Groeten uit Israël – Corona, is het einde in zicht?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Is de ellende nu bijna ten einde? We bevinden ons nu al zo’n tien maanden in deze Corona situatie. In het begin waren we erg bang, we wisten niet wat er ineens op ons af kwam en hoe gevaarlijk dit virus zou zijn. Omdat het aantal mensen dat met het virus besmet raakte in maart steeds bleef stijgen, werd de eerste lockdown ingesteld. De sfeer was bijna apocalyptisch, en leek op een scene uit een Holly­wood­film, waarin een virus de hele mens­heid bedreigt, of zelfs uitroeit of in zombies verandert, er zijn zoveel films over dit onderwerp.

Het werd vooral griezelig toen er in onze buurt voertuigen in de straten verschenen die ontsmettings­middelen spoten. Ik durfde niet eens de vuilnis buiten te gaan zetten. Toen we tijdens de eerste lockdown plichtsgetrouw thuis bleven, durfde ik niet eens etenswaren te gaan kopen. In plaats daarvan hebben we alles online besteld. En omdat we niet de enigen waren, hebben we zelfs een levertijd van twee weken geaccepteerd! Het aller belangrijkste was toen dat we niet naar buiten hoefden te gaan.

Bij de tweede lockdown waren we veel meer ontspannen. Ook al waren er slachtoffers van de ziekte, we begrepen dat het Coronavirus niet zo gevaarlijk was als we aanvankelijk hadden gevreesd. We hebben geleerd er mee om te gaan en er mee te leven. Oké, niet iedereen accep­teerde dat en hield er aan vast om door te gaan met bruiloften met honderden gasten of afstudeer­feestjes. Beelden van massa­bijeen­komsten of ruzies met weigeraars van mondkapjes werden keer op keer op TV getoond. Ja, we hebben een vreemde tijd meegemaakt. Maar we waren gewend geraakt aan deze nieuwe Corona routine.

Het leven ging door – het dagelijkse Corona leven in Jeruzalem (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90).

Het leven moest doorgaan, en ging ook door. Onze jongste zoon heeft er al tien maanden dienst in het leger op zitten, hij begon net voor de uitbraak van het corona­virus. En onze dochter slaagde er in om aange­nomen te worden op de beste universiteit voor design en studeert daar nu. Dus niet alles in 2020 is slecht gegaan. We hebben misschien ook een aantal dingen bijgeleerd. Er was weer meer aandacht voor de familie, we leerden nederigheid, en leerden de echt belangrijke dingen in het leven te waarderen. Laten we dat niet vergeten.

Groene inentingskaart
En nu, tien maanden na de uitbraak van de Corona pandemie, lijkt het erop dat we het komende Pesach-feest weer normaal kunnen vieren. Vanaf woensdag volgende week zullen de vaccinaties tegen Corona in onze regio starten. En ik heb besloten niet te wachten, want we hebben geen keus. Degenen die zich laten vaccineren zullen een zogenaamde ‘groene kaart’ krijgen, een soort van pas die het mogelijk maakt om je overal vrij te bewegen. We kunnen dan eindelijk weer eens naar de bioscoop, een theater bezoeken of naar het buitenland vliegen zonder dat je drie dagen van tevoren een Corona test hoeft te doen.

Net als u heb ik ook genoeg van Corona. Ik wil er hier niet meer over schrijven. Zoals een van onze lezers onlangs op onze (Duitse) Facebook-pagina schreef, is er zoveel interessants te schrijven over Israël. Hij heeft helemaal gelijk, en ik beloof dat ik binnenkort alleen nog maar zal schrijven over de interessante en mooie dingen van ons land.

En nu het weer, dat zich niet door Corona laat beïnvloeden.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt en een aanzienlijke daling van de temperatuur. Tegen de middag worden langs de kust regen- en onweersbuien verwacht. Dit zal gepaard gaan met harde wind uit het zuidwesten. Tegen de avond zal de regen zich verspreiden naar het noorden en het midden van het land. Aan de kust bestaat de kans op overstromingen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt onveranderd op 209,975 meter beneden de zeespiegel. Dat is 117,5 centimeter onder de bovengrens.

Gisteren hebben we de 5e kaars van de Chanoekah kandelaar aangestoken. (Foto: Mendy Hechtman/Flash90)

Namens al mijn collega’s van Israel Today wens ik u een prettige dinsdag. Blijf gezond!

Shalom uit Modi’in,

Dov