Groeten uit Israël – De dagelijkse raketten en rellen

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Opnieuw heet ik u welkom aan het begin van een nieuwe week. Vooral onze jongste zoon is er altijd weer verbaasd over hoe snel het weekeinde, waar hij zo naar verlangt, weer voorbij is. Ik had hem nog maar net van de bus gehaald en nu staat zijn rugzak al weer ingepakt klaar voor de nieuwe week. Aan de andere kant is het goed dat de dagen snel voorbijgaan, want dat betekent dat de tijd tot het einde van zijn dienstplicht navenant korter lijkt. Over iets minder dan twee maanden zal hij halverwege zijn diensttijd zijn, een belangrijk moment voor elke dienstplichtige.

Maar serieus, met zijn dienstplicht heeft hij het goed getroffen. Onze zoon weet dat ook. Als hij terug is op zijn basis, is alles weer goed, want ook daar vliegen de dagen voorbij. En dan begint er weer een nieuw weekeinde.

Intussen is hier bij ons alles weer hetzelfde als vóór Corona. Helaas hebben we nu weer tijd voor andere dingen, in de straten van Jeruzalem vechten Arabieren en Joden met elkaar, en in het zuiden vliegen de raketten uit Gaza weer over onze hoofden. Het lijkt wel of men stoom moet afblazen na drie lange lockdowns, het is een schande. We waren deze alledaagse problemen hier in ons land vergeten. In het Corona-jaar voelden we ons onderdeel van de grotere wereld, we zaten allemaal in hetzelfde schuitje. Nu moeten we ons weer met onze eigen problemen bezighouden. Corona dwong ons om een pauze te nemen, en helaas, van uitstel komt in dit geval gaan afstel. Alles begint weer van voren af aan.

Er zijn ook positieve dingen, zoals de vrijheid om eindelijk weer zonder mondkapje naar buiten te kunnen. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het is een heerlijk gevoel om buiten vrij te kunnen ademen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je door een agent wordt betrapt zonder mondkapje.

In de winkelcentra moeten we voorlopig nog wel een mondkapje dragen. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Een regeringscoalitie?
En wat is er nog meer belangrijk in deze nieuwe week? Het is de laatste week waarin Benjamin Netanyahu kan pogen om misschien toch nog een regerings­coalitie van de grond te krijgen. Maar daarvoor zou er een wonder moeten gebeuren. In het weekeinde probeerden de media ons echter te laten wennen aan het idee dat het tijdperk Netanyahu ten einde loopt. Over een paar dagen weten we meer. Netanyahu zorgt altijd voor een verrassing, maar misschien zou hij eens een stapje terug moeten doen om anderen een kans te geven. Want niemand in dit land wil voor de vijfde keer gaan stemmen.

Er is zoveel te doen, we hebben geen tijd meer voor politiek gekibbel. Het welzijn van het land en zijn burgers moet op de eerste plaats komen. Ik moet nu denken aan een zin uit een reclamespotje uit de jaren tachtig: ‘er is veel te doen, laten we het aanpakken’. Er is echt veel te doen, hopelijk begrijpen onze politici dat. En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder. Iets koeler in het noorden en het midden van het land, in het binnen­land zal het warmer zijn dan gemiddeld voor de tijd van het jaar.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde anderhalve centimeter gedaald en staat nu op 209,12 meter beneden de zeespiegel, dat is 32 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige zondag, geniet van uw weekeinde en blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov