Groeten uit Israël – De liefde die je niet ziet

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Michael Selutin |

In het Torah-gedeelte voor deze week lezen we het spannende verhaal over de onbetrouwbare Bileam, die door de Ammonieten en Moabieten werd ingehuurd om het volk Israël te vervloeken, en zo te voorkomen dat ze het land Kanaän zouden binnen­trekken om het in bezit te nemen. Het is om allerlei redenen een heel vreemd verhaal, maar vooral ook omdat de meeste Israëlieten van deze geschiedenis weinig geleerd hebben. Deze gebeurtenissen zijn hen onbekend en als het niet in de Torah zou staan, zou niemand er iets van weten.

Waarom staat dit verhaal in de Torah? Om te laten zien dat God van zijn volk houdt, zoals Mozes het later uitlegt:

‘Een Ammoniet of Moabiet mag niet in de gemeente van de HEERE komen; zelfs hun nakomelingen van de tiende generatie mogen tot in eeuwigheid niet in de gemeente van de HEERE komen, vanwege het feit dat zij u onderweg niet met brood en water tege­moet gekomen zijn toen u uit Egypte wegtrok; en omdat hij Bileam, de zoon van Beor, uit Pethor in Mesopotamië, tegen u ingehuurd heeft om u te vervloeken. De HEERE, uw God, echter wilde niet naar Bileam luisteren, maar de HEERE, uw God, heeft de vloek voor u in een zegen veranderd, omdat de HEERE, uw God, u liefhad.’ (Deutero­nomium 23:3-5)

Zo kunnen wij ook onszelf testen om te zien of we van iemand houden. Doen we iets goeds voor onze echtgenoten zonder dat ze het weten? Voor onze kinderen doen we bijna altijd goede dingen zonder dat ze het weten. Voor hen is het heel normaal dat hun kamer schoon is als ze na schooltijd thuiskomen, dat ze ‘s avonds liefdevol worden ingestopt, of dat hun moeder urenlang door kinderwinkels loopt om bijpassende schoenen voor hun Shabbats-jurk te kopen. Er wordt niet om eten gevraagd, het wordt geëist, en wel precies op dat moment dat ze trek hebben en het moet dan ook nog goed smaken. Kinderen weten dat ze geliefd zijn. Helaas weten wij niet wat onze echtgenoten doen als we niet bij elkaar zijn, maar soms ontdekken we toevallig iets en dan kunnen we er blij van worden dat ze van ons houden.

Tel Aviv (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Wat is de Bijbel toch mooi, die ons zulke belangrijke psychologische principes leert! Misschien kun je het als volgt formuleren: Als ik iets goeds voor iemand doe en hij weet ervan, kan ik daar iets voor terug verwachten, in ieder geval een bedankje of een pluim. Maar als hij er niets van weet, dan heb ik met mijn daad niets te winnen. Mijn goede daad wordt dan niet vertroebeld door het vooruitzicht op mijn eigen winst. Als ik het doe zonder dat de ander het weet, doe ik het alleen voor de ontvanger, en dat is een teken van liefde.

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Zonnig met temperaturen die blijven stijgen, vooral in het binnenland en in de bergen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Be’er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt nu op 209,14 m beneden de zeespiegel, 34 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekend en een gezegende Shabbat. Blijf gezond.

Shabbat shalom uit Bet Shemesh,

Michael