Groeten uit Israël – De eerste regen!

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Vandaag verheug ik mij erop, dat ik mijn dagelijkse bericht eindelijk weer eens met het weer kan beginnen. Want gisteren heeft het weer, in ieder geval in Jeruzalem, de zorgen over het coronavirus voor een korte tijd uit de hoofden van de mensen verdreven. Die indruk kreeg ik toen ik de foto’s uit Jeruzalem zag, na de eerste regen van het nieuwe jaar, die de inwoners van Jeruzalem volkomen onverwacht verraste. Het is jammer dat ik dit heb gemist, want hier in Modi’in, op slechts 30 kilometer afstand van Jeruzalem, heeft de zon steeds geschenen.

De regen in Jeruzalem maakte de mensen gelukkig… (Foto: Nati Shohat/Flash90).

Deze aangename verrassing werd veroorzaakt door een enkele wolk, die zich boven de bergen van Jeruzalem had ontwikkeld en die onweer, regen en zelfs hagel veroorzaakte. Het was dus ook weer snel voorbij en Jeruzalem keerde weer terug naar haar Corona leven, maar wel met een prettige herinnering, want deze eerste regen was echt een grote en prettige verrassing die niemand had voorspeld. En hoe zal het weer er vandaag uitzien?

Het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt met een lichte daling van temperatuur. Rond de middag kunnen er nog wat regendruppels vallen in de bergen. Maar morgen zal het weer veel warmer zijn.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Be’er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,9 m beneden de zeespiegel, 110 centimeter onder de bovengrens!

De winkels zijn nog steeds gesloten, maar voor hoe lang? (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

En nu terug naar de dagelijkse gang van zaken, die er eigenlijk niet is zolang de scholen en winkels gesloten blijven. Onze regering is er erg onzeker over hoe het nu verder moet. Voordat de tweede lockdown werd ingesteld, was er een gedetailleerd plan gemaakt, hoe men deze lockdown weer zou opheffen, en daarin werden verschillende fasen gepland. Na elke fase zouden we dan twee weken wachten, om te zien wat de effecten van de versoepeling zouden zijn. Mocht de situatie weer verslechteren, dan was het de bedoeling om de versoepeling terug te draaien of zelfs nog verder aan te scherpen.

Maar wij Israëli’ s hebben gewoonweg geen geduld. Geen wonder dat het Hebreeuwse woord voor geduld, ‘Savlanoet’, een van de eerste woorden is die in de Ulpan worden geleerd. We hebben geen geduld. Alles zou nu toch echt wat sneller moeten gaan. Men overweegt nu al om de winkels weer open te stellen, in plaats van half november, zoals oorspronkelijk was gepland. De druk op de overheid is gewoonweg te groot. En de regering maakt zich zorgen over het electoraat, want de volgende verkiezingen lijken nu toch wel voor de deur te staan. Onze brede ‘Corona regering’ is helaas te veel in zichzelf verdeeld.

Gaan we nu dezelfde fouten maken als na de eerste lockdown? Sommige deskundigen waarschuwen ons alweer voor een aanzienlijke toename van het aantal Corona-besmettingen in de afgelopen week. We moeten gewoon wachten en geduld hebben, ‘Savlanoet’!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige woensdag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov