Groeten uit Israël – De Shabbat is weer rustdag

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Het is moeilijk te geloven, maar we hebben het einde van de week al weer bereikt. Morgen is het vrijdag en de Shabbat staat voor de deur. Op dit moment lijkt het erop dat we morgenavond weer met de hele familie aan de Shabbatstafel kunnen zitten, de mogelijke avondklok, die vorige week werd genoemd, zal waarschijnlijk niet worden ingesteld. In plaats daarvan zullen de meeste winkels en attracties, zoals dierentuinen en musea, gesloten zijn van vrijdagavond tot zondagochtend.

Herinnert u zich alle discussies over het openen van winkels en in bedrijf houden van het openbaar vervoer op Shabbat? En de heftige discussies tussen niet-religieuze en religieuze Joden over het houden van de Shabbat? Deze discussies zijn er nu niet meer. De crisis rond het Coronavirus heeft ertoe geleid dat veel meer mensen nu de Shabbat houden en gebruiken waarvoor deze was ingesteld: de Shabbat is nu een echte rustdag, die je gezamenlijk met je familie doorbrengt. En weet je wat zo prettig is? Dat het helemaal niet zo slecht is, het werkt namelijk!

Wij vinden het heerlijk om de Shabbat thuis door te brengen met de familie, we hebben dan eindelijk gelegenheid voor gesprekken, voor het uitwisselen van ervaringen van de afgelopen week. Vaak maken we ook een korte wandeling in de buurt. Deze rust is echt heerlijk.

Wat heeft een mens nog meer nodig? (Foto: Dov Eilon)

Daarmee heeft dit coronavirus, dat zoveel problemen veroorzaakt en zoveel mensen in de economische misère drijft, ons wellicht toch nog iets goeds gebracht. Voor de problemen is waarschijnlijk niet alleen Corona verantwoordelijk, maar ook onze regering, die nog steeds tijd verspilt met kleine onderlinge ruzies, in plaats van zich eindelijk eens bezig te houden met de grote problemen van haar burgers. We concentreren ons nu weer meer op het wezenlijke, waarderen de Shabbat met de familie en zijn er voor elkaar. Dat is iets wat ik graag wil meenemen naar de tijd ná Corona.

Hoe zal ‘de tijd na’, de tijd na Corona, eruit zien? Het zal waarschijnlijk nog wel enige tijd duren voordat we op deze vraag een antwoord krijgen. We moeten deze huidige periode benutten om er het beste van te maken.

Maar zou ook wel wat koeler mogen worden, ik denk dat ik daar helaas ook nog wel enige tijd op zal moeten wachten.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder met een lichte stijging van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en ligt nu op 209,30 m beneden de zeespiegel, 50 centimeter onder de bovengrens!

Het Meer van Galilea (Foto: Yaron Blustein/TPS)

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige donderdag, een heerlijk weekeinde en een gezegende Shabbat in de kring van de familie. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in!

Dov