Groeten uit Israël – Corona is er nog steeds

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

En opnieuw heeft Corona de controle over het nieuws op radio en televisie overgenomen. Het is weer onderwerp nummer één geworden. Je zou de indruk kunnen krijgen dat de Corona-crisis net begonnen is. En alles zag er zo rooskleurig uit, de tests van de vaccins hebben goede resultaten opgeleverd, Israël heeft zijn aantallen bestellingen bij de fabrikanten opgehoogd, de eerste vaccins zouden misschien deze maand al in Israël kunnen aankomen. Alles lijkt toch in orde?

Maar nee, dat is het niet. Het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen neemt gestaag toe en ook het percentage positief geteste mensen stijgt. Ons ministerie van Volksgezondheid maakt zich zorgen en wil een derde golf en een derde volledige lockdown vermijden, en verraste daarom zelfs onze regering met de eis, om alle winkels opnieuw te sluiten, dus echt alle winkels, of ze nu aan de straat gelegen zijn, of in een van de open winkelcentra.

De scholen moeten ook opnieuw gesloten worden, hoewel de leerlingen van de middel­bare scholen juist gisteren voor het eerst weer naar school waren gegaan, na maanden thuis onderwijs te hebben gekregen via Zoom. Maar er is nog niets definitief besloten, het Corona-comité heeft gisteren afgesproken nog geen nieuwe besluiten te nemen en heeft de testfase, waarbij 15 winkelcentra open mogen zijn, voorlopig verlengd. Zoals altijd is men terug­houdend om beslissingen te nemen.

Ondertussen maken de winkel-eigenaren zich zorgen, omdat ze net duizenden werknemers uit hun onbetaald verlof-situatie weer aan het werk hebben gezet. Moeten ze nu weer terug naar huis? Vanmorgen werd aan een manager van een groot winkelcentrum gevraagd of hij weer zou sluiten als er zo’n beslissing zou worden genomen. Het antwoord was dat dit voor hem een teken zou zijn, dat de regering de weg kwijt is. Dus zouden ze open blijven. Het is onmogelijk om alle werknemers nu opnieuw met onbetaald verlof naar huis te sturen. Dit antwoord mag dan begrijpelijk zijn, maar het is ook zorgwekkend. Wat zal er gebeuren als iedereen de besluiten van onze regering terzijde legt? Kunnen we gewoon maar doen wat we willen en onze regering negeren? Dit klinkt niet goed, hoewel ik de zorgen van de winkeliers goed begrijp.

We hebben wat meer geduld nodig, dan is het misschien snel voorbij. Jeruzalem, gisteren. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Gisteren moest ik even naar Jeruzalem om wat dingen te doen. Ik was in de wijk Kiryat Hayovel, waar ik 32 jaar geleden als student mijn eerste appartement huurde. Daarom ben ik daar altijd graag en herinner me mijn eerste tijd in Israël. Tijdens de tweede lockdown werd de eigenaar van een speel­goed­winkel annex kantoor­boek­handel geïnterviewd op de televisie. Hij sprak over zijn benarde situatie, zijn angst om na meer dan 30 jaar zijn bedrijf te verliezen. Hij had geld geleend van zijn zoon om het hoofd boven water te houden, zei hij in tranen. Ik had echt medelijden met hem. De winkel is gevestigd in het kleine winkelcentrum van Kiryat Hayovel. Toen ik daar gisteren voorbij liep, ben ik even in zijn winkel gaan kijken en ik was blij dat die weer open was en klanten kon ontvangen. Ik weet niet wat er gebeurt als men besluit om alle winkels weer te sluiten. We bevinden ons in een dilemma. Is er überhaupt een goede manier om uit deze ellendige situatie te komen? Of moeten we gewoon wachten tot het vaccin dit virus zal verdrijven? Wanneer wordt de situatie in dit land weer normaal? Of zal dat nooit meer gebeuren?

Het ‘herkenningspunt’ van Kiryat Hayovel. ‘Hamifletzet’ (המפלצת) – Het monster. De kinderen zijn er dol op. (Foto: Creative-Commons)

Zo ziet u, ik heb vragen over de vragen, maar de antwoorden zijn niet gemakkelijk te vinden. We moeten gewoon nog geduld blijven oefenen. Dat gaat ons toch lukken, of…? Ondertussen kunnen we beginnen met het maken van plannen voor de tijd na Corona. Onze oudste zoon doet hetzelfde en zijn vlucht naar Nederland, die voor deze maand gepland stond, is uitgesteld tot mei 2021. Ik ben ook optimistisch en ik kijk uit naar het moment dat we eindelijk weer toeristen in ons land zien verschijnen. Wie denk je dat de eerste gast zal zijn die we zullen verwelkomen op onze redactie? Ik ben nieuwsgierig. Dit jaar zullen we de feestdagen in elk geval nog onder elkaar moeten doorbrengen. Deson­danks zijn de kerstboom en de kleurrijke Chanoekah-dreidels (tolletjes bij een dobbelspel) in Jaffa al te bewonderen, zie de foto bovenaan.

En nu het weer voor vandaag in Israël
Half tot zwaar bewolkt en een beetje warmer. In het zuiden kan er wat motregen vallen, elders blijft het droog. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be’er Sheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en ligt nu op 209,96 m beneden de zeespiegel, dat is 116 centimeter onder de bovengrens!

Namens al mijn collega’s van Israel Today wens ik u een prachtige maandag en een goede start van de nieuwe werkweek toe. In de redactie wordt alweer hard gewerkt aan het januarinummer van het Israel Today Magazine. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov