Groeten uit Israël – Dit jaar is Chanoekah heel anders

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Vanavond steken we de eerste kaars aan van onze Chanoekah-kandelaar. Ik heb de kaarsen, die ik vorige week heb gekocht, nog niet gevonden, maar ik ben optimistisch. In het ergste geval koop ik gewoon nog een pakket kaarsen. Chanoekah is een van mijn favoriete feesten, ook al is het het enige feest waarbij we geen enkele dag vrij hebben. Waarom is dat zo? Waarom hebben de scholen bijna een week vakantie tijdens Chanoekah terwijl wij volwassenen gewoon door moeten werken tijdens dit acht dagen durende feest? Maar zo is het nu eenmaal. Ik vind Chanoekah nog steeds erg fijn en niet alleen vanwege de Soefganiot, die nu overal verkrijgbaar zijn. Ik houd van de sfeer van dit feest. Elke avond zijn we als familie samen, als we een volgende kaars gaan aansteken.

Deze Chanoekah zal een heel andere Chanoekah worden. Een jaar geleden zou niemand van ons hebben kunnen denken dat het dit jaar niet toegestaan zou zijn om de Chanoekia gezamenlijk met een aantal mensen aan te steken. Deze morgen neemt onze regering een besluit over verdere maatregelen, die zullen gaan gelden tijdens het Chanoekah feest, om het risico op besmetting met het coronavirus onder controle te houden. Ja, beste lezers, ik ben weer teruggekeerd naar het onderwerp ‘Corona’, ook al willen sommigen van u er misschien liever niets meer over lezen. Ik bericht u bijna elke ochtend over ons dagelijks leven hier in Israël. En geloof me, ik zou niets liever willen dan te schrijven over de normale dingen van het dagelijks leven in Israël, maar Corona is nu eenmaal ons dagelijks leven.

Een korte wandeling door ons winkelcentrum in Modi’in, dat gisteren voor het eerst in bijna drie maanden weer opengesteld mocht worden, is hiervoor voldoende. Ook alle andere winkelcentra in Israël zijn nu geopend. Ik liep door ons winkelcentrum om een paar boodschappen te doen en nam een slokje koffie uit mijn thermoskan-kopje. Natuurlijk moest ik daarvoor mijn mondkapje even onder mijn kin doen. Nauwelijks had ik van mijn warme koffie genoten, of er kwam een zogenaamde corona-handhaver naar me toe, die me zei dat ik het mondkapje over mijn neus en mond moest dragen, en dat drinken in het winkelcentrum sowieso niet toegestaan was. Zo zie je, Corona is ons dagelijks leven, of we het nu leuk vinden of niet.

Corona-handhavers moeten de beperkende maatregelen controleren en toezien op het afstand houden. Gisteren in de Modi’in Mall. (Foto: Dov Eilon)

Daarom zal het onderwerp ’Corona’ waarschijnlijk vaker in mijn volgende artikelen verschijnen, want dat is nu eenmaal wat ons hier bezighoudt. Zoals ik al zei, zullen er vanavond nieuwe beperkingen bekend worden gemaakt. Als de besluiten vanochtend daadwerkelijk worden genomen, dan zullen tijdens Chanoekah de winkels vanaf 17.30 uur gesloten zijn en zullen de mensen niet bij elkaar op bezoek mogen gaan. Ook worden bijeenkomsten van meer dan twee personen verboden, tenzij het gaat om familieleden die onder één dak wonen. Deze maatregel is eigenlijk onmogelijk te controleren. Maar men wil voorkomen dat mensen samenkomen voor het aansteken van de kaarsen tijdens Chanoekah. Daar gaat het om. Daarom zal Chanoekah dit keer een heel ander feest worden dan we gewend zijn. Maar wie weet, misschien is dit wel het laatste feest dat we onder beperkingen moeten vieren. Een nieuw Chanoeka-wonder zou echt prachtig zijn, nietwaar?

En dan nu het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt met temperaturen die normaal zijn voor deze tijd. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt op 209,96 m. beneden de zeespiegel. Dat is 116 centimeter onder de bovengrens!


Vanavond wordt de eerste kaars voor Hanukkah aangestoken. (Foto: Mila Aviv/Flash90)

En nu wens ik u, namens de gehele redactie van Israel Today, een prettige donderdag en een fijn weekeinde toe en nu alvast een gezegende Shabbat, want morgenochtend zal mijn collega Michael Selutin u weer welkom heten. Nu ga ik op zoek naar de kaarsen voor onze Chanoekah kandelaar en daarna koop ik nog een paar Soefganiot, dat moet te doen zijn. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov