regering. Hoewel de verkiezing van de nieuwe president van de Staat Israël meer een formaliteit was, aangezien het al langer duidelijk was dat Itzchak Herzog tot nieuwe president zou worden gekozen, is de hele zaak met de ‘regering van verandering’, zoals zij genoemd wordt, beladen met onvoorspelbaarheid en spanning.

Gisteravond, een half uur voordat zijn mandaat om een nieuwe regering te vormen afliep, belde Yair Lapidpresident Rivlin, die volgende maand zijn functie neerlegt. President Rivlin zat toen nog in een voetbalstadion tussen 30.000 andere toeschouwers. Hij was in dit overvolle voetbalstadion in Jaffa om voetbalclub ‘Macabi Tel Aviv’ de overwinningsbeker te overhandigen (ook daar ging het er onvoorspelbaar aan toe). Lapid belde de president om hem te vertellen (hoe lange tijd had hij al van dit moment gedroomd?), dat hij erin was geslaagd een regering te vormen. Echter, op dit moment is het nog helemaal niet zeker dat we uiteindelijk daadwerkelijk deze nieuwe regering ook zullen krijgen. Want die heeft de meerderheid van de Knesset-leden nodig. En het is juist op dit punt dat er nog steeds problemen lijken te zijn binnen de eigen gelederen van de ‘Coalitie van Verandering’. Twee parlementsleden binnen Jamina hebben te kennen gegeven tegen de regering te zullen stemmen. En als dat gebeurt wordt het nog ingewikkelder.

President Reuven Rivlin was gisteren (nog) bij de bekerfinale, ook daar ging het er onvoorspelbaar aan toe. (Foto: Oren Ben Hakoon/Flash90)

Het is echt niet gemakkelijk om zoveel partijen onder één noemer te krijgen, vooral omdat deze partijen ideologisch totaal verschillend zijn. Ze hebben tenslotte allemaal maar één gemeenschappelijk doel: ‘Alles behalve Bibi!’. Als ik het goed begrepen heb, hebben de coalitiepartners besloten om kwesties waarover onenigheid bestaat, niet in het eerstkomende jaar aan de orde te stellen. Ik vraag me af hoe deze ‘regering van verandering’ dan überhaupt moet gaan functioneren. Omdat deze partijen het onderling gewoon niet eens zijn over de belangrijkste zaken voor ons land. We moeten maar gewoon afwachten. Ik denk niet dat het drama rond de nieuwe regering nu voorbij is.

Lapid en Bennet, hebben zij het voor elkaar gekregen? (Foto: Oren Ben Hakoon/Flash90)

En nu wil ik onze nieuwe president Itzchak Herzog feliciteren met zijn verkiezing, ook al vroeg ik me in het begin wel af wat we nu met Herzog als president aan moeten. Op de een of andere manier kan ik me hem niet voorstellen in deze positie. Ik herinner me hem te goed toen hij, als leider van de Arbeiderspartij, probeerde Netanyahu te gaan vervangen als premier. Hij maakte toen geen schijn van kans, maar gedroeg zich alsof hij er al zeker van was de verkiezingen te zullen winnen. Daarna verloor hij ook nog het partijvoorzitterschap en werd uiteindelijk voorzitter van de het Joods Agentschap.

Hij is eigenlijk best sympathiek, onze nieuwe president Itzchak Herzog. (Foto: Oren Ben Hakoon/Flash90)

Nu hij niet langer binnen de omgeving van politieke stress hoeft te werken, maakt Herzog, zoon van de 6e president, een heel andere indruk op mij. Ik vind hem erg sympathiek geworden en ik ben er zeker van dat hij goed werk zal leveren als president van Israël, onder de naam ‘Herzog de Tweede’, zoals hij nu al wordt genoemd. Ik wens hem veel succes.

Nu staat eerst het weekeinde voor de deur. We hebben even tijd om uit te rusten en nieuwe energie op te doen voor de komende week. Het zal zeker niet saai zijn. En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël

Gedeeltelijk bewolkt tot helder en een beetje te koel voor de tijd van het jaar. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be’er Sheva 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd gebleven op 209,345 meter beneden de zeespiegel, dat is 54,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een heerlijke donderdag, een mooi weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in!


Dov