Groeten uit Israël – De kinderen hebben zomervakantie

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Michael Selutin |

Het is weer zo ver, in juli en augustus hebben de kinderen in Israël vakantie en hebben de ouders in Israël een dubbele taak. We zien in deze tijd verveelde kinderen in winkels en kantoren rond­hangen, die door hun ouders worden meege­nomen naar hun werk, terwijl andere ouders hun laatste spaar­centen uitgeven om hun lieve kleintjes in zomer­kampen onder te brengen.

Mijn gezin behoort tot de tweede groep, echter hebben wij niet voldoende spaargeld voor de lange zomer­vakantie. Onze zomer­kampen worden dus gefinancierd door onze bank, en hoewel dat financieel gezien niet echt slim is, is het onver­mijdelijk voor onze psycho­lo­gische gezondheid.

Deze toch al verhitte situatie wordt nog verergerd door­dat het in de zomer ondraaglijk heet is. De zon gaat pas na 19 uur onder en dan gaan onze kleine meisjes naar bed, maar kinderen van echte Israëlische ouders gaan blijkbaar pas veel later slapen, want ik kan hun geschreeuw op straat soms nog tot laat in de avond horen. Ik weet niet hoe hun ouders het uithouden, mijn kinderen worden ‘s avonds altijd erg chagrijnig, ze vechten, schreeuwen en huilen en ik kan ze niet snel genoeg naar bed krijgen.

Tijdens de zomervakantie moeten de kinderen bezig gehouden worden, koste wat het kost. (Foto: Ya’akov Naumi/Flash90)

Natuurlijk kunnen we deze tijd ook gebruiken om onze relatie met onze kinderen te verbeteren. Ik heb gelezen dat het goed is dat een vader individueel iets met zijn dochters doet, om hen zijn liefde te tonen en hun zelfvertrouwen te vergroten. Dus neem ik Sarah, Racheli en Naomi elk apart mee voor een ijsje en ‘verbind’ ik me met hen. Dat is voor mij ook fijn, want met één kind is het veel makkelijker omgaan dan met alle drie tegelijk. We zitten rustig in een ijssalon, eten een ijsje en praten wat.

Ooit heb ik dit een keer met alle drie de kinderen tegelijk gedaan en leerde toen op pijnlijke wijze mijn les. Het ging ongeveer zo:
‘Sarah, welk ijsje wil je?’ vroeg ik aan de grootste van de drie.
‘Hmm’ was haar antwoord, terwijl ze heel geconcentreerd naar de uitgestalde ijsjes keek.
‘Nu!’
‘Ik weet niet welke ik moet nemen!’
‘Racheli, welk ijsje wil je?’
‘Welke neemt Sarah?’


IJs, altijd welkom in de hete zomer. (Foto: Miriam Alster/Flash90)


‘Ik weet het niet, maar welke wil jij?’
‘Hm’
‘Naomi, welke…, waar is Naomi nu?’

Sarah en Racheli reageerden niet op mijn paniekerige vraag, zij staarden nog steeds gefascineerd naar de vele kleuren die voor hen lagen uitgestald. Ik rende de salon uit en riep Naomi, die op een eenhoorn zat en naar me zwaaide.

Papa, ik wil hier op!’ riep ze naar me.

Opgelucht gooide ik vijf shekel (bijna €1,50) in de gleuf en de metalen eenhoorn begon te schommelen.
‘Kom je zo binnen, als je klaar bent met de eenhoorn?’, zei ik tegen Naomi, die er veel plezier in scheen te hebben.

Terug in de ijssalon, waren Sarah en Racheli er nog niet uit.
‘Oké, als jullie niet kunnen beslissen, neem ik chocolade ijs voor jullie!’
‘Pappa, ik wil nog een keer!’
riep Naomi nu, die plotseling naast me stond.
‘Wat bedoel je, is hij nu al afgelopen? Het duurde nog niet eens een minuut!’
‘Ik wil ook op de eenhoorn!’
riep Sarah nu.
‘Ik ook!’ riep Racheli uit.

‘Er bestaan geen eenhoorns meer, de eenhoorn is een bedrieger!’ antwoordde ik geërgerd. ‘Kunnen jullie nu een ijsje uitzoeken of moeten we terug naar huis?’
‘Hmm’
We hadden nu al bijna een half uur in de ijssalon doorgebracht en nog niets bereikt, behalve dat mijn leven met een paar jaar verkort was.

‘Ik wil het roze ijsje!’ riep Sarah nu.
‘Ik ook!’ riep Racheli.
‘Ik ook,’ riep Naomi.

Opgelucht bestelde ik drie roze ijsjes en vergat er een voor mezelf te bestellen. Dat maakte echter niet uit, want de meisjes vonden het roze ijs niet lekker, en ik moest alle drie de ijsjes zelf opeten (één bolletje kostte 20 shekel – ruim 5 euro).

Drie rose ijsjes… (Foto: Shutterstock)

Om hen te troosten voor het teleurstellende ijsje, moest ik ze alle drie op de eenhoorn laten, maar deze keer liet ik me niet van de wijs brengen, want ik zette ze alle drie tegelijk op de rug van het arme dier. Ik gooide een vijf shekel­munt in de gleuf, at mijn drie porties roze ijs (zonder herkenbare smaak) op, en keek toe hoe de eenhoorn pufte onder het gewicht van de drie meisjes.

En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Het zal vandaag nog wat warmer worden, vooral in het binnenland en in de bergen. De volgende maximum temperaturen worden voor vandaag verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Be’er Sheva 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil in het Meer van Galilea is twee centimeter gedaald en staat nu op 209,60 meter beneden de zeespiegel, dat is 80 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shabbat Shalom uit Bet Shemesh,

Michael