Groeten uit Israël – Deze keer een echte lockdown

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Wie had bijna een jaar geleden kunnen denken dat we vandaag, in januari 2021, nog steeds met het coronavirus te maken zouden hebben. Nadat we de afgelopen 10 dagen deden alsof we in lockdown waren, moet het nu om middernacht echt beginnen, de strikte lockdown wordt dan ingesteld.

Ik ben me bewust van de meningen van Corona-critici die denken dat de hele zaak erg overdreven wordt, en dat Corona niets meer is dan een verkoudheid, of misschien zelfs een stevige griep, maar niet meer dan dat. Ik heb zelf vrienden die Corona gelukkig hebben overleefd, maar het zou vreselijk geweest zijn, vertelde een oude jeugdvriend van mij, die nu in Atlanta in de VS woont. En ik geloof de dokters hier in Israël ook. Ik zie er geen logica in om een pandemie te bedenken, met het doel een nieuwe wereldorde te scheppen.

We leven in een moeilijke tijd, dat is waar, en er worden zeker veel fouten gemaakt bij de aanpak van de crisis, maar we hebben te maken met een nieuwe situatie voor ons allemaal. Ook in Duitsland is de lockdown aangescherpt, net als in Engeland, waar nu ook de scholen gesloten zijn, zoals mijn zus me vertelde.

Zo zie je, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We moeten nog een poosje geduld oefenen, de vaccinaties zijn begonnen, dus het einde van deze crisis komt in zicht, niet onmiddellijk, maar wel zeker in de nabije toekomst. Mogelijk zal 2021 nog niet het beste jaar worden, maar het zal zeker een beter jaar zijn dan 2020.

Gesloten winkels in Jeruzalem (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Ik behoor niet tot degenen die zich nu, een dag voor de echte lockdown, naar de supermarkt haasten om te gaan hamsteren. In het nieuws werd melding gemaakt van een toename van aankopen, met name van ingeblikte etenswaren en dranken. Het toilet­papier vormt deze keer niet de grote verkoop-piek, we hebben kennelijk begrepen dat dit niet nodig is.

Hier thuis bereiden we ons voor op een normaal weekeinde. Onze jongste zoon komt vanmiddag thuis met weekeind-verlof uit het leger, dus natuurlijk moet er een bijzonder goede maaltijd op tafel staan. We brengen het hele weekeinde samen door, want tijdens deze lockdown is het verboden om andere mensen te ontmoeten. Dus we hebben onze zoon helemaal voor onszelf.
Mij blijft nu ook deze vraag bespaard: ‘Papa, waar zijn de auto_sleutels?’, de vraag die me nog steeds met zorg vervult. Ik weet dat dat een beetje egoïstisch is, maar een vader maakt zich nu eenmaal zorgen over zijn zoon als hij alleen met de auto op pad is. Ik behoor tot de mensen die graag thuis zijn, dus deze lockdown stoort mij niet zo. Buiten hebben we een prachtige natuur om in te wandelen, dus komen we deze tijd wel door.

Restaurants en cafés zijn al lang gesloten, zoals hier in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Ik heb het nu niet over de economische gevolgen van de lockdowns, die zijn ons helaas bekend. We moeten deze periode zien door te komen. Maar ik zou graag van u horen, beste lezers, hoe u de tijd van deze lockdown bij u thuis doorbrengt. Waarom schrijft u me niet eens een berichtje? (Auf Deutsch, bitte, or in English, please).

En nu het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt en nauwelijks verandering van temperatuur, die iets boven het gemiddelde blijft. Er wordt nog geen regen verwacht.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be’er Sheva 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt onveranderd op 209.935 meter beneden de zeespiegel, 113,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige dag toe. Zorg goed voor uzelf en blijf gezond!

Shalom uit Modi’in,

Dov