Groeten uit Israël – De zomer kan komen

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

De Shabbat is voorbij en we beginnen aan een nieuwe week. De dingen gaan altijd zo snel. We raakten ook weer snel gewend aan de dagelijkse routine. En gisteren, toen we met het hele gezin rond de tafel zaten, bespraken we hoe snel wij Israëli’s de normale dagelijkse routine weer opnemen. Alsof Corona en de paar duizend raketten op Israël nooit hebben bestaan. Onze dochter werkt nu weer in de bioscoop, onze jongste zoon gaat met zijn vrienden naar het strand, en onze oudste zoon en zijn verloofde zijn bezig voor volgende maand een vlucht naar de VS te boeken. Dus alles is weer normaal.

Tenminste dat hopen we. Want volgens de berichten in het nieuws zal het deze week een gespannen en kritieke week worden. Een bewijs dat de Israëlische veilig­heids­deskun­digen een nieuwe ‘ronde’ met Hamas niet uitsluiten, zag ik vanmorgen weer toen ik mijn dochter naar het trein­station en mijn zoon naar de bus bracht. Onderweg kan ik nog steeds de Iron Dome-installatie zien staan, die ons beschermt tegen de raketten, in geval van een confrontatie met Hamas. Normaal gesproken wordt de raketinstallatie altijd weggehaald, kort nadat een staakt-het-vuren is bereikt, maar deze keer hebben ze hem laten staan, voor het geval dat….
Helaas is Hamas niet te vertrouwen, gisteren werd opnieuw gedreigd een nieuwe ronde tegen Israël te beginnen. Het politieke hoofd van Hamas, Sinwar, verklaarde dat zij daartoe bereid waren. Als reden hiervoor werd de voor donderdag geplande vlaggen­mars in Jeruzalem opgegeven, waarvan de route ook langs de Damascuspoort zal lopen.

Vlaggenmars
En nu debatteren we over de vraag of deze vlaggenmars in Jeruzalem wel nodig is. De voorstanders van de mars zeggen dat Jeruzalem onze hoofdstad is, en dat het daarom geen probleem zou moeten zijn om deze vlaggenmars te houden.
Anderen zien deze mars als een opzettelijke provocatie en een poging om de sfeer weer aan te wakkeren.
Sommige critici gingen zelfs zo ver te beweren, dat de rechtervleugel binnen de politiek deze vlaggenmars alleen maar plant, om de vorming van de nieuwe ‘regering van verandering‘ op het laatste moment toch te verhinderen.
Misschien zou men niet altijd moeten handelen op basis van vermeende bestaande rechten, maar handelen naar verantwoordelijkheid. Dat is ook het geval als je in de auto rijdt. Zelfs als je voorrang hebt, hoef je dat niet te nemen, als je ziet dat anderen jouw voorrang negeren en het kruispunt oprijden. In dat geval zou ik proberen een botsing te vermijden.

We hopen op een heel normale zomer. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90.jpg)

Ik hoop dat er een rustige week voor ons ligt en dat ons land eindelijk een nieuwe regering krijgt. We hebben nu weer behoefte aan een normaal en soms ook een beetje saai dagelijks leven. We willen graag van een ont­spannen zomer genieten. Die is nu eigenlijk al begon­nen. Het weer is erg stabiel, de zon schijnt en het is aangenaam warm. En zo zal het weer vandaag zijn:

Het weer voor vandaag in Israël
Zonnig en vooral in het binnenland en in de bergen hogere temperaturen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Be’er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gedaald, en staat nu op 209,375 meter beneden de zeespiegel, 57,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een mooie zondag. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov