Groeten uit Israël – Corona-manie met 8 kinderen thuis

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Hanna Ross |

Het leven staat op zijn kop. Overal waar je kijkt hoor je niets anders dan corona. Thuis, op het werk, op de radio en in de sociale media, elke dag en al wekenlang. Een beetje overdreven, ik denk dat er elke dag meer kinderen sterven van de honger, doen we daar iets aan? Nemen we maatregelen om dit tegen te gaan?

Mijn acht kinderen zijn sinds afgelopen vrijdag niet meer naar school geweest, en ze waren natuurlijk erg blij. Het kan me niet echt schelen, het is toch al snel Pesach-vakantie en mijn kinderen zijn niet meer zo klein, dus ik kan naar mijn werk. Natuurlijk gaat het niet bij alle moeders zo, velen hebben baby’s of peuters, hun handen zijn gebonden. Onze grootste, de Yeshiva student, werd gisteren (na 2 vrije dagen) weer ‘opgeroepen’, nadat de rabbijnen met het ministerie van Volksgezondheid hadden vergaderd en zich aan alle voorschriften zullen houden.

Veel van mijn vriendinnen vragen me steeds: ‘Heb je al voorraden aangelegd?’ Voorraden? Bij mij ziet elke wekelijkse aankoop eruit als een hamsteraankoop, met 10 mensen… Ik zou niet weten hoe ik inkopen voor drie of vier weken mee naar huis moet nemen en waar ik ze moet opbergen. Daarnaast is er over drie weken Pesach en moet ik alle ‘Chametz’ voorraden, alle gedesemde voedsel zoals noedels, brood, koekjes etc. opgebruiken. Dus, wat moet ik in voorraad hebben? Aardappelen? Bovendien vertrouw ik (iop God, natuurlijk) op de regering, die heeft gezegd dat je geen voorraden moet aanleggen.

In onze redactie is het nu, volgens de instructies van het ministerie van Volksgezondheid, een beetje leger. Degenen die dat kunnen, werken vanuit huis. Hoe dan ook, ik ga naar mijn werk zoals gewoonlijk, probeer mezelf te beschermen, maar je kunt jezelf toch niet volledig steriliseren. Zoals in Exodus 15:26 staat: ‘Ik ben de HEER, uw heelmeester’.

Het is leeg, ook voor de Jaffapoort. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Het is nog steeds winter. In de loop van de dag zullen er regenbuien zijn in het noorden en het centrum van het land, die gepaard kunnen gaan met enkele onweers­buien. Het kan ook regenen in de Negev. In de Judese woestijn en bij de Dode Zee bestaat het gevaar van plotselinge overstromingen. Het zal aanzienlijk koeler worden.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, bij de Dode Zee 25 graden, Be’er Sheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden.

Het waterpeil van het Meer van Galilea is met nog een centimeter gestegen en ligt nu 209,46 m onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 66 centimeter tot aan de bovengrens! Mooi dat het Meer van Galilea ons nog steeds goed nieuws brengt.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige dinsdag toe. Zorg goed voor jezelf.

Shalom uit Jeruzalem!

Hanna