Groeten uit Israël – Corona- uitverkoop

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ook deze week hebben we bijna achter ons. Donderdag heeft de geur van het weekeinde al in zich, vooral omdat onze jongste zoon in het leger dient. Donderdag is de dag waarop de meeste soldaten met weekend-verlof thuiskomen. Op donderdag zie je normaal gesproken de soldaten met hun grote rugzakken overal bij de bus- en trein­stations. Het gaat nu een beetje anders in deze corona-tijd. Vanwege de beperkingen ten aanzien van het gebruik van het openbaar vervoer, mogen de bussen maar half vol zijn, en daarom heeft het leger nog steeds een eigen vervoersdienst. Dus zelfs in deze dagen komt onze zoon met een door het leger gehuurde bus van zijn basis naar Modi’in, het kan bijna niet comfortabeler.

Er werd echter al over gesproken, dat ze hier snel mee zouden stoppen, omdat de kosten gewoonweg te hoog zijn. Ik vrees daarom, dat de bezorgdheid over de economische problemen er uiteindelijk toe zal leiden dat het leger de gezondheid van de soldaten op het spel zet, en dat vanwege de kosten. Zonder de legerbussen zullen de soldaten zich moeten mengen met de tienduizenden passagiers en ze zullen moeten vechten voor een plaatsje in een bus. Dit is niet alleen heel vervelend, maar het kan ook hun gezondheid in gevaar brengen. Ach, wat een afschuwelijke tijd maken we mee.

De economische gevolgen van de Corona-crisis kun je nu overal om je heen zien als je door de stad loopt. Steeds meer winkels staan leeg, vooral de kleinere éénmans-winkeltjes, die nu geen bestaan meer hebben.

Steeds meer winkels staan leeg (Foto: Flash90).

Om toch nog enige inkomsten te genereren, proberen veel winkeliers ten minste nog een deel van hun goederen te verkopen, waarbij de prijs niet meer van belang is. Het belangrijkste is dat er iets wordt verkocht, men wil niet met de goederen blijven zitten. Dus maken we deze zomer de ‘Corona-Uitverkoop’ mee, in plaats van de gebruikelijke zomeruitverkoop.

Gehele winkel vanaf 30 shekel (Foto: Dov Eilon).

Onze dochter was laatst erg enthousiast, toen ze met een groot aantal tassen terugkwam van een dagje winkelen in Jeruzalem. Ik kan haar vreugde wel begrijpen, ik zag minstens twee paar schoenen voor een belachelijke prijs van misschien maar 30 shekel en verschillende jurken en rokken en ook twee tassen, die verkocht werden voor de prijs van één.

Aan de andere kant geven deze bizarre prijzen de benarde situatie van de winkeliers weer. Dus de gevoelens zijn gemengd. Moeten we ons er nu slecht bij voelen? Is dit uitbuiten van de benarde situatie van anderen? Maar het zou nog erger zijn als we nu niets zouden kopen. Dus misschien hebben beide partijen iets gewonnen van de Corona-Uitverkoop, omdat de klanten ook langzaamaan geld tekort komen. Bijna een miljoen mensen zitten thuis zonder werk.

We moeten er dus het beste van maken in deze vreemde tijd, en proberen vooral in de kleinere winkels onze inkopen te doen, anders zien we straks nog meer lege winkels.

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Deels helder en deels bewolkt, met temperaturen die normaal zijn voor de tijd van het jaar. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,48 m beneden de zeespiegel, 68 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige donderdag en nu alvast een heerlijk weekend toe. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov