Groeten uit Israël – De periode van verjaardagen

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Michael Selutin |

Onze vier kinderen zijn allemaal tussen november en januari jarig, en dat maakt deze tijd erg spannend voor hen en duur voor ons. Gelukkig is het bij ons, orthodoxe Joden, niet de gewoonte om grote verjaardags­feesten te organiseren, maar cadeautjes zijn een must. En natuurlijk mogen de traditionele verjaardags­pizza en een enorme chocolade­taart niet ontbreken.

De verjaardagen-periode begint met Racheli, die ongeveer twee weken geleden vijf jaar oud werd. We wilden voor haar iets kopen dat voor alle drie de meisjes leuk is, en hebben een elfenset van Playmobil gekocht. Zij en haar twee zussen waren daar erg blij mee, maar de meest geduldige van alle echtgenotes was er minder blij mee, omdat ze het genoegen had om de talloze kleine onderdeeltjes van deze set in elkaar te zetten, terwijl de meisjes de vele plastic zakjes open scheurden, zodat de onderdeeltjes door de hele kamer vlogen. Lang nadat de meisjes al in bed lagen, zat hun arme moeder nog steeds aan de elfenset, en probeerde de instructies te ontcijferen en alles volgens de instructies in elkaar te zetten.

Vervolgens heeft onze grote David zijn 14e verjaardag gevierd, hij kreeg een nieuwe coole mountain­bike, waarop hij drie dagen heeft kunnen rijden voordat de regen begon. Nu zal hij waarschijnlijk een paar maanden moeten wachten voordat hij hem weer kan gebruiken. Maar geen probleem, hij heeft ook een nieuwe koptelefoon voor zijn Playstation en die heeft een geweldige surround sound, dus hij kan nu horen of iemand hem van achteren besluipt en hem wil neerschieten.

Daarna was het Naomi’s vierde verjaardag en moesten we een nieuwe step voor haar kopen, want Sarah en Racheli hebben er ook een, terwijl Naomi achter hen aanzit met haar kleine driewielertje, als ze hun rondjes rijden op de parkeerplaats voor ons huis. De step was echter geen cadeau voor al onze meisjes, omdat hij niet kon worden opgedeeld, en natuurlijk klaagde Racheli dat ze geen eigen cadeautje had gekregen. Ze speelt ook niet meer met haar elfen­kasteel, omdat dat al in het algemene Playmobil-universum van onze kinderen is opgegaan.

Begin januari viert vervolgens Sarah haar zevende verjaardag en ze kan niet wachten om eindelijk een cadeautje te krijgen. Ze heeft al veel ideeën, maar geen daarvan is iets waarmee alle meisjes samen kunnen spelen. We hebben onszelf in dit dilemma gemanou­vreerd door voor Racheli speelgoed voor alle drie te kopen, en Naomi iets voor zichzelf te geven. Het zal er waarschijnlijk op uit draaien dat ik voor Sarah allebei moet kopen. Als u cadeau-ideeën heeft, voelt u zich dan vrij om deze in de reactie-mogelijkheid onder dit bericht te plaatsen.

Het dagelijks leven in Jeruzalem (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Joodse verjaardagen hebben echter ook nog een ander probleem, want we kennen in Israël twee kalenders, de Joodse- en de Europees-Christelijke kalender. Officieel volgt Israël natuurlijk de christelijke, maar de Feestdagen zijn gebaseerd op de Joodse kalender, en zoals iedereen weet veranderen deze data elk jaar. Rosh HaShana valt niet altijd op dezelfde dag op de christelijke kalender en ook verjaardagen verschuiven als je ze op een joodse kalender overzet. Oma en opa uit Duitsland feliciteren onze kinderen dan ook altijd op de verkeerde dag. Zij hebben hun verjaardagen gemarkeerd op hun christelijke kalender, maar onze orthodoxe scholen gebruiken de Joodse kalender en vieren de verjaardagen op de Joodse data. Elk jaar klinken de telefoontjes met oma ongeveer zo:

‘Hallo, mag ik Racheli even aan de telefoon, ik wil haar met haar verjaardag feliciteren,’ zegt oma uit het niets.

‘Het is niet haar verjaardag vandaag,’ is mijn niet erg behulpzame antwoord.

‘Maar vandaag is het toch de 23e!’?

‘U weet toch dat we onze verjaardagen vieren volgens de Joodse kalender, zodat het samenvalt met het feestje op de kleuterschool?’

‘Dus wanneer is ze dan jarig?’

‘Ik weet het niet, over twee weken of zo.’

‘Je weet niet eens wanneer je dochter jarig is?!’

‘In de winter.’

‘Je bent onmogelijk! Geef me Racheli even, ik wil haar feliciteren, het is nu winter.’

‘Echt niet, dan wil ze cadeautjes en taart en wordt ze helemaal opgewonden!’

‘Oké, laat me dan weten wanneer ze jarig is.’

‘Geen probleem. Trouwens, morgen is het David’s verjaardag.’

‘Pardon? Hij is pas over een maand jarig!’

‘Niet volgens onze kalender.’

‘Ach, laat me alsjeblieft met rust, ik bel je morgen wel.’

Je kunt de hoorn van de telefoon tegenwoordig niet meer op de haak gooien, maar ik kan de frustratie van onze arme oma tot in Israël voelen. Echter, iedereen weet toch dat het vandaag Jod Aleph Kislev is (de 11e dag van de maand Kislev).

En nu het weer.

Regen in Tel Aviv (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
In het noorden en het centrum van het land kunnen nog hier en daar regenbuien voorkomen. In de Jordaanvallei, de woestijn van Judea en in de Dode Zee-regio blijft het gevaar van blikseminslag bestaan.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is twee centimeter gestegen en ligt nu op 209,94 m. beneden de zeespiegel, 114 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat toe. Het ga u goed.

Shabbat shalom uit Bet Shemesh,

Michael