Groeten uit Israël – De dinsdag is twee keer zo goed

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ik heet u welkom op deze dinsdag. De dinsdag wordt in Israël beschouwd als een bijzonder goede dag. ‘Jom Shlishi pa’amayim ki tov’, zeggen we hier, dinsdag, ‘De derde dag is twee keer zo goed’. ‘Jom Shlishi’, de derde dag, de dinsdag dus. wordt voor het eerst genoemd in het scheppingsverhaal (Genesis 1:9-11), waar staat geschreven:

‘Toen zei God: ‘Laat het water dat onder de hemel is, in één plaats samenvloeien en laat het droge zichtbaar worden. En het was zo. En God noemde het droge aarde en het samengevloeide water noemde hij zeëen; en God zag dat het goed was. En God zei: Laat de aarde groen doen opkomen, zaaddragend gewas, vruchtbomen, die naar hun soort vrucht dragen, waarin hun zaad is op de aarde! En het was zo. En de aarde bracht groen voort, zaaddragend gewas naar zijn soort en bomen die vrucht dragen waarin hun zaad is, naar hun soort. En God zag dat het goed was. Toen was het avond geweest en het was morgen geweest: de derde dag.’

Deze derde dag, dinsdag, is daarom in Israël de voorkeursdag om iets te ondernemen. Bij normale omstandigheden, dat wil zeggen zonder Corona, zijn op dinsdag parken en dierentuinen bijzonder druk bezocht, vooral door orthodoxe Joden. Dat hebben we in het verleden vaak gemerkt, als we er met onze kinderen op uit trokken. En omdat dinsdag een bijzonder goede dag is, werd ook besloten dat verkiezingen in Israël altijd op die dag moeten plaatsvinden. Maar niet alleen daarom. Ook omdat na de verkiezingen de stemmen moeten worden geteld, wilde men voorkomen dat het tellen van de stemmen de voorbereidingen voor Shabbat zou verstoren. De laatste verkiezingen echter, vonden op een maandag plaats. De dinsdag erna was namelijk een gedenkdag, en de verkiezingen worden niet op gedenkdagen gehouden.

De laatste dagen wordt er in de media steeds vaker gesproken over de mogelijkheid van nieuwe verkiezingen, vanwege de onenigheid tussen Netanyahu en zijn coalitiepartner Gantz. Ik hoop van harte dat het niet zover zal komen, want nieuwe verkiezingen is echt het laatste wat we in deze dagen nodig hebben.

Maar nu weer terug naar de goede dinsdag. Bij de Duitse website Israel Heute, en de Engelse website Israel Today, waar de hoofdartikelen gewoonlijk alleen voor betalende lezers beschikbaar zijn, hebben we besloten om deze dag te gebruiken voor een speciaal evenement, ons zomerfestival. Daarom geven we alle lezers vandaag, dinsdag, de kans om Israël wat beter te leren kennen. De hele inhoud van deze websites zal vandaag vrij toegankelijk zijn. Deze inhoud omvat ons archief van de tijdschriften van de laatste jaren en de artikelen die normaal allen voor betalende leden toegankelijk zijn. Profiteer hier de komende 24 uur van en blader eens door onze grote selectie van exclusieve artikelen van mijn lieve collega’s.

Het dagelijks leven in Jeruzalem (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder en iets minder warm dan gisteren. Maar onthoud, het is zomer. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een halve centimeter gedaald en ligt nu 209.405 m beneden de zeespiegel, 60,5 centimeter onder de bovengrens!

En nu wens ik u een prachtige en goede dinsdag. Profiteer van deze speciale dag hier op de websites, waar alle artikelen vrij toegankelijk zijn. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov