Groeten uit Israël – De lockdown, hoe lang nog?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Het is al weer donderdag. Ik ben er steeds weer verbaasd over hoe snel de weken voorbij gaan. Ik had voor mijn gevoel net afscheid genomen van mijn zoon en hem een goede week in het leger toegewenst, en nu is de week alweer voorbij en is hij op weg naar huis. Een nieuw weekeinde staat voor de deur.

Hoe dit weekeinde eruit zal zien is nog onbekend, aangezien onze regering de vergadering, waarin zou worden besloten of de lockdown zal worden voortgezet of beëindigd, traditiegetrouw heeft uitgesteld naar vandaag. Het moet tenslotte spannend blijven. De burgers van Israël en met name de winkeliers en het personeel van de onderwijs­instellingen worden tot het laatste moment in het ongewisse gelaten. Het moet een verrassing zijn, we houden tenslotte allemaal van verrassingen, nietwaar?

Maar nu serieus, want dit is natuurlijk helemaal niet grappig. Het hoofd van de vakbond van onderwijzend personeel heeft gisteren in het avondnieuws zijn beklag gedaan, dat het een­voudig­weg onmogelijk is om binnen een dag of zelfs binnen een weekeinde de hervatting van de lessen in de scholen voor te bereiden, zelfs als alleen de laagste klassen geopend zouden worden. Ook wanneer de regering vandaag zal besluiten om de scholen aanstaande zondag op beperkte schaal open te stellen, zou het volgens hem onmogelijk zijn dit voor elkaar te krijgen.

Het lege winkelcentrum in Modi’in. (Foto: Yossi Aloni/Flash90).

Overigens gaat de discussie over de gefaseerde terugkeer naar het dagelijkse leven niet eens over de heropening van winkels en winkelcentra, die al bijna anderhalve maand gesloten zijn en waarschijnlijk voorlopig ook gesloten zullen blijven. Het gaat in de eerste plaats om het openstellen van de kleuterscholen, de laagste klassen van de lagere scholen, en de dienst­verlenende sector waar slechts één klant tegelijk wordt bediend, zoals kappers, schoonheids­salons en misschien privé lessen, waardoor de piano­lessen van mijn vrouw misschien ook weer kunnen starten.

Intussen dreigen de eigenaren van de winkelcentra, dat ze hoe dan ook vanaf zondag weer open zullen gaan, zelfs als de regering tegen tegen deze heropening beslist. De regering heeft het morele recht verloren om beslissingen te nemen, stelde een eigenaar van een grote winkelketen. Daarom, zei hij, zullen wij hoe dan ook aanstaande zondag de winkels heropenen, en de huurders van de winkels de volle huur en overige kosten in rekening brengen. Ik vraag me af of dat een goed idee is.

De vorige keer, tegen het einde van de tweede lockdown, eindigde een vergelijk­bare opstand met hoge boetes voor de winkeliers die zich gedwongen voelden erin mee te gaan, omdat ze per slot van rekening de huur weer moesten gaan betalen. Toen, een dag later, waren de winkelcentra weer gesloten. Ik begrijp de benarde situatie van de winkeliers, maar het recht in eigen hand nemen lijkt me niet de juiste weg. Er zijn helaas geen winnaars in deze moeilijke situatie.

Ik ben erg benieuwd hoe lang het vandaag zal duren voor de regering tot een beslissing komt. De vergadering zal vandaag om 13 uur beginnen, of misschien ook niet.

Zullen Gantz en Natanyahu deze keer tot overeenstemming kunnen komen zonder te bekvechten? (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90).

Het verwachte besluit van de regering zal ook bepalen hoe ons weekeinde er uit zal zien. Zou het kunnen zijn dat wij morgen onze oudste zoon voor het eerst in anderhalve maand hier thuis in de armen kunnen sluiten? Moet ik nu wat inkopen gaan doen in de super­markt? Zullen we morgen de Shabbat verwelkomen met de hele familie rond de tafel? We laten ons verrassen.

En nu naar het weer. Het is nu verrassend warm en bijna zomerachtig voor de tijd van het jaar. Dit heeft de afgelopen dagen veel Israëli’s naar de stranden gelokt, althans degenen die binnen een grens van één kilometer vanaf het strand wonen of het op sportieve wijze kunnen bereiken.

Sporten is tegenwoordig verplicht. Het strand in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90).

Als je de instructies niet opvolgt en gewoon op het strand gaat zitten, kun je te maken krijgen met de politie, zoals we kunnen zien op de foto bovenaan. Een vreemde realiteit. Maar ik beloofde je het weer, en hier komt het:

Het weer voor vandaag in Israël
Aan het zonnige weer is voorlopig een einde gekomen. In grote delen van het land zullen verspreide buien met onweer voorkomen. Het wordt weer koeler. De regen zal ons ook in het weekeinde vergezellen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be’er Sheva 18 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gestegen en staat nu op 209,635 meter beneden de zeespiegel, slechts 83,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige donderdag en nu alvast een heerlijk weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov