Groeten uit Israël – De feestdagen zijn voorbij

 

Door Dov Eilon |

Het strand van Bat Yam. (Foto: Dov Eilon)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Nu is het dus zover, we kunnen er niet meer omheen, de feestdagen zijn voorbij, we hebben de tijd ‘na de feestdagen’ bereikt. Het was niet gemak­kelijk voor onze jongste zoon om gister­ochtend terug te keren naar zijn legerbasis, na een verblijf van 25 dagen (!) bij ons thuis, met halverwege een onderbreking van drie dagen waarin hij zich korte tijd op de basis bevond. Maar vandaag is hij al weer gewend aan het normale dagelijkse leven en verheugt hij zich er al op vanmiddag thuis te komen, want het weekeinde staat voor de deur. Wat een geluk dat we ook zonder feestdagen elke week een Shabbat hebben.

De dagen die onze zoon bij ons doorbracht, gaven ons eindelijk weer genoeg tijd om samen te zijn. Want de normale week­einden zijn daarvoor niet toereikend, we zien hem dan meestal nauwelijks, omdat hij afspreekt met zijn vrienden, wat ook heel belangrijk is, of zich terugtrekt op zijn kamer om gewoon te genieten van de rust en het thuis zijn, ik kan dat heel goed begrijpen.

Maar nu hadden we dankzij de feestdagen genoeg tijd om eindelijk meer tijd met elkaar door te brengen. Ik heb zelfs een paar avonden samen met de vrienden van mijn zoon FIFA gespeeld op de Xbox. Ik heb mezelf behoorlijk voor schut gezet, maar het was nog steeds erg leuk. Ik ken zijn vrienden al sinds de basisschool en ik verbaas me er altijd over hoe snel ze allemaal jonge mannen zijn geworden. Onze zoon hecht veel belang aan zijn vriend­schappen en ik waardeer dat ten zeerste en ben dan ook bereid hem daardoor wat minder te zien. Of de vrienden komen naar ons huis, zoals het geval was op Yom Kippoer, toen een tiental vroegere school­kameraden naar een bijeenkomst in onze tuin kwamen. Sommigen liepen een heel uur om daar te zijn, dat is wat ik noem echte vrienden.

We gebruikten de tijd met onze zoon ook voor enkele excursies, zo bezochten we de jachthaven van Herzliya. (Foto: Dov Eilon)

Helaas konden wij onze oudste zoon helemaal niet bezoeken tijdens de feestdagen, want na een onder­breking van een jaar wegens Corona, hervatten hij en zijn verloofde de traditie van de lange reis tijdens de feestdagen. Deze keer gingen zij naar de Verenigde Staten voor een tournee van drie weken door het noordoosten, waaronder Philadelphia, Washington en aan het eind een paar dagen in New York.

Terwijl hij daar is, zijn er al een paar uitnodigingen voor de bruiloft uitgedeeld aan familieleden van zijn verloofde. De bruiloft is pas over ruim twee maanden, maar ik begin de ernst van de situatie in te zien en ik begin me voor te stellen hoe mijn vrouw en ik hem naar de choepa zullen leiden. Eergisteren landden onze zoon en zijn verloofde eindelijk veilig in Israël. Alle coronatests die ze moesten ondergaan, waren gelukkig negatief, dus we kijken nu uit naar een weekend met het hele gezin.

Het weer is hier nog vrij zomers, dus we zullen waarschijnlijk in Tel Aviv afspreken en dan samen naar het strand gaan. We zijn deze zomer niet veel naar het strand geweest, dus we moeten nu profiteren van het mooie weer totdat het echt herfstachtig wordt.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder zonder noemens­waardige verandering in de temperaturen, het blijft aangenaam warm. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Beer Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald en ligt nu op 210,305 meter onder de zeespiegel, dat is 1,505 meter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today, wens ik u een prettig weekeinde en alvast een gezegende Shabbat, het ga u goed.

Shalom vanuit Modi’in,

Dov