Groeten uit Israël – De terugkeer van het mondkapje

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Nu de maand juni ook bijna voorbij is, staan we aan het begin van de maanden juli en augustus. Ik moet steeds denken aan een liedje van Shlomo Artzi getiteld ‘Chom Juli August‘, dat vertaald betekent ‘Juli Augustus hitte’ (Opmerking: Het lied dat ik noemde gaat echter niet zozeer over de hitte, maar over het dagelijks leven van de Israëlische soldaten ten tijde van de zogenaamde uitputtings­oorlog tussen Israël en Egypte na de Zesdaagse Oorlog).

In feite zijn deze twee maanden de heetste maanden in Israël. Het is zomer, de airco draait nu bijna continu. Ik heb het nu aangenaam koel, maar wanneer de elek­triciteits­rekening voor deze maanden binnenkomt, zal ik het zeker warm krijgen. Daar ben ik intussen wel aan gewend geraakt, of beter gezegd, ik heb me erbij neergelegd dat de zomer nu eenmaal duurder is.

Ik ben iets minder gerust over het feit dat het mondkapje weer is teruggekeerd in ons dagelijks leven, tenminste ten dele, omdat we buiten nog steeds geen mondkapje hoeven op te zetten. Gisteren kocht ik een nieuw pakje met zwarte mond­kapjes, ik houd niet van die blauwe exemplaren, die doen me te veel aan ziekenhuizen denken. Het was niet zo gemakkelijk om de mondkapjes te kunnen kopen. Veel winkels zijn er nog niet in geslaagd zich voor te bereiden op deze ‘nieuwe oude’ realiteit. Uiteindelijk heb ik toch een pakje zwarte mond­kapjes kunnen bemachtigen, maar ze waren nu wel duurder dan in april, vlak voor het vermeende einde van de corona-crisis in Israël.

Op dit moment stijgen de aantallen nieuwe besmettingen weer, en mijn stad Modi’in staat zelfs aan de top van het aantal besmettingen. Modi’in wordt nu aangemerkt als ‘oranje’, en zelfs bijna ‘rood’, er zijn ongeveer honderd burgers besmet met het virus, meer dan duizend mensen zijn in quarantaine. Maar, en dit is een grote ‘maar’, bijna niemand wordt nu echt ziek. En degenen die wel ziek worden, zijn bijna uitsluitend jongeren die nog niet zijn ingeënt. Dus ik probeer optimistisch te blijven, en ik denk niet dat we een nieuwe Corona-golf krijgen. Gisteren werd door het nieuwe Corona-panel onder leiding van onze nieuwe premier Naftali Bennett (ik begin er aan te wennen) besloten, dat er geen verdere beperkingen zullen worden ingesteld, omdat het aantal ernstig zieken laag blijft.

Wij proberen dus zo goed mogelijk door te gaan met ons dagelijks leven. Het mond­kapje zit in onze zak en als we naar een winkel gaan, zetten we het gewoon even op, echt geen probleem.

Het mondkapje maakt weer deel uit van ons dagelijks leven, gisteren in het Dizengoff Winkelcentrum in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het ziet er echter ongunstig uit voor de toeristen, die al zo lang wachten om eindelijk naar Israël te kunnen terugkeren. Wij wachten er ook op. Nog een beetje geduld, ik weet zeker dat het niet lang meer zal duren. Zodra men op de luchthaven een protocol heeft vastgesteld, dat er voor zorgt dat de invoer van nieuwe varianten wordt voorkomen, zullen de toeristen ook weer naar Israël toe kunnen komen. Het klinkt wat ingewik­keld, maar zo is het nu eenmaal. Laten we blijven vertrouwen.

En nu ga ik eerst onze airco aanzetten. Men verwacht dat de komende week bijzonder heet zal worden. Hier is het weer:

Het weer voor vandaag in Israël
Het zal erg warm worden, vooral in het binnenland en in de bergen. Aan de kust zal het zomers drukkend zijn. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Be’er Sheva 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens twee centimeter gedaald en staat nu op 209,575 meter beneden de zeespiegel, dat is 77,5 centimeter onder de bovengrens.

Zomer in Israël, op naar het strand (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige maandag en een goede nieuwe week. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov