Groeten uit Israël – Corona, en wat dan nog?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ik begroet u in deze nieuwe week. Ja, het weekeinde is alweer voorbij. Het is echt verbazingwekkend dat met name in het weekeinde de tijd heel snel lijkt te verstrijken. Een week geleden maakten we ons nog zorgen of onze oudste zoon uit Tel Aviv naar Modi’in zou kunnen rijden om ons te bezoeken, of dat het instellen van een avondklok in het weekeinde dit niet mogelijk zou maken. Maar door alle verwarring en chaos rondom het nemen van besluiten door onze regering en het ‘Corona-comité’ werd de beslissing voor het instellen van een avondklok vooruit geschoven en was er geen belemmering voor onze zoon om ons te bezoeken, met een vriendin van hem en de hond ‘Apollo’.

Dus konden we afgelopen vrijdag en de ochtend van Shabbat samen doorbrengen. Rond de middag wilde onze zoon weer terugrijden naar Tel Aviv, je kunt waarschijnlijk wel raden waarom, ja precies, om een parkeerplaats in de buurt van het appartement te kunnen bemachtigen. Dit probleem is ook tijdens het Corona-tijdperk nog steeds actueel en acuut.

Voordat de Shabbat begon, werd er op de nieuws­web­sites een bericht gepubliceerd, dat bij mij een grijns teweeg bracht. Er stond zoiets als:

‘De beperkingen voor het weekeinde worden om 17 uur van kracht. Stranden en zwembaden blijven open, evenals alle parken en andere attracties zoals dierentuinen en musea. Restaurants kunnen ook gasten blijven ontvangen, mits aan de instructies wordt voldaan. Winkelcentra en kappers zullen gesloten zijn.’

Dus, de winkelcentra en de kappers moesten in het weekeinde sluiten, maar verder? Alles bleef nagenoeg bij het oude, zou ik zeggen. Daardoor waren de parken en de stranden dit weekend weer overvol, zoals gebruikelijk. Zijn er beperkingen?

Demonstraties, de enige gelegenheid om elkaar te ontmoeten…
Zaterdagavond waren er weer live-uitzendingen van demonstraties tegen Netanyahu in Tel Aviv en vooral in Jeruzalem, waar elke dinsdag, donderdag en zaterdagavond duizenden mensen samenkomen om te protesteren tegen de huidige situatie.
De eerste indruk die je zou kunnen krijgen is, dat deze demonstraties een goede gelegenheid zijn om eens even uit te kunnen gaan, want de clubs en bars zijn nog steeds gesloten en een demonstratie is op dit moment de enige manier om met meer dan 30 mensen tegelijk elkaar te kunnen ontmoeten.

De enige mogelijkheid om meer dan 30 mensen te ontmoeten, gisteravond in Jeruzalem…(Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Maar begrijp me goed, ik wil een en ander nu niet bagatelliseren, de situatie is heel ernstig. Bijna een miljoen mensen zitten zonder werk, dus zonder inkomen en van de beloofde tegemoetkoming, zoals de 750 shekel voor elke burger, hebben velen nog niets ontvangen, op wat kleingeld na. Ja, er gaat hier duidelijk iets mis.

Maar we hebben nu een nieuwe zogenaamde ‘Corona Chef’ (of Corona Tsaar), die de crisis moet gaan leiden. Zijn benoeming was er ook een voorbeeld van, hoe chaotisch we met deze hele crisis omgaan. Tot op de dag van vandaag weet eigenlijk niemand welke bevoegdheden hij zal krijgen, en of hij in deze crisis nu echt zal gaan leiden, of dat hij alleen zal handelen volgens de instructies ‘van bovenaf’.

Momenteel worden dagelijks bijna 2000 nieuwe mensen besmet met het virus. Het zal waarschijnlijk nog een hele tijd duren, voordat we terug kunnen keren naar het echte normale leven.

De nieuwe week zal heet worden, in alle opzichten. We weten gelukkig wel hoe we met de verwachte hittegolf moeten omgaan, daar hebben we de airconditioning voor, een druk op de knop is voldoende om het probleem op te lossen. Het is jammer dat er nog geen ‘Corona-knop’ bestaat die we kunnen indrukken.

Het weer voor vandaag in Israël
De week begint met een hittegolf. Vooral in het binnenland en in de bergen wordt het erg warm en droog, aan de kust zal het benauwd zijn.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 35 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 41 graden, Be’er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekend met drie en een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,34 m onder de zeespiegel, 54 centimeter onder de bovengrens!

Op het strand in Tel Aviv, gisteren (Foto: Tomer Neuberg/Flash90).

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige zondag, maak er het beste van en blijf gezond.

Shalom vanuit Modi’in!

Dov