Groeten uit Israël – Corona, verdwijn nu eindelijk!

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Vanaf 7 uur deze morgen zijn we weer vrije mensen, we mogen ons weer helemaal vrij bewegen vanuit onze huizen en bezoeken wie we willen. Nu kunnen we eindelijk weer op weg naar Tel Aviv om onze zoon te ontmoeten. We kunnen eindelijk weer naar de zee. Onze dochter kan nu, na bijna twee maanden, weer afspreken met haar vriend. Hun vriendschap is echt op de proef gesteld. Het is niet gemakkelijk om een relatie in stand te houden in een jaar zoals dit jaar. Gelukkig hebben we de technologie om ons te helpen om de afstand tussen mensen te verkleinen. Haar vriend was eigenlijk al die tijd steeds bij ons op bezoek, maar helaas virtueel, en ik hoorde zijn stem heel vaak overdag. Ik ben er zeker van dat hun eerste ontmoeting erg emotioneel zal zijn.

Tijdens het weekeinde, dat opnieuw erg snel voorbijging, moesten we het opnieuw zonder onze oudste zoon stellen, omdat de lockdown vrijdagavond weer werd verlengd tot 7 uur deze ochtend, en dat gebeurde zoals altijd op het laatste moment. De manier waarop beslissingen worden genomen door deze regering is in mijn ogen schandalig. Ik kan het ongenoegen van de burgers, die de straat opgaan om te demonstreren en om aandacht te vestigen op hun slechte situatie, heel goed begrijpen.

De foto van vandaag hierboven, gaat echter niet over een demonstratie tegen Corona, maar wederom over een protest tegen premier Netanyahu. Ik zou sympathie kunnen opbrengen voor een demonstratie tegen de manier waarop onze regering met deze crisis omgaat, tegen de manier waarop zij het hele land tot de laatste seconde aan het lijntje houdt voor wat betreft een eventuele verlichting van de beperkingen. Het gekibbel tussen Blauw-Wit en Likoed is gewoon gênant. In een kleuterschool gedraagt men zich nog beter. Maar wat mij stoort aan deze demonstraties is het feit dat Netanyahu nu ook rechtstreeks verantwoordelijk wordt gehouden voor de meer dan 5000 mensen die aan Corona zijn gestorven.

‘Netanyahu vlucht weg voor de verant­woor­delijk­heid van onze 5000 lijken…’ – Dit gaat echt te ver. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90).

Je voelt gewoon de drang van deze demonstranten om Netanyahu overal de schuld van te geven. Ook in de talrijke posts op Facebook bespeur ik deze haat die Netanyahu’s tegenstanders in zich dragen en volkomen schaam­teloos verspreiden. Dit gaat naar mijn mening veel te ver.

Maar nu probeer ik weer optimistisch te worden. Ik ben blij dat de lockdown nu voorbij is en we weer kunnen gaan waar we willen. We hebben geen zin meer in Corona en we willen nu eindelijk weer eens een normaal dagelijks leven leiden. En we zijn op de goede weg, want de inentingen vorderen gestaag. Als het grootste deel van de bevolking gevaccineerd zal zijn, dan kan alles hier weer worden opengesteld. De luchthaven zal gesloten blijven tot 20 februari. En wat zal er daarna gaan gebeuren? Wanneer zullen we hier weer toeristen op straat zien?

En nu het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk helder, gedeeltelijk bewolkt en geen noemenswaardige verandering van temperatuur. Het blijft lenteachtig.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be’er Sheva 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde weer een centimeter gestegen en staat nu op 209,61 meter beneden de zeespiegel, slechts 81 centimeter onder de bovengrens!

Wilde cyclamen in bloei, de eerste tekenen van de lente. (Foto: Anat Hermony/Flash90)

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige zondag, geniet van uw weekeinde, dat in ons land al voorbij is. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov