Groeten uit Israël – Een avondklok, en wat dan nog?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ik probeer niet langer het onderwerp Corona te vermijden in mijn ochtend-artikelen. Het heeft geen zin, Corona heeft ons stevig in haar greep en zal ons dagelijks leven nog lange tijd blijven bepalen. Het nieuws op TV gaat bijna uitsluitend over Corona. Het aantal dagelijkse besmettingen neemt van dag tot dag toe. Zojuist is weer een nieuw record gemeld, 3496 nieuwe coronagevallen op één dag! Niets lijkt het virus te kunnen stoppen. Maar wordt er dan ook eigenlijk wel iets gedaan om de verspreiding van het virus te stoppen?

Na een lange tijd van wikken en wegen, werd dan gisteren in 40 steden een nachtelijke avondklok ingesteld. In sommige steden, zoals in Jeruzalem en Ashdod, zijn daarvoor slechts enkele wijken aange­wezen. Oh ja, en zelfs in Eilat werd de avondklok slechts in één wijk opgelegd en niet aan de hele stad, zoals aanvankelijk werd gevreesd. De bezwaren van de burgemeester van Eilat hebben dus succes gehad. Het is de moeite waard om goede relaties met de overheid te onderhouden. Zo werd Eilat gered van een algehele avondklok en konden de vakantiegangers daar normaal van hun vakantie blijven genieten.

De orthodoxe stad Bnei Brak kon niet onder de avondklok uit, evenmin als de stad Bet Shemesh, waar mijn collega Michael woont. Vanaf 19 uur moeten daar alle winkels sluiten, behalve supermarkten en apotheken, en de bewoners mogen zich slechts tot 500 meter vanaf hun woning begeven. Aan de andere kant, als je geen inwoner van deze stad bent, kun je ongehinderd door deze steden rijden. Dat is ook wel weer komisch.

Het begin van de avondklok, gisteren in Bnei Brak (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Ik denk dat het verhinderen van huwelijksfeesten het voornaamste doel is van het instellen van deze avondklok, omdat deze vooral in de Arabische, maar ook in de Joods-orthodoxe steden een groot probleem zijn geworden. Ondanks de beperkingen in aantallen bezoekers, die al lange tijd gelden, gingen de feesten op vele plaatsen door met honderden gasten. Nu wordt niet alleen de stad zelf gestraft, maar ook de families, de bruiden en de bruidegommen. De avondklok zelf is eigenlijk nauwelijks te controleren. In Bnei Brak en ook in Ashdod werden na 19 uur nog veel mensen op straat gezien. Want als je uit een andere woonplaats komt, mag je daar wel aanwezig zijn, zoals ik heb begrepen.

Een avondklok? Niet echt. Meer een wanhopige poging om toch iets te doen zonder daarmee de woede van een tegenpartij op te roepen. Ja, onze regering lijkt verlamd te zijn. Bijna elke beslissing van de medisch deskun­digen werd daarna door onze politici bewerkt tot een onher­kenbaar besluit. Dit alles omdat men de coalitie­partners maar ook de kiezers niet tegen zich in het harnas wil jagen.

Zo werd een algehele avondklok in de zogenaamde ‘rode’ steden gewijzigd in een nachtelijke beperking om vanaf 19 uur thuis te blijven. Overdag mogen mensen elkaar daar dus blijven besmetten met het virus. De burgers vanuit de ‘rode’ steden mogen natuurlijk ook ongehinderd naar de ‘groene’ steden rijden om daar te gaan werken. Deze kunnen dus binnenkort ‘oranje’ en uiteindelijk ‘rood’ worden. Maar misschien overdrijf ik. Ik beoordeel deze hele situatie als chaotisch. Morgen gaat men eindelijk een besluit nemen hoe we Rosh Hashanah, het Joodse nieuwjaar, gaan vieren. Alleen binnen het gezin of tezamen met maximaal 20 personen? Ik ben erg benieuwd.

Bijna zoals gewoonlijk. Op de Machane Jehuda markt begint men inkopen te doen voor de feestdagen. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

We moeten nu vooral zelf verstandig zijn. Als iedereen de situatie wat serieuzer had genomen, zou Corona vandaag mogelijk geen probleem zijn geweest. Dan had ik wat kunnen schrijven over onze voorbereidingen voor het naderende weekeinde, want het is alweer woensdag. Onze jongste zoon komt morgen weer thuis van zijn legerbasis, met de bus, want de Corona-crisis is wat het leger betreft voorbij. Onze oudste zoon heeft zich ook bij ons aangemeld voor dit weekeinde. Dus we hebben geen tijd voor Corona. We kijken uit naar het weekeinde samen, waarin het helaas nog steeds erg warm zal zijn.

Hier is het weer voor vandaag in Israël:
De zomer is nog steeds nadrukkelijk aanwezig. Ook vandaag wordt het naar verwachting in de meeste delen van het land erg warm en droog. Aan de kust blijft het benauwd. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,57 m beneden de zeespiegel, 77 centimeter onder de bovengrens!

En nu wens ik u, tezamen met mijn collega’s van Israel Today, een prettige woensdag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov