Groeten uit Israël – Branden tijdens de feestdagen

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

Afbeelding: Geschroeide aarde na de brand in Na’ale een week geleden (Foto: Ayala Shalmayev)

Afgelopen vrijdagochtend zat ik met een vriendin en onze kinderen in de tuin toen de buurman ons ineens vertelde dat er een hevige brand woedde in Kfar Oranim. Dat verklaarde de bruine wolken in de lucht. Kfar Oranim, nabij Modi’in, is een nederzetting, die slechts ongeveer 10 minuten rijden bij ons vandaan ligt. Een paar minuten later vertelde de buurman ons dat ze al begonnen waren met het evacueren van de gezinnen uit hun huizen.

Deze vrijdag was de tweede Erev Chag, de laatste dag van Soekot, het Loofhuttenfeest. Ik stelde me de moeders voor, in een feestelijke stemming, die alles aan het voorbereiden waren voor de komende avond, en toen plotseling gesommeerd werden om alles achter te laten, om aan het vuur te ontsnappen! Alleen al deze gedachten doen me rillen. Het ervaren ervan en dan later mogelijk moeten constateren hoe al je have en goed in een paar minuten verbrand zijn, zijn heel trieste gedachten.

Precies een week eerder, op de eerste Erev Chag, ook op vrijdag, brak er brand uit nabij ons huis. In het begin rook het alsof er iemand aan het barbecueën was. Op een gegeven moment werd de stank intenser, dus zei ik tegen de kinderen dat ze alle ramen moesten sluiten. Een snelle blik naar buiten bevestigde het vermoeden. Er stond een krachtige wind en het vuur verspreidde zich in een mum van tijd. Het kwam ‘uit het dal’ en natuurlijk is brandstichting niet uitgesloten (helaas gebeurt het steeds vaker dat Arabieren brand stichten in de buurt van nederzettingen).

De brandweer kwam heel snel, maar het was geruststellend om te zien hoe de brand automatisch tot stilstand kwam tegen de zandwegen. Toen we om 12 uur ‘s nachts naar bed gingen, zagen we nog verschillende olijfbomen branden. Maar er was geen gevaar dat het vuur de huizen kon bereiken. Godzijdank! Twee dagen lang konden we de ramen niet open zetten, zo intens was de stank.

Terug naar de brand van afgelopen vrijdag in Kfar Oranim. Gisteren was er een vrouw op de televisie te zien die haar huis verloor in deze brand. Ze woont samen met haar autistische zoon bij haar ouders in, en omdat ze nooit genoeg geld hadden voor een verzekering, zijn ze nu alles kwijt.

Alles is vernietigd – een verbrand huis in Kfar Oranim (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Het is erg droog in het hele land, en ook in Galilea waren de laatste dagen grote branden. Alleen al een glasscherfje in de velden is genoeg om een groot vuur te doen ontsteken.

Bluswerkzaamheden in Kfar Oranim, tijdens de brand werd de hele neder­zetting ontruimd. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Ik weet eerlijk gezegd niet meer precies wanneer het voor het laatst geregend heeft, we hadden immers een erg lange winter. Maar sinds maart heeft het nauwelijks meer geregend. En nu wachten we op de eerste regen, die hier ‘Jore’ wordt genoemd. Maar deze regen is ons nog niet in het vooruitzicht gesteld. En dat brengt ons nu bij het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Heel langzaam lijkt de herfst de zomer te verdrijven. Vandaag zou het wat koeler moeten worden. In de nacht zal de temperatuur onder de 20 graden zakken. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Be’er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en wordt nog steeds aangegeven op 209,84 m beneden de zeespiegel,104 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige dinsdag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Na’ale!

Ayala