Groeten uit Israël – Corona is uit, Dubai is in

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Plotseling heeft iedereen het alleen nog maar over de Verenigde Arabische Emiraten, en met name over Dubai, de mogelijk nieuwe reisbestemming voor Israëli’s die verslaafd zijn aan winkelen. Zeker nu we niet naar Rome of Londen kunnen vliegen voor een weekendje winkelen, geeft het vooruitzicht op een directe verbinding tussen Tel Aviv en het winkel­paradijs Dubai veel Israëli’s hoop op een nieuwe aantrekkelijke reisbestemming.

Sinds de historische overeenkomst tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten werd bekend gemaakt, lijkt het coronavirus er niet meer toe te doen. Corona is uit, Dubai is in. Een Israëlische journalist van Channel 13 deed live verslag vanuit Dubai en sprak met een lokale zakenman, die al vrij goed Hebreeuws spreekt en zijn enthousiasme deelde over muziek van de Israëlische zangers Eyal Golan en Omer Adam. Er werden ontelbare video’s en foto’s getoond, onder andere van de indruk­wekkende wolkenkrabbers en de buitensporige winkelcentra, waar een taxidienst ritten van het ene naar het andere winkelcentrum verzorgt. Zelfs een wintersport­vakantie is mogelijk in Dubai, waar in de zomer temperaturen van rond de 50 graden in de schaduw niet ongewoon zijn.

Wat dacht u van een skivakantie in Dubai?

Ook ik ben gisteren besmet geraakt met het Dubai-virus en heb een paar video’s bekeken, waaronder de zojuist genoemde kunstmatige winter­sport­plaats, een enorme hal waar de temperatuur op minus 4 graden wordt gehouden, en waar je een aantal winter­sport­activiteiten kunt uitoefenen, zoals downhill skiën, snowboarden en nog veel meer. Ik geef toe, het maakte indruk op me. Ons hele gezin was onder de indruk van de foto’s uit Dubai, waar zo te zien geen grenzen bestaan, alles lijkt daar mogelijk.

Maar daarna vroeg ik mezelf af waarom de overeen­komst met de Verenigde Arabische Emiraten nu zo wordt gevierd. ‘Een Historisch Vredesverdrag’, werd het in de media genoemd. Het was het derde Arabische land dat vrede sloot met Israël. Hebben we ooit oorlog gevoerd met de Emiraten? Het grenst ook niet aan Israël.

Er waren enkele critici die zeiden dat ze al deze opwinding niet begrijpen, en dat Israël andere, meer acute problemen heeft in het land zelf, die zouden moeten worden aangepakt. Ze zeiden dat het geen toeval was dat deze overeenkomst juist op dit moment werd gesloten. Binnenkort vinden er presidentsverkiezingen plaats in de Verenigde Staten en een ceremonie op het gazon voor het Witte Huis is zeker niet verkeerd voor Donald Trump. Er wordt immers een vredesakkoord getekend, ook al is het niet tussen de ‘Palestijnen’ en Israël, een ceremonie is beter dan geen ceremonie. En ook voor Netanyahu is de overeenkomst met de Verenigde Arabische Emiraten een goede zaak, zeker nu de peilingen van zijn partij steeds minder zetels laten zien.

En ja, ik geloof ook dat deze overeenkomst van groot belang is. Elk vredesakkoord tussen een Arabisch land en Israël is belangrijk. Het opent de mogelijkheid om overeenkomsten met andere Arabische Staten te sluiten. De ‘Palestijnse zaak’ staat niet langer in de weg. Vroeger dacht men dat er zonder een oplossing voor dit conflict nooit vrede met andere Arabische Staten mogelijk zou zijn, maar dat is blijkbaar niet het geval. De Emiraten hebben nu een begin gemaakt. En nu zijn we allemaal benieuwd hoe het met Saoedi-Arabië zal gaan. Dat zou echt een groot succes zijn. De Palestijnse Autoriteit heeft het vredesakkoord natuurlijk veroordeeld, maar dat verwondert niemand.

Terug naar de realiteit, gisteravond in Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Gisteravond werden we weer teruggezet in de realiteit. Er waren live-uitzendingen van de demon­straties tegen Netanyahu en van nieuwe vuurballonnen vanuit Gaza die Israëlische velden in brand zetten. En zojuist hoorde ik op de radio over een raket die een huis in Sderot heeft beschadigd. Daarover later meer.

Maar het dromen over een volmaakte wereld en vrede was erg prettig. Het zou heerlijk zijn als we die vrede hier bij ons zouden kunnen ervaren.

En nu nog het weer voor vandaag in Israël:
Het wordt weer warmer, zoals het hoort bij een zomer in augustus. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekend nog een centimeter gedaald en ligt nu op 209.465 meter beneden de zeespiegel, 66,5 centimeter onder de bovengrens!

Ik wens u namens de gehele redactie van Israel Today een prettige zondag toe. Het ga u goed.

Shalom vanuit Modi’in!

Dov