Groeten uit Israël – De enige oplossing tegen gsm-tracking

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Aviel Schneider |

Vorige week ontvingen drie vrienden van mij een bericht via SMS, dat ze onmiddellijk in quarantaine moesten gaan. Twee van hen moeten tien dagen lang in quarantaine en de ander gedurende 13 dagen. Vanwege de tweede ‘corona-golf’ heeft de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst ‘Shin Bet’ opnieuw toestemming gekregen om de mobiele telefoons van corona patiënten te volgen, d.w.z. hen te lokaliseren, bewegings­profielen aan te maken, daarmee overeen komende contact­personen te vinden en hen in quarantaine te plaatsen. Een cyber-techniek die ‘Shin Bet’ gebruikt voor het opsporen van terroristen. Zo werd ook één van onze medewerkers vannacht in quarantaine gestuurd.

Het probleem is echter, dat deze ‘Shin Bet-methode’ een fout-percentage van twaalf tot vijftien procent heeft, en dus niet alle mobiele telefoons op de goede plek lokaliseert. De technologie is vooral onnauw­keurig wanneer de doelgroep zich in grote gebouwen, zoals winkelcentra, bevindt. Intussen hebben veel Israëli’s SMS’jes ontvangen van ‘Big Brother’ met het bevel om onmiddellijk in quarantaine te gaan, omdat ze met een door Covid 19-besmette persoon in contact zouden zijn geweest. Op dat moment waren ze of thuis óf op hun werk. Dit is precies wat er nu met mijn twee vrienden is gebeurd. Geen van beiden was op de plaats geweest waar ‘Shin Bet’ hun mobiele telefoons via GPS had getraceerd. Ze waren dus niet in de buurt van een Corona-patiënt geweest, maar moeten nu desondanks in quarantaine blijven.

Liever zonder mobiele telefoon naar een café? (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Er bestaat ook geen ‘loket’ waar je een klacht kunt indienen. Als je het telefoonnummer van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid belt, moet je urenlang wachten en daarom geven de meesten het op en hangen ze geërgerd op. Bij de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst ‘Shin Bet’ neemt niemand de telefoon op.

Op Facebook schreef iemand dat het hem gelukt was om met iemand van het ministerie van Volks­gezond­heid te praten. Maar dat leverde niets op, ‘je had net zo goed tegen een verkeers­licht kunnen praten’. Dus gaan we maar in quarantaine. Voor ‘Shin Bet’ is elke nieuw getraceerde persoon een risicofactor, ook als hij op dat moment onder de douche stond, hoewel het scherm op het hoofdkwartier laat zien dat hij naast een coronapatiënt in een restaurant zat.

De veiligheids­dienst traceert mobiele telefoons, die in de buurt van een coronapatiënt zijn geweest (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90).

Natuurlijk begrijp ik de bedoeling van deze veilig­heids­maatregel. Maar na het horen van zoveel foutmeldingen, de spanningen die mijn vrienden ondergaan en de overbelasting van de sociale net­werken, besloot ik handelend op te treden. Ik laat mijn mobiele telefoon nu thuis, of in de auto. Daar­mee kunnen de ‘Shin Bet’ en ‘Big Brother’ mij niet meer opsporen en vinden. Het belangrijkste is dat ik niet per ongeluk in quarantaine wordt geplaatst. En ik ben niet de enige, die momenteel zonder mobiele telefoon rondloopt.

Er is ook een andere manier om jezelf te beschermen tegen de vervolging door ‘Shin Bet’, terwijl je toch je mobiele telefoon kunt meenemen. Ik las op de website van de Jerusalem Post dat sommige Israëli’s speciale hoesjes voor hun mobiele telefoons kunnen krijgen, gemaakt van een materiaal dat de mobiele telefoon vrijwel onzichtbaar maakt. Deze hoesjes voorkomen dat je kunt worden getraceerd, omdat ze de frequenties van de netwerkproviders en WLAN, GPS en Bluetooth blokkeren.

Ik ken veel mensen die dankzij ‘Shin Bet’ nu van hun mobiele telefoons af willen. Het constant ‘online’ moeten zijn is sowieso heel vervelend. En als ik met Anat en vrienden in een restaurant ben, laat ik mijn telefoonnummer achter. Ik was daar, ook al was ik ‘offline’.


Het weer voor vandaag in Israël:
Eerst gedeeltelijk bewolkt, daarna helder. In het binnenland en in de bergen wordt het warmer. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een centimeter gedaald en ligt nu oop 209,23 m beneden de zeespiegel, 43 centimeter onder de bovengrens!

De redactie van Israel Today wenst al haar lezers een prettige dag, en blijf gezond.

Shalom uit Jeruzalem!

Aviel