Groeten uit Israël – De dag van beslissingen

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Het valt me op dit moment zwaar om u positief nieuws te brengen over hetgeen hier bij ons gebeurt. Dat komt omdat de hele situatie waarin ons land zich momenteel bevindt erg chaotisch is, zoals ik ook gisteren al schreef. Ik ben teleurgesteld over het onvermogen van onze nieuwe regering om daadkrachtig op te treden in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus.

Zoals uit de foto hebt kunnen opmaken, zit ik vanaf vandaag weer thuis in Modi’in, anderhalve maand na de gevierde ‘terugkeer naar het dagelijks leven’. De komende dagen zal blijken hoe lang dit zal duren.

Gisteren werd er in het nieuws vrijwel voortdurend bericht over de beraadslagingen inzake de nieuwe in te stellen beperkingen. Het gehele mechanisme dat men hier heeft uitgedacht om besluiten te nemen, maakt het naar mijn mening onmogelijk om tot een beslissing te komen. Eerst is er een debat in de regering, daarna, nadat het besluit is genomen en de nieuwe maatregelen aan het publiek zijn bekendgemaakt, worden de besluiten doorgegeven aan de zogenaamde ‘Corona-commissie’, die vervolgens het definitieve besluit moet nemen.
En dat is nu precies het probleem. Vorige week al heeft met name deze commissie, onder het voorzitterschap van Yifat Sasha-Biton, al enkele besluiten van de regering verworpen en teruggedraaid. Zo werden bijvoorbeeld de fitnessclubs en zwembaden, die eerder in opdracht van de regering en op aanbeveling van de Israëlische gezondheidsdienst moesten sluiten, weer open gesteld.

Yifat Sasha-Biton (Archieffoto: Flash90)

Yifat Sasha-Biton geraakte daardoor in een kruisvuur van kritiek van haar Likud-partijgenoten. Zijzelf, als lid van de Koelanoe-partij van oud-minister van Financiën Moshe Kachlon, sloot zich aan bij de Likoed-fractie, als gevolg van een fusie bij de laatste verkiezingen. Misschien verklaart dat waarom zij zich niet noodzakelijkerwijs loyaal opstelt.

Aan de andere kant waren haar opmerkingen heel logisch. Ze vroeg om cijfers met betrekking tot de besmettingen op de verschillende locaties om te kunnen beslissen op welke faciliteiten de beperkende maatregelen moeten worden toegespitst. Bijvoorbeeld, slechts ongeveer 0,4 procent van alle coronavirus-infecties ontstond in zwembaden, dus waarom zou je die moeten sluiten? En waar komen de meeste besmettingen voor? Thuis! In totaal ontstaat 67 procent van alle besmettingen vanuit binnenshuis-situaties.

Een komiek suggereerde gisteren op de televisie, dat het daarom waarschijnlijk beter zou zijn om mensen uit hun huizen te evacueren en naar de zwembaden te brengen, in plaats van de zwembaden te sluiten. Ondanks deze moeilijke situatie kon ik het niet nalaten om even te glimlachen.

Zullen de zwembaden gesloten blijven tijdens de hete Israëlische zomer? (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Vandaag moeten er enkele besluiten genomen worden, want de toekomst van de restaurants staat ook op het spel. Mogen ze vanaf morgen uitsluitend nog maaltijden bezorgen? En wat gebeurt er als het Corona-comité vandaag alle besluiten van de regering terugdraait? En wat gebeurt er volgend weekend? Moeten we in onze huizen blijven (waar 67 procent van de virusbesmettingen plaatsvindt), of worden alleen de winkels en attracties, zoals musea en dierentuinen, gesloten? En hoe zit het met de stranden en de zwembaden (waar slechts ongeveer 0,4 procent van de besmettingen plaatsvond), zullen deze worden gesloten? Netanyahu heeft al aangekondigd dat hij de opstandige Corona-commissievoorzitter Sasha-Biton van haar positie wil ontslaan.

Er is dus veel onrust, wat een serieuze aanpak van deze crisis bijna onmogelijk maakt. Ook wordt er al dagen gezocht naar een zogenaamde ‘Corona-commandant’, die zich in de voorste gelederen van de strijd tegen Corona zou moeten opstellen. Maar zelfs de zoektocht naar een geschikte kandidaat heeft alleen maar meer onrust gebracht, onze politici hebben nog steeds het probleem dat ze hun ego niet opzij kunnen zetten.

En hoe zit het met het beloofde ‘zwijggeld‘? Het aangekondigde bedrag van 750 shekel per inwoner is in de berichten al geslonken tot 400 of 500 shekel. Nou, ik ben benieuwd.

Wel, ik denk dat ik voor vandaag genoeg stoom heb afgeblazen. Misschien ben ik ook wel te kritisch op onze regering, die hier te maken heeft met een situatie die zich nog nooit eerder heeft voorgedaan, tenminste niet op deze schaal. Maar onze politici moeten ermee stoppen, om de situatie uit te buiten voor eigen belang. Nu moeten we de gelederen sluiten.

Of onze zoon dit weekend naar huis kan komen weten we nog niet, misschien weten we vanavond meer. Anders maken we gewoon weer een uitstapje naar Tel Aviv, wat op zich niet verkeerd is.

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Over het algemeen helder en een beetje ‘koeler’ dan gisteren, maar natuurlijk nog steeds warm, zoals het hoort tijdens de zomer in Israël. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be’er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,285 m beneden de zeespiegel, 48,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens al mijn collega’s van Israel Today wens ik u een prettige dag, en blijf gezond.

Shalom uit Modi’in!

Dov