Groeten uit Israël – Black Friday, Cyber Monday…nou en?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Hebt u zich ook gek laten maken door het hele circus van ‘Black Friday’? Niet? Wel, maakt u zich dan geen zorgen, want vandaag is het ‘Cyber Monday’. Dus geen probleem, u kunt gewoon verder winkelen. Maakt u zich geen zorgen, beste lezers, ik wil u niet uitnodigen om in het wilde weg te gaan winkelen, online of in winkels, maar we moesten hier bij ‘Israel Today’ wel aandacht schenken aan het ‘Black Friday’-gebeuren. Wij geven echter de voorkeur aan de kleuren blauw en wit, aan producten uit ons eigen kleine landje, vooral in tijden als deze. Zelfs onze regering heeft nu besloten om bij aanbestedingen aan Israëlische bedrijven, dus aan blauw/wit, voorkeur te verlenen. Dat klinkt logisch nietwaar?

Maar wij Israëli’s, laten ons graag verleiden door ‘Black Friday’, ‘Cyber Monday’ en andere shopping events, als het maar goedkoop is. Dit jaar, dat echt geen gemakkelijk jaar is, hebben de Israëli’s een gezamenlijk bedrag van 881 miljoen shekel in ons land uitgegeven, ongeveer 222 miljoen euro! Iets minder dan vorig jaar, maar nog steeds een respectabel bedrag. Gaat het misschien toch niet zo slecht met ons in dit Corona-jaar? Maar het gaat wel slecht met ons, echter er schijnen nog genoeg mensen te zijn die minder zwaar getroffen zijn door de Corona-beperkingen. Ik geef toe, ik ben ook een van degenen die het geluk hebben deze tijd vrijwel ongedeerd door te komen.

Nadat de winkels vanwege de tweede lockdown al zo lang gesloten waren, en vervolgens enkele winkelcentra, uitgerekend op ‘Black Friday’ weer open mochten, was het vooraf al duidelijk dat wij Israëli’s van deze gelegen­heid gebruik zouden gaan maken. Zelfs de dagen ervoor kon je al veel wachtrijen voor de winkels zien staan.

Eindelijk weer eens winkelen, maar niet iedereen is enthousiast (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

De massale bestorming van de weinige winkelcentra bracht een schrik teweeg bij onze regering. Zoals ik gisteren al schreef, werd er over gedacht, om de winkelcentra weer te sluiten. Toen werd gisteravond bekend gemaakt dat de instructies bijgesteld zouden worden, en dat ze in grote winkels meer dan 10 mensen tegelijk zouden gaan toelaten.

Maar al met al, mij kan dit alles niet bekoren. Ik houd er niet van om in een lange rij te staan en ik heb echt niet zoveel haast om nu een nieuwe broek of een hemd te kopen. Daarvoor wil ik niet een uur voor de ingang van een winkel gaan staan wachten. Thuis hebben we aan het begin van de Corona-crisis al geleerd wat de voordelen zijn van online winkelen. Ikzelf ga alleen voor levensmiddelen naar de supermarkt, wat ik bij de eerste lockdown niet deed vanwege de onzekerheid. Al het andere bestellen we online.

Zo krijgen we morgen onze nieuwe wasdroger thuis geleverd. Na de enorme regenval van de afgelopen week realiseerden we ons, dat we de was niet meer in de tuin kunnen laten drogen. Gisteren heb ik zelfs een nieuwe eierkoker gekocht. Ik bracht ze anders meestal mee uit Duitsland. Een eierkoker is iets waar ik niet zonder kan. Hier in Israël is dit apparaat bijna onbekend. Maar ik ontdekte het op het internet en maakte gebruik van Black Friday.

Maar ik koop alleen iets als ik het echt nodig heb. Zelfs ‘Black Friday’ of ‘Cyber Monday’ kunnen dat niet veran­deren. Oh ja, ik heb tijdens ‘Black Friday’ ook een verjaar­dags­cadeau voor mijn vrouw gekocht. Want dat is een absolute must, nietwaar? Zojuist sprak een financieel expert op televisie en hij waarschuwde voor het kopen van dingen die je niet nodig hebt. Voordat je iets koopt, zei hij, moet je bij jezelf nagaan of je het nu echt nodig hebt. Anders moet je wachten. Hij heeft gelijk.

En nu naar het weer.


Tel Aviv in de avondschemering. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt zonder noemenswaardige veranderingen van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be’er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en ligt nu op 209,955 m. beneden de zeespiegel, dat is 115,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u vandaag een prettige maandag. Laat u niet verleiden tot koopwoede en blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov