Groeten uit Israël – Beperkingen keren helaas terug

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Herinnert u zich het optimistische nieuws dat Israël één van de meest succesvolle landen was in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus? Daar is op dit moment niets meer van over, integendeel. Het met enthousiasme aangekondigde opheffen van de opgelegde beperkingen ging veel te snel. Dus nu gaan we terug naar deze beperkingen, die aan niemand van ons ongemerkt voorbij zullen gaan.

Gisteravond is een hele reeks maatregelen gepubliceerd, die ervoor moeten zorgen dat het coronavirus zich niet verder verspreidt. Terwijl er in mei dagen waren met slechts 6 tot 12 nieuwe besmettings­gevallen, worden er deze dagen zo’n 1000 nieuwe gevallen per dag geteld. Daarom werd gisteren de handrem aangetrokken. Of het helpen zal? Ik weet het niet. Helaas ontbreekt het bij veel maatregelen aan logica.

Autobus zonder airco en met twintig passagiers
Zo gaan vanaf morgen de bussen rijden met open ramen en zonder airconditioning, het maximale aantal passagiers per bus is teruggebracht tot 20. Zoals u in onze weerberichten kunt zien, is de buiten­temperatuur dagelijks zo’n 30 graden, en meestal liggen de temperaturen zelfs nog hoger. Juli en augustus zijn de heetste maanden in Israël. En nu worden we verondersteld te reizen zonder airconditioning?
En de beperking tot 20 passagiers per bus is vanuit gezondheids­oogpunt misschien begrijpelijk, maar dit zal ertoe leiden dat heel veel mensen geen plaats in de bus zullen kunnen vinden en hun bestemming niet zullen bereiken. Buschauffeurs en passagiers protesteren dat het onmogelijk is om in de hitte te rijden zonder airconditioning, en in veel bussen kunnen de ramen helemaal niet worden geopend. Ik ben benieuwd hoe de situatie morgen zal zijn. Ik herinner me een dag dat mijn zoon meemaakte, dat er vier bussen passeerden zonder te stoppen, omdat er al 20 mensen in de bus zaten. Kan ik morgen zonder problemen naar de redactie komen?

Ook met sporten in het fitness-centrum en zwemmen in het zwembad is het vanaf vandaag weer afgelopen. En je kunt vanaf morgen ook niet meer trouwen, de feestzalen zijn nu, na de heropening, weer gesloten. Vanaf vandaag mogen er in de restaurants slechts 20 gasten verblijven, buiten nog eens 30. De winkel­centra mogen echter wel open blijven. Daar is het veel voller, maar ja… We moeten gewoon ergens beginnen, we moeten iets doen, toch? O ja, en wie nu zonder mondkapje wordt aangehouden, krijgt een boete van 500 in plaats van 200 shekel.

Het dagelijks leven in Jeruzalem met Corona. Mondkapjes zijn verplicht. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Ik begrijp de bezorgdheid van de regering, men wil van dit virus af. Maar niemand weet eigenlijk welke de juiste maatregelen zijn. Onze terugkeer naar het normale dagelijkse leven was te gehaast, we hadden geen geduld meer. Binnen een week was bijna alles weer zoals het was vóór Corona, we deden alsof we Corona achter ons hadden gelaten.

De theaters zijn trouwens weer gesloten, ze waren maar een paar dagen open. En de bioscopen? Die blijven natuurlijk gesloten, net zoals alle andere culturele instellingen. In de synagogen mogen maximaal 19 mensen gezamenlijk bidden, dit geldt ook voor kerken en moskeeën.

Misschien kunnen we met deze beperkingen de verspreiding van het virus tegengaan, waardoor veel mensen voor deze ziekte worden bewaard, maar andere mensen worden geruïneerd door de economische gevolgen van deze maatregelen. Dat kan alleen worden verhinderd als onze regering ook dit probleem zal oplossen. De wil is er, daar ben ik zeker van, maar helaas is de uitwerking in de realiteit vaak anders.

Israëli’s protesteren vanwege hun financiële situatie en het ontbreken van financiële steun door de regering, Tel Aviv. Enkele teksten: Het volk is tegen afgesneden zijn (=lockdown); Werkloosheidsuitkering = lucht om te ademen. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90).

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt tot helder, zonder temperatuurs­verandering: het is immers zomer. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en ligt nu op 209,18 m beneden de zeespiegel, 38 centimeter onder de bovengrens!

Ondanks deze niet al te optimistische situatie hier bij ons, wens ik u namens de gehele redactie van Israel Today een prettige dinsdag toe. Blijf gezond!

Shalom uit Jeruzalem,

Dov