Groeten uit Israël – Blauw en wit wappert in onze tuin!

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Al tijdens de Pesach-week was ons stadsbestuur druk bezig onze stad voor te bereiden op de volgende grote feestdag. Overal in Modi’in werden afwisselend de Israëlische vlag en de officiële vlag van onze stad opgehangen, onze stad die officieel de naam ‘Modi’in-Maccabim-Reut’ draag. De hele stad is nu blauw en wit, en ik houd ervan. Ik bedoel nu niet de politieke partij (tot op de dag van vandaag begrijp ik niet waarom de partij Blauw-Wit zich zo mocht noemen), maar ik bedoel de kleuren van de Israëlische vlag. Want volgende week vieren we onze 73e Onaf­hanke­lijk­heids­dag!

Onze straat werd natuurlijk ook versierd met vlaggen, zoals elk jaar. En zoals elk jaar was ik benieuwd of ik ook deze keer het geluk zou hebben om de Israëlische vlag direct voor mijn tuin te zien hangen. Tot nu toe heb ik maar één keer ‘pech’ gehad en moest ik genoegen nemen met de vlag van onze stad.

Begrijp me niet verkeerd, ik houd van de stad Modi’in, maar als het om de vlag gaat, dan zie ik het liefst onze nationale vlag. En zo gebeurde het. Het derde jaar op rij!

Aangezien onze stadsvlag steeds tussen twee nationale vlaggen wordt opgehangen, is de kans op de Israëlische vlag dus gewoon groter.

Wat een uitzicht, de Israëlische vlag die direct voor onze tuin hangt. (Video: Dov Eilon)

En nu is de vraag: hoe gaan we dit jaar Onaf­hanke­lijk­heids­dag vieren, nadat we vorig jaar, dat we het ‘Corona-jaar’ kunnen noemen, thuis zijn gebleven? Gewoonlijk vieren we deze dag met onze uitgebreide familie in onze achter­tuin. Daar hoort natuurlijk ook een barbecue bij, dat is nu eenmaal zo. Dit jaar valt de 20e verjaardag van onze jongste zoon ook op Onaf­hanke­lijk­heids­dag. Dus is er echt iets te vieren. Maar voordat we de hele familie kunnen uitnodigen om feest te komen vieren, zouden eerst de resterende Corona-beperkingen moeten worden opgeheven, of op zijn minst worden versoepeld. Ik geloof dat we momenteel maar met maximaal 20 mensen in één huis mogen samenzijn. Ik ben er optimistisch over, omdat ik Corona al bijna vergeten ben in alle dagelijks beslommeringen. Alleen de mondkapjes, die zijn er nog steeds.

Het nieuwe, maar vanouds bekende, alledaagse leven. In Tel Aviv is niet veel meer te merken van Corona. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Wat we nu nog missen is een stabiele regering. Maar zullen we die wel spoedig tegemoet kunnen zien? Ik ben benieuwd aan wie onze president deze week de leiding geeft over het formeren van een regering. Het zal voor niemand gemakkelijk worden. Eigenlijk moet er een wonder gebeuren als we deze zomer niet voor de vijfde keer onze stem zullen moeten gaan uitbrengen. En daarom praat ik nu liever over het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Zonnig en aanzienlijk warmer dan gisteren. In het binnenland en in de bergen zal het bijzonder warm en droog worden. De volgende maximum temperaturen worden vandaag verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 29 graden, aan de Dode Zee 29 graden, Be’er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd gebleven op 209,12 meter beneden de zeespiegel, 32 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige tweede Paasdag. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov