Groeten uit Israël – De zegen en de vloek

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Michael Selutin |

In het Jodendom is ‘kwaadsprekerij’ een grote zonde. Natuurlijk omdat het een erg negatief effect kan hebben op de mensen over wie kwaad gesproken wordt, maar ook omdat het zo leuk is om over iemand te roddelen, en daarom moet dit gedrag krachtig worden ontmoedigd.

Helaas geldt het verbod op ‘Laschon HaRa’ (kwaad­sprekerij) ook voor onze eigen kinderen, dus moet ik mij zeer terug­houdend opstellen in mijn verhalen over mijn lieve, gehoor­zame schatjes. We hebben nu de vakantie­maand juli achter de rug, en als de nieuwe Corona-variant ons niet in de weg staat, hebben we nu alleen nog de hele lange hete maand augustus voor ons, totdat de scholen en kleuter­scholen weer open gaan. Het is heel vermoeiend om de kinderen tevreden te houden, maar ik wil geen kwaad­spreker zijn. Dus voor de verandering, vertel ik u iets positiefs – over mijzelf.

Een paar dagen geleden bekeek ik een video van Jordan Peterson over de goede eigenschappen van een goede vader. Daarin legt hij uit dat het voor de ontwikkeling van kinderen heel belangrijk is als de vader met hen stoeit, d.w.z. hen fysiek uitdaagt, hen hun fysieke grenzen laat zien, hen leert fysiek in contact te komen met de buiten­wereld, en nog veel meer. Dit spel helpt kinderen kennelijk goed om te socia­liseren en, ik had het kunnen weten, dit spelletje is nu bij mijn kinderen uitge­groeid tot hun favoriete spel!
=https:>

Ik had in mijn artikelen al eens eerder geschreven over ons spel ‘Shtoejes’, dat de Jiddische versie is van het Hebreeuwse Shtoejot, dat dwaasheid of nonsens betekent. Het begon toen Sarah nog heel klein was. Ze vond het toen erg leuk om zich te verzetten als ik haar aankleedde, en nu is ze al zeven jaar en kleedt ze zichzelf aan, maar elke avond springt ze na het douchen nog op mijn bed en roept ze ‘Shtoejes!’.
Racheli is ook helemaal weg van dit spel en bij elke kans die ze krijgen springen ze allebei op mijn bed en dagen ze me uit. Kleine Naomi daarentegen heeft zo’n vriendelijk karakter dat zij dit spel niet leuk vindt, maar zij klampt zich aan mij vast en wordt verdrietig wordt als ik haar dan op het bed gooi en kietel. En bovendien kijken de meisjes graag naar films over superhelden op Netflix.

‘Ik ben Wonder Woman!’ roept Sarah uit, terwijl ze in haar pyjama op mijn bed staat en haar vuist naar me uitsteekt.

‘Ik ben Prinses Celestia!’ (geen idee wie dat is) roept Racheli, haar vuisten in haar zij.

Ik ben de superheld baby!’ roept Naomi, en zuigt luidruchtig op haar speen.

Ik moet dan altijd de slechterik spelen die verslagen wordt door de super­heldinnen. Nadat de meisjes de wereld van mij hebben gered, moet ik elk van hen naar hun bed dragen en meestal vallen ze dan al snel uitgeput in slaap, want ik laat me niet zo gemak­kelijk over­meesteren, ondanks hun super-krachten.

Het Torah-gedeelte voor deze week, Re’eh (‘Zie’), gaat niet over super­helden, maar mogelijk wel over super­krachten. Er zijn verschillende super­helden die speciale krachten in hun ogen hebben, ze schieten ermee, of zien heel ver en Re’eh vraagt ons ook om onze ogen, of onze zielen, op het goede te richten.

‘Zie, ik houd u heden zegen en vloek voor’. (Deuteronomium 11:26 HSV)

Daarna worden Gods geboden beschreven, die zegen beloven als ze worden vervuld, terwijl het niet vervullen ervan tot een vloek leidt. Later wordt hetgeen goed is nog een keer op een andere manier uitgelegd,

‘U mag niet doen zoals al wat wij hier heden doen: iedereen doet wat juist is in eigen oog’. (Deut. 12:8 HSV)

We moeten ons dus niet door onze eigen ogen laten misleiden en denken dat we weten wat goed is, want:

‘…opdat het u en uw kinderen na u goed gaat, als u doet wat goed is in de ogen van de Heere’. (Deut. 12:25 HSV)

En ‘Let erop dat u aan al deze woorden die ik u gebied, gehoor geeft, opdat het u en uw kinderen na u goed gaat tot in eeuwigheid, als u doet wat goed en juist is in de ogen van de Heere, uw God. (Deut. 12:28 HSV)

Het gaat er dus niet om, te doen wat goed is in onze ogen, maar in de ogen van de Heer. Sommige geboden zien er voor ons soms oneerlijk, onlogisch of gewoon nutte­loos uit, maar onze ogen zien niet wat de ogen van God zien, en daarom kunnen wij niet altijd op onze ogen vertrouwen.

Dit brengt ons terug bij mijn kinderen. Zij zien kleurrijke, heerlijke snoepjes en in hun ogen lijkt het niet meer dan goed om er zoveel mogelijk van te eten. De ogen van de ouders zien echter ook de kleine lettertjes van de ingre­diënten­lijst en vanuit hun oogpunt is het helemaal niet goed om je daarmee vol te proppen.
Ik moet toegeven dat het ook de aantrek­kelijke kleuren en verpak­kingen waren die mij er in de eerste plaats toe brachten deze snoepjes te kopen. Als ik de bood­schappen­tassen uitpak, zie ik soms pas dat ik me weer eens heb laten meeslepen en zonder goed na te denken mijn ogen ben gevolgd. Nou ja, na de Shabbat moet ik waarschijnlijk weer op dieet, of een extra ronde van vermoeiende Shtoejes-gevechten met de kinderen aangaan.

En nu naar het weer, het blijft warm.

Een koele verfrissing bij de Ein Lavan bron in de bergen van Jeruzalem (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Het blijft in de meeste regio’s van het land vandaag warmer en droger dan gemiddeld. Aan de kust zal het weer drukkend warm worden.
De volgende maximum temperaturen worden voor vandaag verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 35 graden, Haifa 32 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 41 graden, Be’er Sheva 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gedaald en staat nu op 209,865 meter beneden de zeespiegel, dat is 1,065 meter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shabbat Shalom vanuit Bet Shemesh,

Michael