Groeten uit Israël – Corona, Corona, Corona

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ik doe echt mijn best om het woord Corona niet meer zo vaak te noemen, want we zijn officieel terug­gekeerd naar de nieuwe dagelijkse routine. De winkels zijn open, u kunt in restaurants eten en zelfs uw vakantie doorbrengen in een hotel. Ook het schoolonderwijs is een paar weken geleden weer begonnen. Al bijna drie weken lang neem ik elke dag de bus naar mijn werk in Jeruzalem. En na het werk kun je weer naar de sportschool gaan of van de zon genieten op het strand. Het klinkt vrij goed, dit normale alledaagse leven.

Maar, zoals ik een paar dagen geleden al schreef, ontbreken er nog enkele dingen om de dagelijkse routine compleet te maken

• Naar de bioscoop om een film te kijken? Nee.
• Wat dacht je dan van een voorstelling in het theater of naar een concert? Nee, overdrijf alsjeblieft niet.
• Dan even snel met de trein naar Tel Aviv? Nee, nee, en nog eens nee, veel te gevaarlijk.

Ok, dat is nog niet zo erg, want er rijden bussen, en die zijn blijkbaar veel veiliger, zelfs als je daar opgepakt als sardientjes in moet zitten. Maar als de overheid het reizen met volle bussen toestaat en het nog steeds niet toestaat dat er comfortabele treinen met veel zitplaatsen rijden, zijn de treinen dan misschien toch veel risicovoller dan overvolle bussen?

Ook op de scholen is er al enige tijd geen beperking meer van het aantal leerlingen dat in een klaslokaal samenkomt, want het leven van alledag is weer terug. Maar deze terugkeer naar het leven van alledag heeft zijn prijs. Honderden studenten en docenten werden besmet met het coronavirus, honderden scholen werden weer gesloten en alleen al gisteren werden nog eens 258 besmettingen met het virus geconstateerd, het hoogste aantal sinds eind april. In deze maand zijn al 2424 mensen besmet met het virus, waaronder 398 in Tel Aviv en 252 in Jeruzalem.

Enkele honderden scholen moesten weer sluiten (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Maar aangezien het vooral jonge mensen betreft die besmet zijn met het virus, zijn er nauwelijks ernstig zieke mensen. Bij het begin van de Corona-crisis waren deze aantallen besmettingen al reden om beperkingen in te stellen. Maar nu, drie maanden later, lijkt het alsof de mensen proberen te leven met het virus. Is dit de juiste manier? Het zou kunnen, de toekomst zal het uitwijzen.

Op dit moment willen de mensen vasthouden aan de terugkeer naar de dagelijkse routine, en de media hebben het zelfs al over vluchten naar Griekenland en Cyprus vanaf 1 augustus. Het is best grappig dat er meer aandacht wordt gegeven aan vliegen dan aan het rijden van de treinen.

Schooljaar verlengen?
En aanstaande vrijdag beginnen de langverwachte zomervakanties voor de hogere en middelbare scholen. Of misschien ook niet. Want dat is waar op dit moment ruzie over wordt gemaakt. De leer­krachten zijn van mening dat ze hun vakantie verdienen, omdat ze alle leerstof al door middel van het digitale afstandsonderwijs zouden hebben gegeven, terwijl het ministerie van Onderwijs vindt dat de leerkrachten nog 9 dagen moeten blijven lesgeven.

Zo zie je, niets is hier op dit moment echt duidelijk. Het is een situatie waar we nog nooit mee te maken hebben gehad. En niet alleen wij in Israël, maar dat geldt voor de hele wereld. Het is een gekke situatie.

Vanaf vandaag worden er weer boetes uitgedeeld als je geen mondkapje draagt. De noodwetten, die dit mogelijk maken, zijn gisteren door de Knesset verlengd. Ik moet vandaag wat nieuwe mondkapjes kopen. In de winkelcentra zijn er zelfs kraampjes voor allerlei soorten kapjes. Er is een nieuwe markt ontstaan. Aan de andere kant zie je steeds meer leegstaande winkels. Geen gemakkelijke tijd, dit alledaagse leven.

Wie geen mondkapje draagt, moet een boete betalen – Jeruzalem (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Over het algemeen zonnig en iets warmer dan gisteren. Zomer. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
De waterstand van het Meer van Galilea is met anderhalve centimeter gedaald en ligt nu op 209,06 m beneden de zeespiegel, 26 centimeter onder de bovengrens!

Aldus, beste lezers, waren dit slechts een paar gedachten over de complexe situatie waar we allemaal in zitten. Ik geef toe dat ik er veel te veel over heb geschreven, maar we kunnen er gewoon niet aan ontsnappen. Corona, Corona, Corona. Het nieuws zal er wederom mee beginnen. Laten we optimistisch blijven. En zolang de lucht boven Israël nog gesloten is voor toeristen, zullen we vanuit onze redactie proberen om Israël zo dicht mogelijk bij u te brengen.

Namens al mijn collega’s van Israel Today wens ik u een prachtige woensdag toe. Blijf gezond!

Shalom uit Jeruzalem,

Dov