Groeten uit Israël – Bezoek aan de Olijfberg

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

Ik hoop dat deze mooie foto van Jeruzalem jouw hart net zo verwarmt als het mijne. De afgelopen Shabbat was het weer zover. We gingen op stap met mijn zus en haar familie. Eerst wilde mijn man ons een historische plek aan de Middellandse Zee laten zien, maar plotseling vond hij dat we eigenlijk naar Jeruzalem moesten gaan, in verband met Shavoe’ot, het Wekenfeest, dat een van de drie grote Joodse feesten is, waarop het Joodse volk in de tijd van de tweede Tempel altijd naar Jeruzalem optrok (zoals ook tijdens Pesach en Soekot). Dus overlegde hij even en stelde voor dat we naar de Olijfberg kunnen gaan. Een bezoek aan de Oude Stad op zo’n feestdag is zeker leuk, maar kan met veel kinderen erg vermoeiend zijn, vanwege de grote drukte die er dan is.

Op de Olijfberg daarentegen konden we genieten van het prachtige uitzicht op Jeruzalem en de Tempel­berg, zonder al die drukte. Het bleek een heel goede beslissing! Ik ben persoonlijk meerdere keren op de Olijfberg geweest, maar dat is alweer enkele jaren geleden. Nadat we genoten hadden van het prachtige uitzicht en wat foto’s hadden genomen, begon mijn man aan de kinderen vragen te stellen over Jeruzalem, zoals: ‘wanneer werden de muren rondom de Oude Stad gebouwd, hoeveel poorten zijn er in totaal, wat betekent de Gouden Poort, waarom zijn er hier zoveel graven, wanneer werd de Tempel verwoest en herbouwd’, om maar een paar voorbeelden te noemen. De kinderen vinden het altijd heel spannend, iedereen probeert als eerste het goede antwoord te geven en natuurlijk leren mijn zus en ik altijd iets nieuws.

De Olijfberg ligt in A-Tur, een Arabische wijk in het oosten van Jeruzalem. Na deze korte geschiedenisles gingen we op weg naar het volgende uitzichtpunt, dat op slechts 5 minuten rijden van de Olijfberg ligt en ook bij A-Tur hoort. De Hebreeuwse Universiteit ligt overigens dicht in de buurt van deze plek en hiervandaan heb ik de volgende foto genomen:

Het Jeruzalemse stadsdeel A-Tur (Foto’s: Ayala Shalmayev)

Ook hier hebben we heerlijk genoten van het prachtige uitzicht. Op deze foto kijk je naar het oosten, op de achtergrond ligt de stad Ma’ale Adoemim, daarachter de woestijn in Judea, het Jordaandal en de bergen van Jordanië.

Het was een korte, mooie reis met een adem­benemend uitzicht, waarvan we erg hebben genoten! Ik hoop van harte dat u, beste lezers, binnenkort zelf deze prachtige stad weer kunt bezoeken.

En nu het weer voor vandaag in Israël
Licht tot half bewolkt met een aanzienlijke stijging van de temperaturen. In het zuiden kunnen een paar regendruppels vallen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en ligt nu 208,99 m onder de zeespiegel, dat 19 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige donderdag toe.

Shalom vanuit Na’ale,

Ayala