Groeten uit Israël – Dubai, vluchten en Corona

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Nadat we ons de afgelopen dagen meer bezig hebben gehouden met de Dubai-koorts dan met het Corona-virus, lijkt Corona langzamerhand toch weer de meeste aandacht te krijgen. Natuurlijk zijn we nog steeds enthousiast over het vredesakkoord met de Verenigde Arabische Emiraten, zoals je kunt zien op bovenstaande foto, waar in de stad Netanya de vlaggen van Israël en van de Verenigde Arabische Emiraten werden gehesen. Ook gisteren waren er bijna non-stop berichten uit en over de stad Dubai. Ze lieten ons de luxe vliegtuigen van ‘Emiraten’ zien en de verschillende overnachtings­mogelijkheden, maar waarschuwden ons ook voor de toeristen-risico’s.

Bovendien lijken we in onze Dubai-koorts volledig over het hoofd te zien, dat in de Emiraten de Sharia als rechtssysteem wordt toegepast. Dus als onwetende westerse toerist kun je heel snel in conflict komen met de wet. Ongeveer drie jaar geleden diende er een rechtszaak waarin een Britse man bijna tot een gevangenisstraf werd veroordeeld, omdat hij per ongeluk het been van een andere gast in een bar aanraakte. Knuffelen of zoenen in het openbaar is ook verboden.

Laten we eerst maar eens afwachten hoe de betrekkingen tussen Israël en de Emiraten zich ontwikkelen. Persoonlijk wacht ik liever op vluchten naar andere landen waar ik nog niet ben geweest. Voor sommige Israëli’s was deze wachttijd gisteren al voorbij, toen het eerste vliegtuig van de luchthaven Ben Goerion naar Bulgarije vertrok.

Voor het eerst sinds lange tijd stonden er gisteren weer wachtrijen op het vliegveld. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Voor het eerst sinds lange tijd was er wat meer leven op de luchthaven. Maar van een normale gang van zaken kunnen we op dit moment nog helemaal niet spreken. Wat mijzelf betreft, ik zou geen zin hebben om alle noodzakelijke formaliteiten voor de vlucht te doorlopen. 72 of 48 uur voor de vlucht (afhankelijk van de bestemming van de vlucht) moet er een corona test worden afgenomen, vervolgens moet je 4 uur voor de vlucht op de luchthaven aanwezig zijn. Bij de landing op de luchthaven van je bestemming volgt er nog een corona test. Na deze test moet je 48 uur in quarantaine, tot het testresultaat beschikbaar is. En pas dan kan de vakantie beginnen.

Wat mij een beetje irriteert is het feit, dat Israëli’s na hun vakantie in Israël kunnen landen en dan niet meer in quarantaine hoeven, zoals voorheen. Wat als ze erin geslaagd zijn om tijdens hun vakantie besmet te raken met het coronavirus?

Weer een lockdown wegens hoog besmettingspercentage?
En bovendien blijft de besmettingsgraad hier in ons eigen land stijgen. Gisteren werd gemeld dat het besmettings­percentage bij de testen bijna 10 procent was, wat veel te hoog is om van een normale situatie te kunnen spreken. Gisteren werd er dus niet alleen gesproken over Dubai en vluchten naar het buitenland, maar steeds meer over de mogelijkheid van een volgende totale lockdown tijdens de naderende Hoge Feesten. Deze maatregel zou de verdere verspreiding van het coronavirus eindelijk onder controle moeten brengen.

Zoals u kunt zien, is alles nog steeds erg onzeker. Daarom is er ook nog geen sprake geweest van toeristen die naar Israël komen. We zullen gewoonweg moeten afwachten. Gedurende deze tijd zullen we ons blijven inspannen om Israël zo dicht mogelijk bij u te brengen. Vorige week werd mij tijdens onze Zoom-bijeenkomst gevraagd wanneer ik weer een wandeling door de straten zou gaan maken. Ik beloof u dat ik u binnenkort weer zal uitnodigen om met mij te gaan wandelen.

Vandaag is het heel aangenaam buiten, ‘s morgens en ‘s avonds staat er eindelijk een licht en koel briesje. Overdag is het echter nog steeds erg warm. De zomer is nog niet voorbij.

De vluchten kunnen wel wachten, ook hier in Israël is het goed toeven. Tel Aviv bij het Dizengoff plein. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder en erg warm. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,47 m beneden de zeespiegel, 67 cm onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige maandag toe. Blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov