Groeten uit Israël – Corona is een deel van ons leven

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Gisteren werd de hele dag gevuld met berichtgeving over het begin van het nieuwe schooljaar. Elke nieuws­uitzen­ding begon met foto’s van verschillende scholen in het land. Zelfs de politici maakten gebruik van deze bijzondere dag en lieten zich zien tijdens hun bezoeken in de klaslokalen. Zo is elk jaar een succesvolle opening van het nieuwe schooljaar weer een goede gelegenheid voor politici om zich aan het publiek te laten zien. Dat maakt nu eenmaal een goede indruk.

Premier Netanyahu en de minister van Onderwijs Galant bezoeken een schoolklas. (Foto: Marc Israel Sellem/POOL).

Maar zoals u op de foto kunt zien, is helaas alles wel anders dan we gewend zijn. We leven nu in de Corona-realiteit en proberen dit te accepteren als de nieuwe normaliteit. Want we hebben geen keus. We hebben ons ondertussen allemaal gerealiseerd dat Corona nog lange tijd bij ons zal blijven.

We proberen dus te leven met dit virus, en het te zien als onderdeel van ons dagelijks leven. Het dragen van het mondkapje in het openbaar is voor de meesten van ons een vanzelfsprekendheid geworden. Bij de uitgang van ons appartement hebben we ons ‘Corona-hoekje’ met een aantal verschillende mondkapjes, in verschillende kleuren en een houder met desinfectant. Bij het verlaten van de woning neemt iedereen een mondkapje naar keuze, ik ben overgestapt op de zwarte uitvoering (zie foto hiernaast), onze dochter laat zich graag zien met een roze kapje.

Gisteren is mij echter een kleine misser overkomen, die mij elders mogelijk duur was komen te staan. Op weg naar de stad stopten we kort voor ons kleine winkel­centrum in de wijk om wat contant geld uit de pin­auto­maat te halen. Ik parkeerde aan de kant van de weg, liep ongeveer 100 meter naar de pin­auto­maat en daarna weer terug naar de auto. Toen pas merkte ik dat er iets ontbrak, mijn mondkapje! Hoe kon die toch vergeten? We leven in een gekke tijd.

Gisteren, uitgerekend op de eerste schooldag, werd in Israël een nieuw record gebroken, een record waar niemand trots op kan zijn. 2180 mensen bleken op één dag besmet met het coronavirus. Ik herinner me nog de tijd van de eerste lockdown in maart en april, toen het record rond de 700 nieuwe besmettingen per dag lag. We zouden vandaag graag weer zulke getallen zien. Maar we merken ook dat men dit nieuwe record probeert te negeren, het werd nauwelijks genoemd in de media. Corona is niet langer het eerste onderwerp van onze de dagelijkse nieuwsuitzendingen. Het wordt geaccepteerd als een deel van ons huidige leven. Is dat de juiste manier? Alleen de toekomst zal het duidelijk maken.

In Eilat, de toeristenstad van Israël, die tijdens de eerste golf van Corona zoveel te lijden heeft gehad, toen alle winkels en hotels gesloten waren, beleeft men tegenwoordig een ware opleving. In plaats van naar het vliegveld te gaan om duty-free in te kopen, trekken de Israëli’s nu massaal naar deze stad aan de Rode Zee, om hun winkelverslaving te bevredigen. Want in Eilat kun je winkelen zonder BTW, en dat doet denken aan ‘duty-free’, en blijkt dus een goede vervanger te zijn. Veel mensen gaan voor één dag naar Eilat om te winkelen en de winkelcentra constateren omzetstijgingen tot 30 procent. Vijf maanden geleden leek Eilat op een spookstad, 70 procent van de inwoners was werkeloos.

Een hotelketen in Eilat organiseert ‘balkonconcerten’ en wil daarmee bezoekers aantrekken. Geen slecht idee, zeker nu er nog geen publieke evenementen zijn.

Persoonlijk voel ik helemaal geen behoefte om juist in deze tijd op reis te gaan. Ik heb het land al een jaar niet meer verlaten, nou en..? We waarderen onze woning en wachten gewoon tot dit hele spookproces voorbij is. Onze gezondheid gaat voor alles en als ik het gevaar van een besmetting kan vermijden, dan zal ik dat niet nalaten. Iedereen moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen.

Het enige wat ik me afvraag is, wanneer deze hitte ons eindelijk zal verlaten. Vandaag zou de het de ‘minst warme dag’ van de week moeten zijn, vanaf morgen wordt het steeds warmer. Enige verlichting komt pas in het navolgende weekeinde in zicht. We wensen elkaar veel succes.

Het strand is de beste plek tijdens de hitte, Tel Aviv (Foto: Miriam Alster/Flash90).

Het weer voor vandaag in Israël
Vandaag wordt het weer erg heet, maar desondanks is het de minst warme dag van de week, want morgen wordt het pas echt heet. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt op 209,53 m beneden de zeespiegel, 73 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige woensdag. Het ga u goed!

Shalom uit Modi’in,

Dov