Groeten uit Israël – De nieuwe tractor is onderweg

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Aviel Schneider |

Onze olijfgaarden en wijnstokken groeien en gedijen in de woestijn, maar hun grootste vijanden zijn doornstruiken en onkruid. Ze zijn niet door de vijand gezaaid, maar ze zijn onze vijanden. ‘Zodra het zaad begon te groeien en vrucht droeg, verscheen ook het onkruid’ (Matt. 13:26). Helaas… Vooral na het regenseizoen, waarin de wilde kruiden, brandnetels en allerlei onkruid, dat we niet hebben geplant, uit de zandgrond opschieten, worden onze olijfbomen en wijnstokken beroofd van aandacht, voedingsstoffen en energie.

Eenmaal per maand gaat steeds iemand van Israel Today naar het zuiden om de jonge bomen en wijnstokken te inspecteren. Dan zoeken we onze boer Oren en andere collega’s in de woestijn op, en we bespreken alles wat nodig is voor de bomen en de wijnstokken. We maken ook foto’s en video-opnames voor onze Telegram-groep ‘Vergroening van de woestijn’. En elke keer als we in het zuiden zijn, zien we hoe afmattend het werk in de hitte en het zand eigenlijk is. Wat we tot nu toe met meer mensenhanden en extra werkuren moet moeite konden doen is nu, op deze schaal, gewoonweg niet meer mogelijk. De olijf­boom­gaard is gegroeid en telt nu 7000 bomen. Trouwens, volgende week worden er nog eens 1200 olijf­bomen bij geplant.

Israel Today-medewerker Rami test de nieuwe tractor. (Foto: Israel Today).

Deze zomer moesten we beslissen wat we zouden doen, ofwel meer veldwerkers inhuren ofwel dringend op zoek gaan naar een tractor met vier­wiel­aan­drijving. Dat was niet gemakkelijk, maar alleen zo’n tractor is voor het werk geschikt, omdat hij niet vast komt te zitten in het zand. Nu hebben we een tractor gevonden voor het wieden en het bemesten. Hij is vier jaar oud en heeft 3200 werkuren. En weet u waar we hem vonden? In het meest noordelijke puntje van Israël, of all places, aan de voet van de Hermon op de Golan hoogvlakte, in de Moshav Neve Ativ. Deze week nog willen we de tractor naar onze boom­gaar­den aan de Egyptische grens vervoeren.

Neve Ativ, in het noordelijkste puntje van Israël (Foto: Israel Today)

Het doet me denken aan een wiskundige opgave: een tractor vertrekt om zeven uur ‘s morgens uit Neve Ativ en rijdt 410 kilometer naar het zuiden naar onze plantages in de Negev,. Hij rijdt met een gemiddelde snelheid van 40 kilometer per uur en houdt een pauze van 45 minuten in Be’er Sheva. Onze boer Oren verlaat de boomgaarden in het zuiden om 14 uur en haast zich naar het noorden met een snelheid van 100 kilometer per uur. Waar ontmoeten ze elkaar?

De tractor met onkruid­schof­fel­machine en mest­strooier kost ongeveer 40.000 euro. We hebben de helft van het bedrag al opzij gelegd, de andere helft hebben we nog nodig. Als iemand van u een bijdrage wil leveren, is dat voor ons erg welkom, omdat dit noodzakelijker blijkt te zijn dan we in eerste instantie dachten. Dat kan via onze Duitstalige website van Israel Heute. En zodra het luchtruim boven Israël weer toegankelijk is en u weer naar Israël mag komen, kom dan kijken hoe groen de woestijn is geworden dankzij uw hulp. Groener, zonder onkruid maar wel met een blauwe tractor.

De woestijn moet steeds groener worden, dit zijn onze olijfboomgaarden in het zuiden. (Foto: Israel Today)


Het weer voor vandaag in Israël
Hier en daar een regen- of onweersbui in het noorden en midden van het land met een verdere lichte daling van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, aan de Dode Zee 28 graden, Be’er Sheva 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en wordt aangegeven op 209,985 m. beneden de zeespiegel. Dat is 118,5 centimeter onder de bovengrens!

De redactie van Israel Today wenst u een prettige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!

Aviel